Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak 5 najboljih biljnih čajeva za probavu

5 najboljih biljnih čajeva za probavu

Pomoć iz prirode.

Muči vas nadutost i bolovi u trbuhu, osjećate nelagodu u želucu? Ovo su neki od najboljih biljnih čajeva koje možete isprobati.

 

Mnoge zdravstvene (i probavne) probleme možemo riješiti na prirodan način. Vjeruje se da nekoliko organskih biljnih čajeva učinkovito pomaže kod mučnine, zatvora, probavnih smetnji i drugih zdravstvenih tegoba. Srećom, većina ih je široko dostupna i lako ih je napraviti. Upoznajmo ih zajedno u nastavku! 

Mogu li čajevi pomoći probavi? 

Najčešći uzroci neugodnog zatvora i probavnih problema su sjedalački način života, malo vježbanja, prehrana siromašna vlaknima i dehidracija zbog premalog unosa tekućine. Ukoliko vas muče probavni problemi, pokušajte razmisliti o kvaliteti prehrane i dnevnom unosu tekućine. Uključite u prehranu što više hrane bogate vlaknima (voće, povrće, sjemenke) i biljne čajeve koji stimuliraju probavni sustav i pomažu u ublažavanju zatvora. 

Iako čaj neće moći izliječiti ozbiljnije bolesti, može vam pružiti prijeko potrebno olakšanje kada vas muče gastrointestinalne tegobe. Bilo da patite od kroničnih želučanih tegoba ili samo tražite olakšanje nakon obilnog obroka, čaj može biti sjajan način da pomognete vašoj probavi i umirite želudac – na potpuno prirodan način. Topli biljni čajevi blagotvorno djeluju na probavu, pomažući tijelu da metabolizira "tešku" hranu i otkloni nadutost.

Postoji nekoliko vrsta čajeva koji su posebno korisni kada je u pitanju probava. Uvijek osluškujte svoje tijelo i vrlo brzo ćete shvatiti koji čaj vam najbolje odgovara.

Najbolji čajevi za probavu, nadutost i zatvor

1. Čaj od paprene metvice

Paprena metvica, zelena biljka iz biljke Mentha piperita, dobro je poznata po svojem osvježavajućem okusu, ali i sposobnosti da učinkovito umiri želučane tegobe. Studije na životinjama i ljudima pokazale su da mentol, spoj u paprenoj metvici, poboljšava probavne smetnje. Ulje i čaj paprene metvice ponekad se koriste za poboljšanje sindroma iritabilnog kolona (IBS), upalnog stanja koje zahvaća debelo crijevo i može uzrokovati bol u želucu, nadutost, plinove i druge neugodne simptome. Za pripremu čaja od paprene metvice potopite 7-10 svježih listova paprene metvice ili 1 vrećicu čaja od metvice u 1 šalicu (250 ml) prokuhane vode, neka tako odstoji 10 minuta prije no što ga procijedite i popijete.

Čaj od lista paprene metvice za probavu

2. Čaj od đumbira 

Đumbir, znanstveno poznat kao Zingiber officinale, cvjetnica je porijeklom iz Azije. Njegov podzemni dio stabljike koristi se kao začin u kuhinjama diljem svijeta. Čaj od đumbira stoljećima se koristi u narodnoj i ajurvedskoj medicini,  ima snažno protuupalno djelovanje i može pomoći u smirivanju želučanih tegoba, a učinkovito pridonosi poboljšanju zdravlja probavnog sustava. 

Spojevi u đumbiru, poznati kao gingeroli i shogaoli, mogu pomoći u poticanju kontrakcija i pražnjenja želuca. Đumbir može pomoći kod mučnine, grčeva, nadutosti, plinova ili probavnih smetnji.  Za pripremu čaja od đumbira, kuhajte 2 žlice (28 grama) narezanog korijena đumbira u 2 šalice (500 ml) vode 10-20 minuta prije nego što ga procijedite i popijete. Također možete potopiti vrećicu čaja od đumbira u 1 šalicu (250 ml) prokuhane vode na nekoliko minuta. Dokazano je da đumbir ublažava mučninu i povraćanje te može pomoći kod drugih probavnih problema. 

Čaj od đumbira nutrigold za probavu

3. Čaj od korijena bijelog sljeza 

Sljez je ljekovita biljka koja raste na području srednje Europe i zapadne Azije. Iako se koriste svi dijelovi biljke od listova do cvjetova u narodnoj medicine najpoznatiji je korijen biljke. Ljekovito svojstvo sljeza je sluz koja se najviše nalazi u korijenu biljke. Polisaharidi iz korijena bijelog sljeza mogu potaknuti proizvodnju sluzi koja oblaže sluznicu probavnog trakta, pružajući olakšanje pri brojnim probavnim tegobama.  

Osim povećanja proizvodnje sluzi, korijen bijelog sljeza može imati antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju razine histamina, spoja koji se oslobađa tijekom upale. Kao rezultat toga, može zaštititi od čira. Za pripremu čaja od korijena bijelog sljeza pomiješajte 1 žlicu (14 grama) osušenog korijena bijelog sljeza s 1 šalicom (250 ml) prokuhane vode. Pustite da odstoji 5-10 minuta prije nego što ga procijedite i popijete. Čaj je najbolje jednom do dva puta dnevno po jednu šalicu. 

Čaj od korijena bijelog sljeza

 

4. Čaj od kamilice 

Kamilica ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje uma, duha i tijela, a djeluje i kao probavni stimulans. Ublažava simptome loše probave: grčeve, nadutost, proljev, zatvor. Kamilica je umirujući, prirodno slatki biljni čaj koji je ukusan sam ili kada se pomiješa s drugim biljem i začinima. Dokazano je da kamilica smanjuje simptome refluksa kiseline, sprječava nadutost i plinove te doprinosi cjelokupnom zdravlju probavnog sustava. Ova nježna biljka smiruje i jača organizam i može pomoći u postizanju tjelesnog i mentalnog blagostanja. U narodnoj medicini koristi se stotinama godina, a poznato je njezino snažno terapeutsko djelovanje.

Nutrigold čaj od kamilice

5. Čaj od koprive

Kopriva je jedna od divljih biljaka, poznata kao “moćni korov”, a prepoznatljiva je po svojim blagotvornim utjecajima na zdravlje cijelog organizma. Kopriva sadrži kalciji, kalij, željezo, fosfor, te vitamine A i C i organske kiseline. Uz to, bogata je i flavonoidima koji odlično djeluju na rad cjelokupnog organizma. Čaj od koprive odličan je za čišćenje organizma, a odličan je izbor i kod probavnih problema. Naime, kopriva pospješuje proces detoksikacije organizma i pomaže u izlučivanju viška vode bez gubitka vitalnosti i energije. Za pripremu čaja od koprive 1 čajnu žličicu čaja prelijte s 2 dcl vode ( 100°C ), pustite da odstoji 5-10 minuta te procijedite. 

Nutrigold čaj od koprive za probavu

Što još pomaže kod problema s probavom? 

U nastavku pročitajte na koje još načine možete ublažiti probavne smetnje, odnosno pokrenuti probavu.

  • Pijte dovoljno tekućine
  • Jedite više voća, povrća i integralnih žitarica
  • Dodajte probiotike u prehranu
  • Pijte biljne čajeve
  • Povećajte unos vlakana, koristite maslinovo ulje, jogurt, orašaste plodove. 
  • Konzumirajte fermentirane namirnice
  • Vježbajte redovito
  • Žvačite hranu polako
  • Balansirajte unos Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina
  • Izbjegavajte alkohol, cigarete i ostale štetne supstancije
  • Izbjegavajte dugotrajno sjedenje ispred računala ili televizora, povremeno se dignite i prošećite
  • Opustite se i izbjegavajte stresne situacije.

Zaključak

Probleme s probavom poput nadutosti, grčeva u želucu i zatvora možete pokušati riješiti uz pomoć biljnih čajeva. Organski biljni čajevi odličan su izvor antioksidansa, spojeva koji mogu smanjiti rizik od određenih kroničnih bolesti, prema Academy of Nutrition and Dietetics. Dvije šalice dnevno su dovoljne i budite strpljivi jer ponekad treba neko vrijeme da čaj počne djelovati. 

Iako povremena probavna nelagoda nije nužno razlog za zabrinutost,  ako zatvor traje predugo (više od dva tjedna), ako imate crnu ili krvavu stolicu, vrućicu i učestale dugotrajne zatvore, obratite se liječniku. Također, prije liječenja određenih bolesti ili stanja biljnim pripravcima obavezno se savjetujte s liječnikom, posebno ako ste kronični bolesnik.

Sve navedene, organske i visokokvalitetne čajeve za bolju probavu možete kupiti putem našeg webshopa ili u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje

Čajevi za probavu

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.