Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Najbolji zaslađivači za dijabetičare

Najbolji zaslađivači za dijabetičare

Poznato je da bijeli šećer ima mnogo kalorija i visoki glikemijski indeks. Koja je najbolja alternativa?

Tržište je preplavljeno različitim izvorima šećera, pa je ponekad teško odlučiti se za najbolju moguću varijantu.

Svi članci
17. siječanj 2018.

Jedna od bolesti koja je najviše povezana s hranom je dijabetes. No, pretjerano bi bilo reći da je za dijabetes kriva samo loša prehrana, prazni ugljikohidrati i šećer u hrani i piću.

Dijabetes je mnogo više, to je bolest stila života i za uspješnu regulaciju šećera u krvi treba usvojiti zdrave životne stilove. To nikako ne znači odricanje, gladovanje i jednoličnu prehranu. To samo znači pametno i kvalitetno biranje prije svakog obroka.

Koji prirodni zaslađivač koristiti?

Rafinirani bijeli šećer, kao zaslađivač, je visokokalorična, a nutritivno slabo vrijedna namirnica. Uz to, još je i industrijski visokoprerađena, što znači da se u procesu proizvodnje nerijetko koriste kemikalije.

Iznenadili biste se koliko adekvatnih, zdravih i prirodnih zaslađivača postoji kao zamjena za bijeli šećer. Ova alternativna sladila su super rješenja za sve, a jedina rješenja za dijabetičare.

Stevija je vjerojatno najukusnija zamjena za šećer. Prije se nije previše koristila, no u novije vrijeme najviše je se prakticira kao uspješno sredstvo za liječenje od pretilosti. Vrlo je dobra i za snižavanje visokog krvnog tlaka. Ipak, ukusna je jer je vrlo slatka pa je trebate koristiti u vrlo ograničenim količinama.

Melasa je gusti, tamnosmeđi ili tamnozeleni sok koji ostaje kao nusproizvod u proizvodnji šećera od repe ili trske. Smeđe je boje, kalorična jer sadrži oko 50% šećera (287 kcal), ali je i bogata hranjivim tvarima poput esencijalnih aminokiselina, kalcija, kalija, željeza, fosfora i magnezija, pa je nerijetko uspoređuju s medom (i izgledom slična). Ipak, med je znatno kvalitetnija i ljekovitija namirnica. Melasa od šećerne trske pogodna je kao zamjena za šećer, a nedostaci su joj što je tamne boje i tekuća.

Melasa šećerne trske u crnoj staklenki od 450 grama

Rižin sirup je sličan medu, ali je manje sladak i to je glavna prednost ovog zaslađivača. Dijabetičarima se preporučuje koristiti ga za kolače i kreme jer se vrlo dobro uklapa, a zdraviji je od šećera, bilo bijelog ili smeđeg.

Rižin slad je zaslađivač koji se dobiva od rižina koncentrata. Sličan je medu, ali je manje sladak i blažeg okusa. Za razliku od meda, rižin slad sadržava polisaharide. To znači da postupno prolazi proces probave i stabilizira razinu šećera u krvi.

Eritrit je prirodni šećerni alkohol. U malim količinama nalazi se u gljivama, kruški, lubenici, grožđu i u jelima koji se pripravljaju fermentacijom: u vinu, sojinom umaku i siru. Dok je većina šećernih alkohola nisko kalorična, eritritol ima nula kalorija, a uz to ne povećava razinu šećera u krvi pa se smatra pogodnim za osobe koje boluju od dijabetesa, jer ne povećava razinu glukoze u plazmi niti inzulina.

Ksilitol (Šećer od breze) je idealan za one koji se bore s kandidom jer sprečava prianjanje ove gljivice za stijenke crijeva. Zahvaljujući zdravstvenim prednostima, mogu ga koristiti i trudnice, dijabetičari i pretile osobe, a sadrži gotovo dvaput manje kalorija od bijelog šećera.

Previše šećera i kod zdravih ljudi povećava šanse za dijabetes!

Brzinu kojom glukoza iz namirnice dolazi u krv nazivamo glikemijskim indeksom (GI) – što je GI neke namirnice veći, apsorpcija glukoze je brža pa je ta namirnica nepogodnija za dijabetičare, no najčešće i manje preporučljiva za zdravu populaciju.

Zato, samo birajte pametnije! Okus će i dalje biti sladak...baš onako kako najviše volite.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (2)
Marko Jurić, 05. prosinac 2019.
Jako dobro
Nevenka Najman, 22. travanj 2018.
Odlican asortiman

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.