Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Vrijeme je za vege roštilj - popis najfinijih ideja i recepata

Vrijeme je za vege roštilj - popis najfinijih ideja i recepata

Proljeće je sezona koja poziva na druženje, sunce, i naravno, roštiljanje. Tradicionalno, roštilj obiluje mesom, što postavlja pitanje - kako uživati u roštilju bez mesa? Srećom, rješenje dolazi u obliku vege roštilja, što je fantastičan način da se svejedno uživa u toplim danima uz raznovrsnu hranu.

Vege roštilj nije samo alternativa tradicionalnom roštilju - to je prilika da se istraži i uživa u bogatstvu biljne prehrane. Od sočnih povrća do mariniranih tofu komada, vege roštilj nudi širok spektar okusa i tekstura koje će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Začini i marinade su ključni za obogaćivanje okusa na vege roštilju. Marinade od limuna i maslinovog ulja, umaci od soje i đumbira ili pikantne čili marinade dodaju dubinu i složenost okusa vašim jelima. Već smo ranije pisali o najboljim marinadama.

Kako bi ova sezona roštilje bila najukusnija do sada, donosimo nekoliko odličnih recepata za vege jela na roštilju!

Ražnjići s tempehom i ananasom

Zamislite sočne ražnjiće koji prže na roštilju, ispuštajući mirisne arome koje mame vaša nepca. No, ovaj put, zamislite ih s potpuno novim twistom - ražnjići od tempeha s ananasom. Ovi ražnjići predstavljaju savršenu kombinaciju hrskavog tempeha i slatkog, karameliziranog ananasa, stvarajući neodoljivu poslasticu za ljubitelje vegetarijanske kuhinje. Tempeh, poznat po bogatstvu proteina, postaje još ukusniji nakon što se marinira u mješavini sojinog umaka, sezamovog ulja, češnjaka i limunovog soka. S druge strane, ananas dodaje slatkoću i osvježavajući štih, posebno kad se lagano karamelizira na roštilju, stvarajući hrskavu i aromatičnu vanjsku koru. Već nam cure sline, vrijeme je za recept!

Sastojci (za 6 ražnjića ):

Način pripreme:

  1. Začine za marinadu staviti u blender dok se ne sjedine
  2. Za izradu ražnjića narežite tempeh na kockice 12 x 3-4 cm i stavite u veliku zdjelu. Tempeh i ananas pripremite ovisno o broju ljudi. Prelijte marinadom i poklopite. Pazeći da se tempeh ne slomi, nježno masirajte kockice pazeći da su sve prekrivene marinadom. Stavite u hladnjak da se marinira 30 minuta.
  3. U međuvremenu uzmite 6 bambusovih ražnjića i namočite ih u vodu. Narežite ananas na kriške veličine 12 x 3-4 cm.
  4. Izvadite tempeh iz hladnjaka i nabodite na ražnjiće zajedno s ananasom. Pomoću četke premažite tempeh ostatkom marinade i stavite na roštilj. Pecite na roštilju, okrećući ga svakih nekoliko minuta, dok se ananas ne karamelizira i tempeh ne poprimi lijepu boju, premažući s više marinade dok pečete. Za posluživanje pospite mladim lukom i korijanderom.

Teriyaki tofu s brokulom i tikvicama

Uz miris dima koji se širi zrakom, dolazi i neodoljiv okus koji će zadovoljiti vaše nepce. Teriyaki tofu na roštilju je prava poslastica za ljubitelje biljne prehrane, pružajući bogatstvo okusa koji će osvojiti srca i nepca svih koji ga kušaju. Vanjski sloj je hrskav i karameliziran, dok je unutrašnjost sočna i puna okusa, zahvaljujući upijanju bogatih aroma teriyaki umaka. uz dodatak grilanog povrća kao što su brokule i tikvice, okus ne može biti bolji. Svaki zalogaj pruža eksploziju okusa - slatkast, slan i aromatičan. Njegova jedinstvena kombinacija okusa i tekstura čini ga idealnim izborom za sve prigode, bilo da se radi o opuštenom pikniku u prirodi ili elegantnoj večeri na terasi.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješajte sojin umak, smeđi šećer, đumbir i mirin s 1 žličicom sezamovog ulja i time premažite kriške tofua. Stavite ih u veliku, plitku posudu i prelijte ostatkom marinade. Ohladite najmanje 1 sat.
  2. Zagrijte roštilj dok ugljen ne pobijeli ili zagrijte tavu za roštilj . Preostalo sezamovo ulje pomiješajte s repičinim uljem i premažite ploške tikvica i brokule. Pecite ih na roštilju (ili rešetki) na ugljenu 7-10 minuta ili dok ne omekšaju, a zatim ih ostavite sa strane i držite na toplom.
  3. Pecite kriške tofua s obje strane na ugljenu 5 minuta (ili upotrijebite rešetku) dok ne porumene i ne postanu hrskavi na rubovima. Poslužite tofu na podlozi od povrća s preostalom marinadom i pospite preko sjemenki sezama.

Aromatični mladi luk s romesco umakom

Kad sunčeve zrake dodiruju vašu kožu, a mirisi roštilja plešu u zraku, nema ništa bolje i ukusnije od hrskavog i aromatičnog mladog luka. Ovaj jednostavan, ali nevjerojatno ukusan prilog, donosi svježinu i bogatstvo okusa na vašu trpezu, stvarajući savršen dodatak bilo kojem obroku. Kad se postave na roštilj, listovi mladog luka počinju poprimati prepoznatljivu zlatno smeđu boju, dok se njihovi aromatični mirisi šire zrakom.  Osim toga, mladi je luk izuzetno zdrav - bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Romesco je umak na bazi rajčice koji potječe iz Vallsa, pokrajina Tarragona, u Kataloniji, Španjolska. Ribari u ovom kraju pravili su ovaj umak za jelo uz ribu. Obično se radi od bilo koje mješavine pečenih rajčica i češnjaka, prženih badema, pinjola i/ili oraha, maslinovog ulja i paprike. Slatkasti okus mladog luka upotpunjuje se s osvježavajućim osjećajem koji podsjeća na proljetni povjetarac. Vrijeme je da iskoristite ovu proljetnu supernamirnicu!

Sastojci:

Priprema:

  1. Roštilj ili gril tavu zagrijte na jako. Kuhajte romano paprike, rajčicu i češnjak dok ljuske ne dobiju mjehuriće i ne pougljenjene, a meso omekša, oko 8 minuta. Ako je roštilj preširok i češnjak će padati kroz rešetku, zamotajte ih u foliju i pecite još nekoliko minuta. Ostavite minutu da se ohladi, skinite kožicu sa svega i grubo nasjeckajte.
  2. Orahe i bademe stavite u jedan sloj na foliju. Zgnječite stranice i stavite na roštilj na 2-4 minute dok ne porumene i ne popeku se. Alternativno, stavite ravno na grill tavu. Tostirajte kruh na roštilju dok lagano ne pougljeni, a zatim ga natrgajte na komade.
  3. Nasjeckanu papriku, rajčicu i češnjak stavite u sjeckalicu. Dodajte pržene orahe, kruh, ocat, obje paprike i piquillo papričice. Miješajte dok se grubo ne nasjecka. Začinite jako dobro. Ulijte ulje i ponovno miješajte dok se ne sjedini. Dobiveni romesco umak preliti u zdjelu. 
  4. Premažite luk s malo ulja i pecite ga na roštilju ili na rešetki dok ne omekša i ne pougljeni, oko 20-30 minuta. Ne brinite ako se jako oboje, trebaju biti vrlo mekani u sredini. Kad se pougljeni, zamotajte u foliju da odstoji 15 minuta. Nastavit će se kuhati na pari i omekšati u foliji.
  5. Za posluživanje uklonite vrlo zagorjeli, zagoreni sloj s vanjske strane luka, začinite s malo soli i poslužite s romescom.

Hamburger od leće, chia sjemenki i zobi

Zamislite sočan hamburger koji se raspada u ustima, prožet aromom začina i obogaćen nutritivnim bogatstvom. No, ovaj hamburger je nešto posebno - izrađen je od kombinacije hranjivih sastojaka poput leće, chia sjemenki i zobi, stvarajući nevjerojatno ukusno i zdravo jelo koje će osvojiti srca svih ljubitelja biljne prehrane. Ovaj hamburger nije samo ukusan, već i izuzetno hranjiv. Leća je bogat izvor proteina i vlakana, pružajući osjećaj sitosti i podržavajući zdravlje probavnog sustava. Chia sjemenke dodaju dodatni udarac proteina i omega-3 masnih kiselina, dok zob pruža esencijalne hranjive tvari poput vitamina B i željeza. Dakle, psotoji zdrava alternativa ovom poznatom junk foodu koju možete odmah pripremiti!

Sastojci:

Priprema:

  1. Skuhajte leću i procijedite.
  2. Pomiješajte ju sa zobenim pahuljicama i chia sjemenkama, pa dodajte luk i začine.
  3. Sa štapnim mikserom ili blenderom sve izmiksajte, ali ne do kraja (neka ostanu komadići). 
  4. Rukama oblikujte burgere i pecite par minuta na roštilju sa svake strane. 
  5. Dodajte ih u domaća peciva koja isto možete lagano zagrijati na roštilju.

Kukuruz na meksički s preljevom od indijskih oraščića

Svježi mirisi prženog kukuruza i dima s roštilja se miješaju u zraku, stvarajući neodoljivu pozivnicu za istraživanje okusa. Elotes na roštilju, meksička poslastica koja se sastoji od kukuruza prelivenog bogatom mješavinom sastojaka, predstavlja pravu eksploziju okusa i tekstura, stvarajući jedinstveno iskustvo koje će zauvijek ostati u sjećanju. Preliveni su kiselim vrhnjem, čilijem u prahu i dobro iscijeđenim sokom od limete. Ova se verzija ipak pravi s nečim pomalo drugačijim - indijskim oraščićima. Iako se čini neobično i komplicirano, vjerujte, jako je jednostavno, a tako ukusno!

Sastojci:

Priprema:

  1. Za pripremu kreme od indijskih oraščića, sve sastojke stavite u blender s 4 žlice vode i miksajte dok ne postanu glatki.
  2. Da biste napravili elote kukuruza, premažite klipove uljem od uljane repice.
  3. Zagrijte roštilj ili grill na jako i pecite 8 minuta, redovito okrećući kako biste osigurali da se zrna ravnomjerno ispeku, ali da ne izgore.
  4. Dok su vrući, klipove uvaljajte u kremu od indijskih oraščića, pospite čili u prahu, na vrh stavite korijander i dobro iscijedite sok od limete.

Vege roštilj predstavlja uzbudljivu alternativu tradicionalnom roštilju koja nudi raznovrsnost, bogatstvo okusa i prehrambene benefite biljne prehrane. Uz pripremu bogatih i sočnih jela od povrća, tofu-a i voća, vege roštilj postaje ne samo zdrava, već i izvanredno ukusna opcija za sve ljubitelje proljeća i dobre hrane. Uživajte u beskrajnom okusu sunčanog razdoblja s ovim ukusnim prijelazom na vege roštilj!

Za još više ukusnih i zdravih recepata, pretplatite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve narudžbe! 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.