Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Želite li očuvati i poboljšati zdravlje? Doznajte zašto je kombucha prvi izbor!

Želite li očuvati i poboljšati zdravlje? Doznajte zašto je kombucha prvi izbor!

Kombucha - eliksir zdravlja i vitalnosti!

Tko kombuchu pije, najslađe se smije! U nastavku doznajte zašto baš svi pričaju o kombuchi i zašto je ovaj fermentirani napitak tako dobar za cjelokupno zdravlje.

Legenda kaže da je kombucha nastala prije mnogo stoljeća u drevnoj Kini gdje su je nazivali "čajem besmrtnosti". Smatrali su je darom bogova i vjerovali da taj čudesni fermentirani napitak pruža izvanrednu vitalnost i dugovječnost. Danas je kombucha postala globalni fenomen, prisutan na stolovima zdravoljubaca diljem svijeta.

Ali, što je zapravo kombucha?

Kombucha je napitak koji se tradicionalno proizvodi fermentacijom zelenog ili crnog čaja uz dodatak šećera i posebnog kultivacijskog sastojka - simbiotske kulture bakterija, octene kiseline i kvasca (SCOBY). Ova mješavina potom fermentira tijekom određenog vremenskog razdoblja, obično nekoliko tjedana.

Tijekom fermentacije, kombucha gljiva pretvara šećer u razne organske kiseline i probiotičke spojeve, a rezultat je ukusan napitak, posebnog slatko-kiselog okusa koji sadrži zdrave i žive probiotike koji kombuchu čine ukusnim, osvježavajućim i prije svega zdravim napitkom.

Kombucha ima dugu povijest primjene i koristi se tisućama godina u kulturama poput Kine, Rusije i Indije. Ovaj fermentirani napitak je poznat po svojim nutritivno vrijednim svojstvima te brojnim pozitivnim učincima na zdravlje. Bogata je probioticima, korisnim bakterijama koje pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Zdrava ravnoteža crijevnih bakterija pridonosi boljoj probavi i jačanju imunološkog sustava. Osim toga, kombucha je izvor vitamina B, enzima, antioksidansa i aminokiselina, što je čini odličnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.

No kombucha nije samo zdrava, već je i prava senzacija okusa. Jedinstvena svojstva kombuche omogućuju da se stvori raznolikost okusa i aroma. Može biti blago kisela, osvježavajuća i lagana ili intenzivna i voćna, baš poput Nutrigold kombucha. Možete ih kupiti u raznim varijantama okusa poput limuna i đumbira, borovnice i mente, manga te jagode i lavande!

Kombucha je piće koje oplemenjuje nepce i pruža pravo uživanje u svakom gutljaju, a uz to pruža i brojne zdravstvene prednosti.

kombucha

Kombucha - čajna gljiva za zdravlje i vitalnost

Jedan od najznačajnijih aspekata kombuche je njezina probiotička priroda. Probiotici su korisni mikroorganizmi koji promiču zdravlje probavnog sustava. Crijevne bakterije obavljaju zadaću od velike važnosti, stvaraju crijevnu barijeru koja štiti od stranih mikroorganizama, izbacuju toksine i otrove te proizvode vitalne tvari.

U kombuchi se nalaze različite vrste bakterija koje tijekom fermentacije stvaraju probiotičke spojeve. Probiotici pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore, podržavajući probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Redovito konzumiranje fermentiranih proizvoda, poput kombuche, može pridonijeti jačanju imunološkog sustava, smanjenju upala i poboljšanju općeg zdravlja probavnog sustava.

Osim toga, kombucha je bogata antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice i uzrokovati razne bolesti poput srčanih problema, raka i neuroloških poremećaja. Kombucha sadrži antioksidanse poput vitamina C, E i beta-karotena, koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i očuvanju zdravlja stanica. Mnoga istraživanja pokazuju da su antioksidansi iz hrane i pića poput kombuche bolji za zdravlje od antioksidativnih dodataka prehrani. Čini se da kombucha, posebno kada se radi sa zelenim čajem, ima vrijedne antioksidativne učinke na jetru. Pretkliničke studije dosljedno otkrivaju da redovito pijenje kombuche smanjuje toksična oštećenja jetre uzrokovana otrovnim kemikalijama.

Kombucha za detox tijela

Još jedan značajan aspekt kombuche je njezina sposobnost detoksikacije tijela. Tijekom fermentacije, kombucha proizvodi enzime koji pomažu u razgradnji štetnih tvari i toksina u tijelu. Ti enzimi podržavaju rad jetre, koja je ključna za detoksikaciju organizma. Kombucha također potiče izlučivanje otpadnih tvari kroz probavni sustav, pomažući tijelu da se riješi štetnih toksina.

Istraživanja pokazuju da kombucha može značajno poboljšati dva ključna pokazatelja zdravlja srca, "loš" LDL i "dobar" HDL kolesterol, u samo 30 dana. Osobe koje piju zeleni čaj imaju do 31% manji rizik od razvoja srčanih bolesti, što se također može odnositi na kombuchu.

Dijabetes tipa 2 pogađa više od 450 milijuna ljudi diljem svijeta. Karakteriziraju ga visoke razine šećera u krvi i inzulinska rezistencija. Pretkliničkim istraživanjem dokazano je  da kombucha usporava probavu ugljikohidrata, što smanjuje razinu šećera u krvi. Kombucha napravljena od zelenog čaja vjerojatno će biti još korisnija, jer se u mnogim istraživanjima pokazalo da sam zeleni čaj smanjuje razinu šećera u krvi.

Studija koja je napravila pravu malu revoluciju u području probiotika, pa i nutricionizma, datira iz 2021. godine, iz laboratorija američkog sveučilišta Stanford. U kliničkom ispitivanju, 36 zdravih odraslih osoba nasumično su podijeljene na dvije grupe koje su kroz 10-tjednu prehrambenu intervenciju pojačano uključivale u svoju prehranu:

  • fermentiranu hranu ili
  • hranu bogatu vlaknima

Znanstveni istraživači su se usredotočili na vlakna i fermentiranu hranu kao intervencije zbog prethodnih znanstvenih izvješća o potencijalnim zdravstvenim prednostima uslijed konzumacije. Prema dosadašnjim istraživanjima, prehrana bogata vlaknima povezuje se s nižim stopama smrtnosti, dok konzumacija fermentirane hrane može pomoći u održavanju optimalne težine te može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, raka i kardio-vaskularnih bolesti.

Istraživači su analizirali uzorke krvi i stolice prikupljene tijekom trotjednog razdoblja prije istraživanja, tijekom 10 tjedana spomenutih intervencija te konačno kroz četiri tjedna nakon modifikacija, a kroz koje su sudionici konzumirali hranu po svom izboru. Rezultati su pokazali kako su spomenute intervencije rezultirale poprilično različitim učincima na crijevni mikrobiom i imunološki sustav.

Konzumiranje namirnica poput jogurta, kefira, fermentiranog svježeg sira, kimchija i drugog fermentiranog povrća, rasola od povrća i kombucha fermentiranog „čaja“ dovelo je do povećanja sveukupne mikrobne raznolikosti, s jačim učinkom kod većih obroka/porcija fermentiranog.

Znanstveni nalazi ove studije dali su nijansiranu sliku utjecaja prehrane na crijevne mikrobe i imunološki status. S jedne strane, oni koji su povećali konzumaciju fermentirane hrane iskusili su pozitivne učinke na raznolikost mikrobioma i upalne markere, u skladu s prethodnim istraživanjima koja su također pokazala kako kratkoročne promjene u prehrani mogu brzo promijeniti crijevni mikrobiom. Dakle, kako biste optimizirali status mikrobioma, ne zaboravite redovno konzumirati fermentiranu hranu poput kombuche.

A najbolje kombuche u šarenom ruhu iz strogo kontroliranog uzgoja neodoljivih voćnih okusa i prirodnih aroma uvrstili smo na police naše Tvornice Zdrave Hrane. 

Nutrigold kombucha s okusom manga savršen je spoj osvježavajućih ljetnih okusa, izbalansiranih slatko kiselkastih aroma i zdravlja.

Ljubitelje jagode oduševit će Nutrigold kombucha s okusom jagode, a za neodoljivu aromu zaslužna je lavanda.

Mi znamo što pijemo za osvježenje, a vi?

Nutrigold kombucha mango Nutrigold kombucha jagoda & lavanda

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.