Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Kako pobijediti proljetni umor i iskoristiti novu sezonu

Kako pobijediti proljetni umor i iskoristiti novu sezonu

Povratak u ravnotežu

Proljetni umor je fenomen koji mnogi ljudi doživljavaju u prijelaznim razdobljima između zime i proljeća. Iako je proljeće često povezano s osjećajem novog početka i energije, za neke ljude može biti izazovno prilagoditi se promjenama temperature, svjetla i aktivnosti koje dolaze s promjenom sezone. Donosimo vam najbolje načine kako prijeći ovu fazu i vratiti se u ravnotežu s ovim godišnjim dobom.

Proljetni umor često nas iznenađuje, ali razlog za njegovo pojavljivanje nije tako neobičan. Preko zime, često jedemo više hrane bogate kalorijama. Ta hrana, iako nas možda privlači u hladnijim mjesecima, često je nutritivno siromašna i ne pruža dovoljno kvalitetnih hranjivih sastojaka za naše tijelo. Ubrzani način života često nas gura prema brzoj hrani koja obiluje šećerom, masnoćama i soli. 

Kako proljeće stiže, naše tijelo počinje se buditi iz zimskog sna i postaje aktivnije. U tom razdoblju, naš organizam nastoji se riješiti svih toksina koji su se nakupili tijekom zimskih mjeseci. To se može manifestirati na različite načine, uključujući umor, letargiju, nedostatak motivacije, promjene raspoloženja, nesanicu ili poteškoće s koncentracijom.

Faktori koji doprinose proljetnom umoru

  • Promjene u svjetlu: Povećana svjetlost može utjecati na naš unutarnji ritam spavanja i budnosti, što može rezultirati nesanicom ili poremećajima spavanja.
  • Promjene u temperaturi: Proljetno vrijeme može biti nepredvidljivo, s promjenama temperature koje mogu izazvati tjelesni stres i umor.
  • Alergije na pelud: Povećana razina peludi u zraku tijekom proljeća može uzrokovati alergijske reakcije poput curenja nosa, kihanja i umora.
  • Hormonalne promjene: Promjene u sezonskoj svjetlosti mogu utjecati na proizvodnju hormona poput melatonina i serotonina, što može utjecati na raspoloženje i energetsku razinu.
  • Proljetni pritisci: Ponekad se proljeće može povezati s povećanim društvenim aktivnostima, radom u vrtu ili drugim fizičkim aktivnostima, što može izazvati umor kod osoba koje nisu navikle na te aktivnosti.

Strategije za prevladavanje proljetnog umora

Kako bismo pobijedili proljetni umor, potrebno ga je što prije prepoznati i krenuti u akciju. Kako bi ga ste se riješili, donosimo nekoliko savjeta koji će uvelike pomoći u borbi s ovom pojavom, a vi ćete u novu, osunčanu i šarenu sezonu ući svježeg tijela i uma!

1. Pravilna prehrana

Pravilna prehrana, bogata složenim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, osigurava stabilan izvor energije tijekom cijelog dana. Ugljikohidrati su važan izvor glukoze, glavne energije za tijelo i mozak, što pomaže u održavanju razine energije i fokusa. Hrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima podržava opće zdravlje tijela i jača imunološki sustav. Proljetni umor često može biti rezultat slabljenja imunološkog sustava, stoga je važno unositi dovoljno hranjivih sastojaka kako bi se tijelo zaštitilo od infekcija i bolesti. U obroke uključite namirnice bogate vitaminom C koji će pomoći bržem savladavanju proljetnog umora.  Dobro je provesti i detoksikaciju, pratiti unos vitamina i minerala te izbjegavati prerađenu hranu. Osim toga, hrana začinjena čili papričicom djeluje na proizvodnju endorfina koji podiže raspoloženje. Iskoristite sve povrće i voće koje raste u proljeće i osjetit ćete razliku kako i vi cvjetate s njim. Trebamo li posebno napominjati da pijete dovoljno tekućine? 

2. Tjelovježba i boravak u prirodi

Redovita tjelesna aktivnost potiče protok krvi i cirkulaciju kisika u tijelu, što može povećati razinu energije i ublažiti osjećaj umora. Tjelesna aktivnost potiče lučenje endorfina, hormona sreće, koji mogu poboljšati raspoloženje, smanjiti stres i povećati osjećaj zadovoljstva. Redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju razine stresa i anksioznosti, što su česti pratitelji proljetnog umora. Aktivnost potiče oslobađanje neurotransmitera poput serotonina i dopamina, koji mogu poboljšati mentalno zdravlje i smanjiti osjećaj umora. Važno je odabrati tjelesne aktivnosti koje odgovaraju individualnim sposobnostima i preferencijama kako bi se osiguralo redovito sudjelovanje. Čak i umjerena tjelovježba poput šetnje, joge, plivanja ili vožnje bicikla može pružiti značajne koristi u borbi protiv proljetnog umora i poboljšati opće zdravlje i blagostanje tijekom prijelaznog razdoblja. Boravak u prirodi i najobičnija šetnja veliki su korak. Boravak na otvorenom može pomoći u poboljšanju raspoloženja i osigurati tijelu dodatnu energiju. Kako bi vam vježbanje bilo što efikasnije i jednostavnije, u našoj trgovini pronađite najbolje suplemente i sportske dodatke. 

3. Odredite raspored spavanja

Raspored spavanja igra ključnu ulogu u borbi protiv proljetnog umora, jer pruža tijelu potrebnu priliku za obnovu i odmor. Stoga je važno uspostaviti redovitu rutinu spavanja kako biste osigurali kvalitetan san tijekom proljetnih mjeseci. Stvaranje dosljednog rasporeda spavanja pomaže u uspostavljanju prirodnog ritma tijela i poboljšava kvalitetu sna. Pokušajte ići u krevet u isto vrijeme svake večeri, čak i tijekom vikenda, kako biste održali stabilnost vašeg ritma. Sat vremena prije spavanja, usvojite opuštajuće aktivnosti koje će pripremiti vaš um i tijelo za san. To može uključivati čitanje knjige, toplu kupku s dodatkom opuštajućih eteričnih ulja, ili jednostavno opuštanje uz umirujuću glazbu. Osigurajte da vaša spavaća soba bude mirna, udobna i tamna kako biste olakšali spavanje i održavanje sna. Prozračite sobu prije spavanja i ako je moguće, spavajte s otvorenim prozorom kako biste osigurali svjež zrak. Mobitele, tablete, računala i televizore držite izvan spavaće sobe i izbjegavajte njihovu upotrebu najmanje sat vremena prije spavanja. Plava svjetlost koju emitiraju ovi uređaji može poremetiti prirodni ritam spavanja i otežati zaspati. Izbjegavajte konzumaciju kofeina i alkohola kasno navečer, jer ti stimulansi mogu ometati kvalitetu sna i uzrokovati nemirno spavanje. Za bolji san i još bolju atmosferu, lampa od himalajske soli je najbolje rješenje jer čestice himalajske soli povećavaju protok kisika do mozga što rezultira većom budnosti, smanjenjem pospanosti i povišenjem mentalne energije u organizmu, pomažu pri oporavku od fizičke iscrpljenosti i umora, jačaju metabolizam poticanjem razmjene tvari u stanicama te ojačavaju imunološki sustav.  

4. Suplementi

Korištenje suplemenata može biti korisno u borbi protiv proljetnog umora jer mogu pružiti dodatnu podršku tijelu u prevladavanju nedostataka hranjivih tvari ili specifičnih potreba koje se mogu pojaviti tijekom prijelaznog razdoblja. Na primjer, suplementacija vitaminima poput vitamina D ili B kompleksa može pomoći u nadoknadi nedostataka koji mogu pridonijeti umoru i smanjenju energije. Također, suplementi poput omega-3 masnih kiselina ili antioksidansa mogu pomoći u smanjenju upale, poboljšanju imunološke funkcije i podržavanju općeg zdravlja tijekom proljetnih promjena. Mi vam donosimo nekoliko suplemenata koje niste ni znali da vam trebaju, a nakon što osjetite kako vam se raspoloženje mijenja, nećete im moći odoljeti. Ranije smo pisali o suplementima za koncentraciju i podizanje energije.

Željezo

Željezo je ključni sastojak hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća u tkiva tijela. Nedostatak željeza može rezultirati smanjenim transportom kisika u tkiva, što može uzrokovati umor i osjećaj iscrpljenosti. Nužno je za proizvodnju energije u stanicama tijela. Sudjeluje u metaboličkim procesima koji pretvaraju hranu u energiju koja se koristi za održavanje vitalnih funkcija tijela. Igra važnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava. Nedostatak željeza može oslabiti imunološki sustav, čineći tijelo osjetljivijim na infekcije i bolesti, što može dodatno pogoršati osjećaj umora. Osim toga, može utjecati na kognitivne funkcije, uključujući koncentraciju, pamćenje i mentalnu jasnoću. Kada tijelo ne dobiva dovoljno željeza, može rezultirati smanjenom kognitivnom sposobnošću, što može pridonijeti osjećaju umora i letargije. Hrana bogata željezom uključuje ribu, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, zeleno lisnato povrće i žitarice obogaćene željezom pa ih je dobro povećati u prehrani. Spirulina je bogata željezom i može biti još jedan odličan suplement u borbi protiv proljetnog umora.

Ashwagandha

Ashwagandha je jedna od najkorištenijih biljaka u Ayurvedi. Ima adaptogene osobine koje pomažu tijelu da se prilagodi stresnim situacijama i smanji negativne učinke stresa na organizam. Redovita konzumacija ashwagandhe može pomoći u smanjenju osjećaja anksioznosti i napetosti koji često prate proljetni umor. Može povećati razinu energije i izdržljivosti tijela, što može pomoći u borbi protiv umora i iscrpljenosti. Pomaže u poticanju metaboličkih procesa u tijelu, što rezultira povećanom proizvodnjom energije. Nadalje, redovita konzumacija Ashwagandhe može poboljšati kvalitetu sna i podržati zdrav ciklus spavanja. Odmor tijekom noći ključan je za obnovu i regeneraciju tijela, pa poboljšan san može pridonijeti smanjenju umora i povećanju osjećaja odmora. Pomaže u podizanju raspoloženja, smanjenju simptoma depresije i poboljšanju mentalne oštrine i jasnoće. Ovo može biti korisno za borbu protiv mentalnog umora i povećanje opće dobrobiti tijela.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 je tvar koja se prirodno proizvodi u tijelu i igra ključnu ulogu u proizvodnji energije u stanicama. Koenzim Q10 sudjeluje u procesima proizvodnje energije u mitohondrijima stanica, što rezultira povećanom proizvodnjom ATP-a, glavnog izvora energije u tijelu. Povećana razina Koenzima Q10 može pomoći u povećanju energije i smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti. Djeluje kao moćan antioksidans, štiteći stanice od oštećenja slobodnih radikala. Ovo antioksidativno djelovanje može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale u tijelu, što može doprinijeti umoru i smanjenoj energiji. Koenzim Q10 može imati blagotvoran učinak na imunološki sustav, jačajući obrambene mehanizme tijela i povećavajući otpornost na infekcije i bolesti. Ojačan imunološki sustav može pomoći u održavanju općeg zdravlja tijela i smanjenju umora.

5. Budite pozitivni!

Ostati pozitivan ključno je u borbi protiv proljetnog umora jer pozitivan stav može pomoći u prevladavanju izazova i poboljšati opće emocionalno stanje tijekom prijelaznog razdoblja. Iako smo toga svi svjesni, važno je s vremena na vrijeme na to se podsjetiti.  Svaki dan pronađite nekoliko stvari za koje ste zahvalni. Fokusiranje na pozitivne aspekte života može pomoći u promicanju osjećaja zahvalnosti i smanjenju negativnih misli. Uključite se u tehnike mindfulnessa poput meditacije, dubokog disanja ili joge. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju mentalne jasnoće i promicanju unutarnjeg mira. Održavajte kontakte s obitelji i prijateljima te se povezujte s ljudima koji vas potiču i podržavaju. Razgovor s voljenima može pružiti emocionalnu podršku i pomoći u suočavanju s proljetnim umorom. Budite pozitivni prema sebi, njegujte se i volite, jer potvrđeno je da ljudski mozak može pojačati ili olakšati bol! 

Za još više savjeta, recepata i proizvoda, pretplatite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve narudžbe!

 

 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.