Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Znate li koje vrste kruha možete konzumirati ako želite smršaviti?

Znate li koje vrste kruha možete konzumirati ako želite smršaviti?

Kruh predstavlja osnovnu ljudsku namirnicu već tisućljećima.

Kruh predstavlja osnovnu ljudsku namirnicu već tisućljećima.

Za početak, bitno je upozoriti na jednu stvar - kupovina kruha i često "padanje" pod utjecaj mirisnog bijelog kruha. Naime, prvi veliki problem s klasičnim bijelim kruhom je visoki glikemijski indeks namirnica. Riječ je o svojstvu koje nam pokazuje koliko se brzo hrana koju konzumiramo pretvara u šećer u krvi. Što je viši glikemijski indeks, brža je pretvorba.

U slučaju kad konzumiramo hranu koja ima visoki glikemijski indeks, kao što je kruh, to znači da se zbog brzog povećanja šećera u krvi brzo podiže razina inzulina u našem organizmu. Upravo su te promjene krive za vaše napadaje gladi i višak masnoća. Inzulin je hormon koji iz krvi uklanja višak šećera i u većini ga slučajeva pretvara u masne naslage.

Sve vrste kruha imaju dva zajednička sastojka: žitarice i vodu, a ovisno o vrsti prerade žitarica iz kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha, mogu se izdvojiti dvije osnovne vrste kruha: integralni (popularno zvani „crni“) te rafinirani (popularno zvani „bijeli“) kruh. Integralni kruh proizvodi se od brašna dobivenog iz cjelovitih, neprerađenih žitarica, dok se rafinirani proizvodi od bijeloga brašna dobivenoga iz prerađenih žitarica. Samim time, integralni kruh je bogatiji vlaknima, vitaminima i mineralima od rafinirane inačice. Energetski kruh je daleko od kalorične namirnice. Kalorijska vrijednost kruha na 100 g (što odgovora otprilike 2 kriške standardnog kruha) kreće se između 200 i 250 kalorija ovisno o vrsti kruha.

Jedna od glavnih stvari koja može kočiti uspješnost dijete jest nedostatak najdraže hrane. Kruha! Ipak, pozdravite kruh od cjelovitog zrna. Poznat kao „dobar ugljikohidrat“, kruh od cjelovitog zrna nije izgubio na kvaliteti tijekom procesa prerade. Deblja šnita ovoga smeđeg kruha nije ništa drugo nego izvanredan proizvod pun žitarica te sadrži vitamine i minerale, a nema dodanog šećera ili masti.

Kruh od cjelovitog zrna, uključujući i vrste od raženog tijesta te one od kiselog tijesta, ima oko četiri puta više vlakana od bijeloga kruha, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Kruh od cjelovitog zrna ima niski glikemijski indeks jer se sjemenke i žitarice nešto dulje probavljaju. Stoga je ova vrsta kruha dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će dulje trajati osjećaj sitosti. Soja i laneno ulje kruhu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška kruha od cjelovitih žitarica sadrži od 1,5 do 4,5 grama.

Zaključimo, kod kupovine kruha treba li biste paziti da proizvod ne sadrži bijelo pšenično brašno, nego da je napravljen isključivo od punozrnatih žitarica. To znači da je glikemijski indeks niži, što je odličan podatak kad želimo sačuvati fit, čvrsto tijelo. Druga stvar na koju treba paziti jest hranjiva vrijednost namirnice. Sama činjenica da je kruh napravljen od punozrnatih žitarica znači da će kruh imati puno veću hranjivu vrijednost.

Naravno, možete i potpuno izbjeći kupovinu, jer mi donosimo i sjajne recepte za kruhove koje mogu jesti i fitness manijaci.

Upoznajte ih:

PROTEINSKI KRUH ZA SVE SPORTAŠE

OOPSIE KRUH BEZ UGLJIKOHIDRATA

KRUH OD BADEMOVOG BRAŠNA

 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.