Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Čudesni snack imena brazilski orah

Čudesni snack imena brazilski orah

Sve što trebate o ovom orašastom plodu.

Puni minerala i vitamina, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vlakana, ovi brazilski orašasti plodovi su "potpuni paket".

Brazilski orah, poznat i kao "castanha do Pará" ili "Brazil nut", je orašasti plod koji potječe iz Južne Amerike, posebno iz amazonskih prašuma Brazila, Perua i Bolivije. Ovaj orah je jedinstven po svom bogatstvu hranjivim tvarima i karakterističnom okusu. Puni minerala i vitamina, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vlakana, brazilski orašasti plodovi su "potpuni paket", posebice zbog neuobičajenog visokog sadržaja selena.

Brazilski orah je dugovječno stablo, koje može početi donositi plodove tek nakon 10-15 godina od sadnje. Cvate tijekom kišne sezone, a plodovi sazrijevaju oko 14 mjeseci nakon oprašivanja. Berba brazilskih oraščića obično se obavlja ručno jer su stabla previsoka za mehaniziranu berbu. Orašasti plodovi se skupljaju nakon što padnu na tlo ili se prikupljaju iznad tla pomoću posebnih štapova ili alata.

Brazilski orah ima bogat, kremasti okus s blagom slatkastom notom. Može se jesti sirov ili pržen, te se često dodaje u razne slastice, salate, granole ili koristi kao dekoracija na jelima, a također se može koristiti za pripremu biljnih mlijeka ili umaka. Donosimo zašto je ovaj orašasti plod tako moćan.

Dva brazilska oraha dnevno jednaka su kao da ste uzeli 100 mikrograma selena putem tablete!

Jedan orah je dovoljan da biste zadovoljili dnevnu potrebu za ovim mineralom i uz to si značajno podigli raspoloženje, jer selen dokazano djeluje kao stimulans. Selen također pomaže i jačanju mišićne mase, odnosno povećanju snage.  Važan je i za aktiviranje moćnog antioksidansa glutationa koji štiti tkiva od oštećenja i  poboljšava zdravlje srca. Daje koži zdravi sjaj i poboljšava njenu elastičnost. Igra važnu ulogu u zdravlju štitnjače jer sudjeluje u metabolizmu joda i proizvodnji hormona štitnjače. 

Ovaj zanemareni orah nema toliku popularnost kao obični, ali vrlo je važn znati da u malim količinama ima blagotvoran učinak na organizam zbog čega bi se trebao odmah uvrstiti u prehranu. Ipak, dnevno se preporučuje pojesti samo jedan jer zbog velike količine selena može izazvati trovanje koje je opasno po život. Više od četiri oraščića dnevno može biti toksično. 

Brazilski oraščić ima čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam!

Osim što je bogat selenom, brazilski orah je riznica raznih minerala i antioksidansa - sadrži i cink te magnezij, fosfor, bakar, mangan i željezo. Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana zbog čega je saveznik dijeta i vježbanja – pomaže u izgradnji mišića te produljuje osjećaj sitosti.

Hranjive tvari poput vlakana, proteina i složenih ugljikohidrata čine ga prilično dobrim zalogajem. Brazilski orah sadrži visok udio proteina i vlakana koji kontroliraju žudnju za hranom. Konzumiranje ove namirnice daje duži osjećaj sitosti, smanjujući rizik od prejedanja i grickanja između obroka.

Malo je namirnica koje sadrže koncentrirane doze korisnih nutrijenata, a brazilski orah je prava riznica minerala.

Jedno serviranje brazilskog oraha (133 g) zadovoljava:

  • 3.643 % dnevne potrebe za selenom.
  • 125 % za magnezijem te u nešto nižim količinama za kalijem, kalcijem, željezom, i cinkom.

Ukratko, brazilski orah je izuzetno hranjiva namirnica s brojnim koristima. Dodavanje brazilskih oraščića u vašu prehranu može pružiti obilje hranjivih tvari i podržati vaše opće zdravlje i dobrobit. Ipak, važno je konzumirati ih umjereno kako bi se izbjegle eventualne negativne posljedice zbog visokog sadržaja selena.

Izvori:

Za još više savjeta, recepata, proizvoda i članaka, pretplatite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve narudžbe! 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.