Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Superhrana kao lijek za zdravu i čistu jetru

Superhrana kao lijek za zdravu i čistu jetru

Jednostavne mjere kojima ćemo zaštititi jetru su zdrava prehrana i fizička aktivnost.

Prehrana za zdravlje i čišćenje jetre od toksina treba biti bogata povrćem i voćem, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i superhranom. 

Superhrana ne leti po zraku i ne spašava ljude poput supermena, ali ona vas itekako može spasiti ako je u pitanju liječenje ili prevencija bolesti, zato što pruža organizmu vrhunsku nutritivnu potporu.

S obzirom da je jetra odgovorna za proizvodnju žuči, još jedan oblik detoksikacije koji je metabolički potreban za razgradnju i asimilaciju masti i proteina iz hrane, izuzetno je važno da se vaša jetra održava na propisani način. Ukoliko jetra ne funkcionira dobro, vaše tijelo neće biti u mogućnosti da se očisti i apsorbira hranjive tvari.

Prehrana bogata nutrijentima, temeljena dominantno na neprocesiranim ili minimalno procesiranim namirnicama je najučinkovitija moguća pomoć jetri za kvalitetno čišćenje odnosno detoks. Neprocesirana hrana koja nije osiromašena vlaknima, regularna konzumacija grahorica, mahunarki, povrća i voća osigurat će jetri hranjive tvari potrebne za njihovo optimalno funkcioniranje. 

Dakle, možete podržati svoj urođeni sustav detoksikacije jetre nutritivno bogatom prehranom i tjelesnom aktivnošću – koja će rezultirati znojenjem. No, i neki dodatci prehrani, poput sikavice, kurkumina, reishi gljiva i NAC-a, također mogu pomoći.

Koju superhranu trebam konzumirati?

Ako želite poboljšati zdravlje jetre, svakako trebate povećati unos slijedeće supehrane.

Sikavica se koristi za zaštitu, popravak i liječenje jetre. Potražite sikavicu u obliku dodataka prehrani te uzmite 140 mg dva puta dnevno ili popijte nekoliko šalica čaja od sikavice (do tri šalice dnevno). U slučajevima teškog oštećenja jetre zbog prekomjernog unosa alkohola, ekstrakt sikavice može popraviti oštećenja jetre ako se prestane konzumirati alkohol.

Također, kod trovanja gljivama, sikavica doslovno može spasiti život i omogućiti normalno funkcioniranje jetre. Kao da to nije dovoljno, ima i antikancerogena svojstva i koristi se u liječenju nekih tipova hepatitisa.

Ulje sikavice je superhrana za zdravu jetru

Ulje sikavice ne uzrokuje alergije i odlikuje se mnogim koristima za zdravlje organizma, kako kod unutarnje, tako i kod vanjske primjene. Hladno prešano ulje sikavice može se pohvaliti sadržajem omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Uz to, bogato je klorofilom, karotenoidima, tokoferolima (vitamin E), fosfolipima i silimarinom te ne sadrži kolesterol.

Glavna zadaća jetre je izbacivanje tih štetnih tvari iz organizma, no ako je naše tijelo pretrpano štetnim tvarima, jetra će ipak zatrebati malu pomoć putem naše prehrane. Kurkuma je začin koji se temeljito proučava zbog svog učinkovitog djelovanja u procesu detoksikacije jetre.

nutrigold kurkuma u prahu

Spirulina je jedna od najstarijih prehrambenih namirnica te jedna od najzdravijih i najhranjivijih algi u svijetu. Ova modro zelena alga koja raste i u morskim i u slatkim vodama najčešće je uzgajana na području Kine, Australije i Havaja. Zbog svojih blagotvornih svojstava tradicionalno se koristila za smanjenje umora i iscrpljenosti, poticanje detoksikacijskih procesa kao i za podizanje energije. Modro-zelene alge kao što je spirulina odličan su izvor proteina. 

Laneno ulje i ulje kokosa za zdravlje jetre

Ulje kokosa je najbolje ulje koje možete pronaći u prirodi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ekstra djevičansko kokosovo ulje posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva.

Osim kokosovog i laneno ulje će pomoći kod filtriranja viška hormona i pomoći će jetri da učinkovitije obavlja svoje funkcije.

Artičoka je poznata kao prirodni lijek za uravnoteženje masnoća u krvi, a primjenjuje se i kod bubrežnih, dišnih i kožnih bolesti, dijabetesa, gihta i reume te trovanja alkoholom, nikotinom i lijekovima. Općenito se preporučuje za detoksikaciju i jačanje organizma.

artičoka

Od lišća i korijena artičoke može se pripremiti čaj, tinktura, ljekovito vino,a nudi se i u obliku dodataka prehrani, u ekstraktima i kapsulama.

Ukoliko želite još zdravih savjeta i recepata, prijavite se na naš newsletter. Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.