Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Recepti Jela na žlicu Šareno varivo s ječmom za šarene proljetne dane
Glavno jelo

Šareno varivo s ječmom za šarene proljetne dane

Svi recepti
20. travanj 2022.

Ječam je iznimno zdrava žitarica, ali istovremeno i zapostavljena namirnica u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava. To je prava šteta jer ječam obiluje mnogim važnim nutrijentima – sadrži vitamine A, B, D i E, kao i mnoge minerale poput kalija, magnezija, cinka, željeza i fosfora.

Najpoznatiji doprinos ječma hrvatskoj kuhinji svakako je ričet, izdašno zimsko jelo od graha, a odlično se slaže i s drugim tradicionalnim zimskim jelima poput kiselog kupusa ili repe, kojima pojačava okus te dodaje gustoću. Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama). Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.

Osim navedenih nutrijenata, ječam je bogat vlaknima koja pomažu pri skidanju neželjenih kilograma zbog čega je idealan odabir za osobe koje nastoje smršavljeti. Naime, ova zdrava žitarica ima blagotvoran učinak na probavu te održava ravnotežu crijevne mikroflore.

Ono što je sjajno kod ječma jest njegova "uklopljivost" u brojna jela. Isprobali smo ga i u obliku POPEČKA, kao BEZMESNI BOLONJEZ, a posebno nas je oduševio u jednoj vitaminskoj SALATI. Jeste li vi probali neki od ovih naših gastro uspješnica? Javite u komentar svoje dojmove, a sad ajmo dalje na pripremu za kuhanje.

Iako neke ječam asocira na pivo, ili njegovu proizvodnju, ječam je namirnica koju možemo izvrsno uklopiti u omiljene kulinarske kombinacije. Sjajno se slaže s voćem i povrćem te ga tako možemo kuhati u varivima, miješati u salatama ili pripremiti vrlo ukusan doručak od ječma i voća. Ječam spada u najstarije uzgajane žitarice pa se tako uzgajao još u kameno doba. Da je izuzetno hranjiv i zdrav, govori i činjenica da su se njime hranili čak i gladijatori koje su u narodu čak i zvali jedači ječma, a ječam bi jeli prije teških borbi kada bi im trebalo puno energije.

Toliko poznatih činjenica o ječmu, a na jelovnicima se nađe vrlo rijetko! Zato je došlo vrijeme da upoznate ječam i to u njegovom najboljem svijetlu. U veselom proljetnom varivu! U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije te obiluje nezasićenim masnim kiselinama. 

Kad se tom dodaju zdravi grašak, bob i mrkva - dobili ste najbolji proljetni obrok.

Priprema:

  1. Ječam potopite u vodi i ostavite najmanje sat vremena da se namače.
  2. Na malo maslinovog ulja pirjajte luk i mladi luk, pa dodajte češnjak i peršin.
  3. Dodajte i mrkvu i ječam, pa grašak.
  4. Podlijte vodom i kuhajte 10-ak minuta.
  5. Dodajte i mladi bob i kuhajte još 10 minuta.

Ako bi se rado zasladili nakon ovog variva, imamo sjajne proljetne slatke ideje!

TIRAMISU OD JAGODA

VOĆNE CHIA KOŠARICE

KEKSIĆI BEZ BRAŠNA

A kad ste sve skuhali i spekli, vrijeme je da predahnete i prolistate naš novi NEWSLETTER.

Komentiraj i ocijeni recept

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.