Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Najbolji lijekovi iz prirode za alergije - čajevi, ulja i superhrana

Najbolji lijekovi iz prirode za alergije - čajevi, ulja i superhrana

Riješite se muka!

Neugodni simptomi poput kihanja, curenja nosa, suzenja očiju, otežanog disanja dobro su poznati svima koji se bore s alergijama.

S prvim proljetnim danima nerijetko stižu i neki ne tako dobri trenuci - alergije. Curenje iz nosa, svrbež i suzenje iz očiju, grebanje u grlu, suh nadražajni kašalj...Simptomi alergijske reakcije ovise o tome na kakav način alergen ulazi u tijelo.

Na primjer, pelud, koja se udiše kroz nos, obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na pelud je alergijski rinitis, ili peludna groznica. 

Tipični simptomi koji upućuju na proljetnu alergiju su:

  • curenje iz nosa
  • vodenaste oči
  •  kihanje
  • kašljanje
  • svrbež očiju i nosa
  • tamni podočnjaci.

S druge strane, alergija na hranu najčešće uzrokuje probavne probleme.  Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim dijelovima tijela. Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Kako bi se spriječili bilo kakvi simptomi i posljedice, pobrinula se priroda i podarila nam svoje sjajne plodove.

Znamo da vas zanima koje, jer je proljeće i svrbi vas nos više od ičega!

Najbolji prirodni "lijekovi" za alergije

Natura sanat ili priroda liječi jedna je od naših omiljenih izreka. Priroda nudi mnoge načine za olakšavanje simptoma alergija i poboljšanje općeg zdravlja poput čajeva, superhrane i pojedinih ulja. Integriranje prirodnih metoda u svakodnevni život može biti korisno dopunsko sredstvo u borbi protiv alergija. 

Upoznajte prirodne heroje u borbi protiv alergija u nastavku!

Ulje crnog kima 

Obzirom na njegovo protuupalno,imunomodulacijsko i antihistaminsko djelovanje jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski te olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem, ulje crnog kima sprječava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju kao pratitelji sezonskih alergija. Počnite ga konzumirati dva do tri mjeseca prije sezone peludnih alergija.  Zbog specifičnih blago gorkastih aroma preporučuje se konzumirati ga s medom ili drugom ukusnom slasticom intenzivnijeg okusa kako bi se okusi neutralizirali!

ulje crnog kima

Čaj od koprive i čaj od paprene metvice djeluju protualergijski

Kopriva se smatra najboljim prirodnim rješenjem za sezonske alergije (pa se i najčešće preporučuje), bilo da se od nje spravlja čaj ili jelo. Budući da čaj od koprive nema osobit okus, dobro ju je pomiješati s drugim biljem koje će ga obogatiti, primjerice s paprenom metvicom. Naime, upravo paprena metvica djeluje kao dekongestiv, odnosno umanjuje nateknuće sluznice nosa te njegovo začepljenje i curenje, a ima i blago antibakterijsko djelovanje.

Probiotici jačaju imunitet 

Probiotici ili prijateljske bakterije mogu pomoći smanjiti alergijsku reakciju na pelud. Studija je pokazala znatno smanjenje simptoma u odnosu na placebo. Osnovni izvori probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira ili jogurta, te misa i tempeha. Uslijed alergija i oslabljenog imuniteta često je potrebna veća doza od one koja se može postići prehranom, pa se tada poseže za dodacima prehrani kao što je Fushi probiotik

fushi biotic balance

Spirulina - superhrana protiv upala i alergija

Što se tiče borbe protiv alergija najviše se preporučaju prirodni lijekovi. Pokušajte isprobati napitke ili dodatke prehrani koji sadrže spirulinu, plavozelenu algu. To je snažna protuupalna tvar koja može pomoći smiriti pretjeranu reaktivnost imunološkog sustava na “okidače” kao što je pelud. Zašto je ona baš tako zakon, provjerite u našoj prethodnoj objavi

Ulje eukaliptusa blagotvorno djeluje na respiratorni sustav

Ulje eukaliptusa ima blagotvorno djelovanje na respiratorne probleme poput astme. Malo ulja možete staviti u zdjelicu te odložiti pored radnog stola tijekom radnog vremena. Disanje ćete pak dodatno olakšati ukoliko tri kapi ulja eukaliptusa pomiješate s čajnom žlicom maslinovog ulja i utrljate u prsa.

Topli i stimulirajući začini

Đumbir protiv alergije djeluje na način da uklanja višak sluzi iz pluća i želuca, potiče optimalnu ravnotežu tekućine u tkivima i vraća snagu usporenoj probavnoj vatri. Uz đumbir, dobar je izbor i cejlonski cimet te crni papar. Tradicionalna ayurvedska medicina preporučuje tulsi, pippali i sladić koji također pomažu dišnom sustavu. 

Kako bismo ojačali organizam trebamo se vratiti prirodi i što više prirodnim načinima liječenja, sa što manje toksina i kemije pa onda možda naše tijelo neće na uobičajene stvari iz prirode reagirati kao na alergene.

Na koji se način vi rješavate neugodnih simptoma koje uzrokuju razne alergije?

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.