Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Smokve su sjajne za zdravlje, kožu i kosu! Doznajte sve o najslađoj voćki

Smokve - zdravlje, nutritivne vrijednosti, kalorije i najbolji recepti!

Sve što ste htjeli znati o smokvama!

Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Obiluje fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima koji blagotvorno djeluju na zdravlje. 

Smokva je jedna od najukusnijih i najzdravijih mediteranskih voćki. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Osim bogate povijesti, legendi koje se vežu uz njih i neiscrpne kulinarske primjene, smokve su ujedno u žarištu brojnih znanstvenih istraživanja.

Naime, kao izvanredan izvor prehrambenih vlakana, minerala i posebice polifenola, smokve se razmatraju namirnicom povoljnom za zdravlje, a sve više se sagledava i njihova potencijalna pomoć u prevenciji i terapiji mnogih bolesti današnjice.

Smokve - nutritivna vrijednost i kalorije

Smokve su slatke, ugodnog okusa i mogu se koristiti samostalno, ali i dodavati u različite salate, slastice i mnoga druga slatka i slana jeka.

Jedna prosječno velika smokva ima 47 kalorija (100 grama smokava ima 74 kalorije), pa je par smokava dobar izbor za međuobrok.  Svježi zreli plod smokve sadrži i do 80 posto vode, 10 – 15 posto voćnog šećera, pektine, organske kiseline, vitamine i minerale.  Suhe smokve imaju oko 210 kalorija na 100 grama. 

Vitaminsko-mineralnom kartom smokava dominira kalij kojeg ima oko 270 mg u 100 grama svježeg ploda. Smokva je bogata i kalcijem, magnezijem i fosforom, mineralima koji ulaze u sastav koštanog tkiva. Tako, primjerice, svježi plod sadrži oko 46 mg kalcija i oko 21 mg magnezija. 

smokve

Ljekovita svojstva i zdravstveni benefiti konzumiranja smokve

Smokve su odličan izvor minerala i vitamina: kalcija, fosfora, bakra, kalija, magnezija, vitamina B, vitamina C, vitamina A i vitamina K. Redovita konzumacija smokava bez sumnje, povoljno djeluje na kardiovaskularno zdravlje.  Mnogo je razloga koji govore u prilog tome. Primjerice, bogatstvo polifenola sa snažnim antioksidativnim djelovanjem štiti LDL lipoproteine od oksidacije i tako prevenira aterosklerozu. Nadalje, visok udio kalija djeluje povoljno na regulaciju krvnog tlaka, a topljiva vlakna i biljni steroli na razinu kolesterola u krvi.

Smokve za zdravlje kože i kose

U mnogim narodnim medicinama, smokve se koriste za liječenje različitih kožnih problema, poput ekcema, vitiliga ili psorijaze iako za to nema znanstvenih dokaza.

Smokve se mogu iskoristiti za pripremu osvježavajuće masku za lice bogatu antioksidansima. Jednostavno uzmite par smokava, ubacite uh blender i izmiksajte u kremu, dodajte žlicu jogurta pa smjesu kružnim nanosima nanesite na lice. Masku ostavite 10-15 minuta pa isperite mlakom vodom.

Smokve su vrlo čest sastojak i mnogih šampona, regeneratora ili maski za kosu. Vjeruje se da upravo smokve jačaju i vlaže kosu te potiču njezin zdrav rast. Ovo djelovanje se povezuje s vitaminima i mineralima koje nalazimo u smokvama.

Cink i bakar igraju važnu ulogu u zdravlju kose, a njihov manjak se manifestira kroz opadanje kose.  Upravo su ta dva minerala koja nalazimo u smokvi spas za vašu beživotnu kosu.

Nimalo lošija, od one svježe, nije ni sušena smokva!

Sušene smokve dehidracijom gube najviše vode te sadrže 50 do 70 posto voćnog šećera, oko 4,3 posto bjelančevina, oko pet posto pektina te koncentrirane minerale i vitamine (sadrže četiri do pet puta više kalcija, fosfora i magnezija, ali i željeza i bakra nego zreli svježi plod). Jedino što suhi plod smokve u odnosu na svježi ne sadrži je vitamin C koji se gubi postupkom sušenja. 

Uz grožđice i suhe šljive, i sušene smokve bogate su mikroelementom bakrom koji je važan za stvaranje eritrocita (crvenih stanica krvi) i sintezu krvnog pigmenta hemoglobina, stoga se savjetuju kod slabokrvnosti i umora.

Suhe smokve najbolje je koristiti kao desertno južno voće dostupno tijekom cijele godine ili od njih raditi brze nepečene slastice koje mogu zamijeniti omiljene slatkiše. Možete ih kupiti u Tvornici Zdrave Hrane

Smokve - recepti

Osim u sirovom obliku smokve možete konzumirati i u sklopu kolača, salata, kompota, pekmeza i drugih raznih jela.  Budući da mi obožavamo smokve, u našem zdravom kutku pronaći ćete mnoštvo zdravih i ukusnih recepata s pogađate - smokvama! Svakako ih isprobajte i javite nam vaše dojmove! 

kolač sa smokvama

Za još više zdravih savjeta i recepata, prijavite se na Newsletter!    Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.