Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Vitamin B12 - zašto je važan i kako ga najbrže nadoknaditi?

Vitamin B12 - zašto je važan i kako ga najbrže nadoknaditi?

Bez vitamina B12 tijelo jednostavno ne može!

Vitamin B12 ili kobalamin je neophodan za normalno funkcioniranje organizma, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te stvaranju energije. U nastavku saznajte koji su simptomi nedostatka ovog važnog vitamina, ali i kako ga najbrže nadoknaditi. 

Svi članci
23. siječanj 2023.

Osjećate umor i opću slabost? Možda vam nedostaje Vitamin B12. Vitamin B12 igra ključnu ulogu u mnogim aspektima zdravlja i može doprinijeti zdravlju kostiju, stvaranju crvenih krvnih stanica, visokoj razini energije i dobrom raspoloženju. Uravnotežena i hranjiva prehrana ili uzimanje dodataka prehrani s vitaminom B12 može vam pomoći da zadovoljite preporučeni dnevni unos. 

Sadržaj:

Što je vitamin B12?

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, esencijalni je vitamin koji vaše tijelo treba, ali ga ne može samo proizvesti. Prirodno se nalazi u životinjskim proizvodima, ali se također dodaje određenoj hrani i dostupan je kao oralni dodatak prehrani. 

Vitamin B12 ima mnogo važnih uloga u tijelu. Podržava normalnu funkciju vaših živčanih stanica i potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu DNK.  Za većinu odraslih osoba preporučeni dnevni unos iznosi 2,4 mikrograma (mcg), iako je taj broj nešto veći za trudnice ili dojilje. Vitamin B12 može koristiti vašem tijelu na impresivne načine, poput povećanja energije i poboljšanja pamćenja, a može pomoći i u prevenciji bolesti srca.

vitamin b12

Vitamin B12 - zašto je neophodan za zdravlje?

U nastavku donosimo brojne zdravstvene dobrobiti vitamina B12, utemeljenih na znanosti.

Vitamin B12 je uključen u stvaranje crvenih krvnih stanica. Kada su razine vitamina B12 preniske, mijenja se proizvodnja crvenih krvnih stanica, što uzrokuje megaloblastičnu anemiju. Odgovarajuće razine vitamina B12 ključne su za zdravu trudnoću, a posebno su važne za prevenciju urođenih defekata mozga i leđne moždine.

Kobalamin može igrati ključnu ulogu u zdravlju vaših kostiju. Niske razine ovog vitamina u krvi povezuju se s povećanim rizikom od osteoporoze i smanjenom gustoćom kostiju. Održavanje odgovarajuće razine vitamina B12 smanjuje razinu homocisteina u krvi. To može pomoći u sprječavanju razvoja makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Vitamin B12 potreban je za proizvodnju serotonina, kemikalije odgovorne za regulaciju raspoloženja. Suplementi vitamina B12 mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja. Također, B12 može spriječiti atrofiju mozga i gubitak pamćenja, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo može li suplementacija ovim vitaminom poboljšati pamćenje kod onih koji nemaju nedostatak.

Ukoliko ste stalno iscrpljeni i umorni, možda vam nedostaje vitamin B12. Naime, upravo on je uključen u proizvodnju energije u vašem tijelu. Uzimanje suplemenata može poboljšati vašu razinu energije, ali samo ako imate manjak ovog vitamina.  Uz to, vitamin B12 može smanjiti homocistein u krvi, vrstu aminokiseline koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Međutim, istraživanja trenutno ne podupiru tvrdnju da vitamin B12 smanjuje ovaj rizik.

Optimalne razine vitamina B12 važne su za vašu kosu, kožu i nokte. No, važno je imati na umu da uzimanje dodataka prehrani vjerojatno neće poboljšati vaše zdravlje u tim područjima ako su vaše razine ovog vitamina u organizmu već zadovoljavajuće. 

vitamin b12 dodatak prehrani

Koji su simptomi nedostatka vitamina B12?

Vitamin B12 obavlja nekoliko važnih funkcija u tijelu, uključujući održavanje živčanog sustava zdravim. Nedostatak ovog važnog vitamina može uzrokovati niz problema, uključujući:

  • ekstremni umor
  • nedostatak energije
  • opća slabost
  • trnci i utrnulost
  • natečen i bolan jezik
  • čirevi u ustima
  • slabost mišića i bol u zglobovima
  • psihološki problemi, koji mogu uključivati depresiju
  • problemi s pamćenjem, razumijevanjem i prosuđivanjem

Umor i iscrpljenost

Čimbenici rizika za nedostatak vitamina B12

Čimbenici rizika za nedostatak vitamina B12 uključuju smanjenu sposobnost apsorpcije ovog vitamina zbog niskog lučenja klorovodične kiseline, uzimanje određenih lijekova ili gastrointestinalne bolesti i operacije. Osobe koji su vegani i vegetarijanci također su u opasnosti jer se vitamin B12 uglavnom nalazi u životinjskim proizvodima.

Dakle, za razliku od većine vitamina, B12 se u biljkama može pronaći u vrlo malim količinama. Zbog toga su vegani i vegetarijanci najpodložniji manjku vitamina B12 u organizmu. Rješenje leži u konzumaciju pojačanih proizvoda, poput obogaćenog sojina mlijeka te orašastih plodova. Ipak, savjetuje se i uzimanje dodataka prehrani s vitaminom B12. 

Vitamin B12 - u kojoj se hrani nalazi?

Vitamin B12 ključna je hranjiva tvar koju vaše tijelo treba za mnoge vitalne procese koji se svakodnevno zbivaju u organizmu. Nalazi se u velikim količinama u životinjskim proizvodima, obogaćenoj hrani i dodacima prehrani. Namirnice koje sadrže vitamin B12 prvenstveno su životinjsko meso, riba, jaja i mliječni proizvodi.

Preciznije, neki od najbogatijih izvora ovog vitamina su jetrica, govedina, sardine, školjke i mliječni proizvodi. Bilo da želite povećati zalihe vitamina ili spriječiti nedostatak, konzumacija ove hrane može znatno poboljšati vaše cjelokupno zdravlje. Vegetarijanci i vegani, trudnice ili dojilje i druge osobe koji su u opasnosti od nedostatka možda će morati uzimati dodatke prehrani s vitaminom B12

Vitamin b12 u hrani

Kako najbrže nadoknaditi vitamin B12? 

Vitamin B12 je vitamin topiv u vodi te ga je važno unositi odgovarajućom prehranom ili dodacima prehrani.  Kao što smo prethodno naveli, vitamin B12 odgovoran je za mnoge tjelesne funkcije i može pridonijeti vašem zdravlju i vitalnosti na razne načine: podržavajući zdravlje kostiju, poboljšavajući raspoloženje i održavajući zdravlje vaše kože i kose. Unos dovoljne količine vitamina B12 putem prehrane je ključan. Međutim, ako se borite s unosom dovoljne količine preporučene hrane ili imate zdravstveno stanje koje negativno utječe na apsorpciju, dodaci su jednostavan način da povećate unos B12. 

Dobar način za zadovoljenje dnevnih potreba za vitaminima predstavljaju Nutrigold B kompleks vitamini koji sadrže svih 8 esencijalnih B vitamina koji su potrebni našem tijelu za normalan rad i vitalnost. Ova skupina sastoji se od 8 vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 te je svaki od njih od visoke važnosti za normalnu funkciju našeg organizma. Nutrigold B kompleks vitamini doprinijeti će:

•    normalnom metabolizmu stvaranja energije
•    smanjenju umora i iscrpljenosti
•    normalnom funkcioniranju živčanog sustava i psihološkoj funkciji
•    održavanju zdrave kože i kose
•    metabolizmu željeza
•    normalnoj funkciji srca

Ukoliko se bavite fizičkim aktivnostima, imate nezdravu i jednoličnu prehranu ili ste vegetarijanci i vegani, svakako preporučujemo Nutrigold B vitamin kompleks kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe za vitaminima skupine B. 

nutrigold b kompleks

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.