Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Zdravi Uskrs - inspiracije za kreativan blagdanski stol

Zdravi Uskrs - inspiracije za kreativan blagdanski stol

Šareno, zdravo i neodoljivo!

Uskrs je jedan od najšarenijih blagdana, a uz dolazak proljeća, dodatno budi veselje u svima nama. Uz bogat blagdanski stol okupljaju se obitelj i prijatelji, a gastronomsko iskustvo uvijek svima ostane u pamćenju. S dolaskom modernoga doba, svi se sve više okrećeno inovativnim i zdravim receptima s kojima pokušavamo spojiti tradiciju i maštu. Upravo zato vam donosimo ideje za kreativan (i iznimno zdrav!) uskršnji stol ove godine.

Svi članci
22. ožujak 2024.

Uskrs je blagdan obilja, zajedništva i radosti koji se tradicionalno obilježava diljem svijeta. Ovaj blagdan predstavlja vrijeme ponovnog rođenja i obnove života. No, osim duhovnog značenja, Uskrs je često povezan s bogatim jelima, slatkim poslasticama i obilnim obrocima koji bude nostalgiju doma.

Dobro je poznato da tijekom blagdana svi damo sebi oduška i uživamo maksimalno u hrani. Ipak, kada blagdani prođu okrećemo se detox protokolima i ponovnom vraćanju na staro. Unatoč tradicionalnoj vezi između Uskrsa i bogatih jela, postoje načini kako očuvati zdravlje tijekom ovog blagdana, a da kasnije ne žalimo za uživanjem, a to je prvenstveno kroz promicanje zdravih životnih navika i izbora.

Jedan od načina kako možemo usvojiti zdraviji pristup Uskrsu je razumijevanje nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiramo i pronalaženje alternativa za tradicionalne obroke i poslastice koje su manje kalorične i nutritivno bogatije. Upravo tako vaš će blagdanski stol biti jednako ukusan (ako ne i više).

Zdrav blagdanski stol 

Male zdrave promjene možemo unijeti na vrlo jednostavne načine, a to prvenstveno mogu biti zamjene ulja, masti i kaloričnih sastojaka s onim laganijim i zdravijim. Mnoštvo je odličnih zamjena za klasične namirnice svuda oko nas, posebno u našoj Tvornici, a mi smo se pobrinuli da vam kreiranje zdravog blagdanskog stola bude što jednostavnije.

Ovaj Uskrs iskoristite priliku da u svoj dom unesete dašak maštovitosti, obilje zdravlja i beskrajno puno sreće. A kako se ne bi morali sami mučiti oko svega, donosimo vam nekoliko ideja ca cjelodnevni uskršnji stol koji će obožavati baš svi!

Doručak 

Uskršnji doručak je poseban obrok koji označava početak Uskrsnog blagdana. To je prilika za obiteljsko okupljanje i zajedničko uživanje u hrani. Tipično se sastoji od raznovrsnih jela koja obuhvaćaju tradicionalne uskršnje delicije poput  jaja, kruha, peciva, te raznih namaza i salata. Ipak, ovaj obrok može započeti drugačije nego ikada prije, a mi vam predlažemo dva odlična recepta za doručak. Jedan od njih su zdrave proljetne palačinke, a drugi uključuje jaja pripremljena na poseban način. I naravno, neizostavna pinca! 

Uskršnja curry jaja

Uskršnje palačinke s marelicama

Pinca bez glutena 

Ručak

Uskršnji ručak je ključni dio Uskrsnog blagdana koji obitelji okuplja za stolom kako bi zajedno uživali u obilnom obroku. Ovaj obrok obično se sastoji od tradicionalnih pečenja uz priloge poput krumpira, povrća, salata i raznih umaka. Ove godine pečenja možete podići na višu razinu, a priloge poboljšati s inovativnim recepturama. Klasičnu majonezu možete zamijeniti veganskom, a tofu ili seitan vam može biti glavni sastojak ručka.  Mi vam donosimo nekoliko recepata prepunih povrća, a uz njih i odlične priloge kako bi vaš ručak zračio pregrštom zdravlja!

Quiche košarice s povrćem

Zapečene tikvice s krumpirom

Pečene rotkvice

Umak od mladoga luka

Veganska fransucka salata

Večera / Desert 

Uskršnja večera je poseban trenutak koji zaokružuje cijelu blagdansku priču. Nakon cjelodnevnog druženja, potrage za pisanicama i dijeljenja radosti, dan je najljepše začiniti laganom i zdravom večerom. Uskršnja večer nije samo gastronomska poslastica, već i prilika za dublje povezivanje s voljenima i slavljenje života u svim njegovim oblicima. Iako se ona ne smatra toliko važnom, neizostavan je dio svakoga blagdana. Ako je cjelodnevna prehrana uravnotežena, onda je večera savršen šlag na tortu cijelog blagdana. Ona ne treba biti preteška, niti nezdrava, već obrok koji će zasitititi cijelu obitelj, a istovremeno pružiti dovoljno zdravih namirnica i nutrijenata vašemu tijelu. Osim toga, večera može biti idealna prilika za pripremu nekog slatkog priloga ili kolača koji osim večere mogu biti i užina između dnevnih obroka i kao šećer na kraju s kojim ćete zasladiti ovaj šareni blagdan. Donosimo nekoliko odličnih recepata!

Pečeni kupus

Rižoto s mladim lukom

Uskršnji slatki kruh

Carrot cake kuglof 

Čokoladna gnijezda

Zdrav uskršnji stol pruža priliku da se slavi ne samo ovaj poseban blagdan već i briga o tijelu i zdravlju. Kroz odabir svježih namirnica, uravnoteženih obroka i raznovrsnih zdravih opcija, možemo očuvati tradiciju slavljenja Uskrsa dok istovremeno njegujemo svoje tijelo. Uživajući u zdravim verzijama tradicionalnih jela i umjereno u slasticama, možemo stvoriti harmoniju između blagdanske radosti i brige za zdravlje. Neka nam zdrav uskršnji stol bude podsjetnik na važnost ravnoteže i umjerenosti u slavljenju života i ljubavi s voljenima! 

Za sve novosti, recepte i proizvode, pretplatite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve narudžbe!

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.