Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Ljekovite biljke u službi zdravlja - upoznajte najbolje biljne ekstrakte!

Ljekovite biljke u službi zdravlja - upoznajte najbolje biljne ekstrakte!

Biljni ekstrakti za svako rješenje zdravstenih problema.

Upotreba biljaka u ljekovite svrhe stara je koliko i čovječanstvo. Razni biljni ekstrakti predstavljali su temelj medicinskih tretmana, a zbog svojih blagotvornih svojstava važan su dio fitoterapije i prirodne medicine. 

Svi članci
23. srpanj 2023.

Jedno od najstarijih zapisa o biljkama s ljekovitim svojstvima potječe iz djela kineskog cara Shennonga, poznatog kao Shen-nung pen ts'ao ching, koje je napisano oko 3700. godine pr. n. e. U tom djelu opisano je oko 200 biljaka s ljekovitim svojstvima, a Shennong je zaključio svoje životno djelo spoznajom da "snaga tijela leži u sokovima biljaka".

Korištenje biljaka u svrhu liječenja i održavanja dobrog zdravlja ima dugu povijest koja seže unatrag do civilizacija Mezopotamije i Egipta. Kako bi maksimalno iskoristio tu snagu, čovjek je osmislio različite načine ekstrakcije, uključujući pripravke kao što su čajevi i rakije, ali i sofisticirane standardizirane biljne kapi i ekstrakti.

Ljekovite biljke u službi zdravlja 

Ljekovite biljke se često koriste za izradu biljnih kapi i ekstrakata koji se mogu primijeniti kao lijekovi. Ovi pripravci se dobivaju iz biljaka putem posebnih tehnika ekstrakcije koje omogućuju izdvajanje aktivnih tvari i ljekovitih svojstava biljaka.

Biljne kapi su tekući pripravci koji sadrže koncentrirane ekstrakte ljekovitih biljaka. Mogu se koristiti oralno, obično pomiješane s vodom ili drugim tekućinama, ili lokalno nanijeti na kožu ili sluznicu. Ovisno o biljci i namjeni, biljne kapi mogu imati različite terapijske učinke, poput ublažavanja simptoma bolesti, poticanja imunološkog sustava ili smirivanja upala.

U nastavku upoznajte različite biljne ekstrakte koji blagotvorno djeluju na zdravlje. 

Konopljika - za ravnotežu hormona

Konopljika, Vitex agnus-castus, grm visine 1-2 metra, ljubičasto-plavih cvjetova i petoprstih, zašiljenih listova, samoniklo raste na Mediteranu, južnoj Europi i centralnoj Aziji. U fitoterapiji se koriste eterično ulje i tinktura plodova konopljike, koja je klinički potvrđen lijek za žene s menstrualnim tegobama.

Soria Natural Konopljika XXL je dodatak prehrani u obliku bezalkoholnih kapi koje sadrže tekući prirodni ekstrakt od plodova biološki proizvedene konoplje uz dodatak cinka i vitamina B6 u biljnom glicerinu. Ne sadrži hormone – njeno djelovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona, čime uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu - smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.

Konopljika pomaže u održavanju dobrog raspoloženja prije i tijekom menstrualnog ciklusa te ublažava PMS probleme. Cink ima ulogu u plodnosti i reprodukciji dok Vitamin B6 doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te ima ulogu u regulaciji rada hormona. Također, doprinosi funkcioniranju živčanog sustava, normalnom psihičkom funkcioniranju i stvaranju crvenih krvnih stanica.

Dakle, uporaba konopljike ima sljedeće indikacije:

  • doprinosi olakšavanju simptoma PMS-a (osjetljivost grudi, nadutost, razdražljivost, umor, glavobolja…)
  • preporuka kod povišenog prolaktina
  • preporuka kod mastodonije
  • preporuka kod sniženog progesterona
  • preporuka kod akni izazvanih hormonskim disbalansom

Kvaliteta proizvoda zajamčena je ISO i GMP standardima te provedenom kontrolom u svim fazama pripreme. Soria Natural kapi su primjerene za odrasle i ne sadrže šećer, gluten, umjetna bojila i konzervanse. Pogodne su i za vegane. Kupiti ih možete ovdje

konopljika

Ginko - biljka za pamćenje i cirkulaciju

Ginko je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka tradicionalne kineske medicine, a koristi se već više od 5000 godina. Danas se smatra najistraženijom i prodajno najuspješnijom ljekovitom biljkom.

U tradicionalnoj kineskoj medicini koriste se različiti pripravci od listova a upotrebljavaju se za poboljšanje cirkulacije krvi, liječenje bolesti krvnih žila. Iako se pripravci od ginka na tržištu nalaze u obliku čaja, tableta, kapsula i tinktura, smatra se da je najdjelotvorniji ekstrakt od listova ginka.

Glavne značajke Soria Natural prirodnog ekstrakta ginka:

  • doprinosi poboljšanju pamćenja
  • doprinosi normalnoj cirkulaciji kod stanja slabe periferne cirkulacije (hladni ekstremiteti ili trnci)
  • preporuka kod Alzheimerove bolesti
  • preporuka kod cerebrovaskularne insuficijencije

Ova biljka koristi se za poboljšanje funkcije mozga i kao pomoć pri intelektualnim naporima.

Pomaže i u stanjima povezanima sa smanjenim protokom krvi u mozgu, osobito u starijih ljudi, koja uključuju gubitak pamćenja, glavobolje, zujanje u ušima, vrtoglavice, teškoće u koncentraciji, poremećaje raspoloženja i poremećaje sluha.  Jedan ekstrakt ginka dovoljan je za oko dva tjedna upotrebe. Za najbolje rezultate preporučuje se upotreba najmanje dva mjeseca. Kupiti ga možete ovdje

ginko soria natural

Artičoka doprinosi zdravlju jetre

Volite masne i obilne obroke i ne možete odoljeti dobroj kapljici? Vaše je tijelo kao posljedica toga opterećeno. Najpopularnija biljka u takvim je slučajevima upravo artičoka.

Artičoka pomaže bubrezima u izlučivanju otrovnih tvari. Osim toga snižava razinu kolesterola i triglicerida u krvi. Artičoka je izvrsna i za otklanjanje tegoba koje uzrokuje loša probava (loš zadah, pospanost nakon obroka, nadutost i bolovi u trbuhu), a osim toga sprečava zadržavanje vode u tijelu.

Soria Natural Artičoka kapi su potpuno prirodni ekstrakt od listova biološki proizvedene artičoke u bezalkoholnoj otopini – mješavini biljnog glicerina i pročišćene vode. 

Uzimanje kapi preporučuje se oboljelima od dijabetesa, jer ona smanjuje podizanje koncentracije glukoze u krvi, ali i osobama s oštećenjem bubrega te kod gihta. Uz to, ekstrakt artičoke:

  • doprinosi pravilnom radu jetre i žuči
  • doprinosi pravilnoj razgradnji kolesterola (LDL)
  • preporuka kod hiperkolesterolemija
  • doprinosi normalnoj funkciji probavnog sustava
  • preporuka kod zatvora
  • preporuka kod problema nadutosti

Soria Natural kapi artičoke ne sadrže bojila, konzervanse ni alkohol. Jedan ekstrakt artičoke dovoljan je za oko dva tjedna upotrebe. Za najbolje rezultate preporučuje se upotreba najmanje dva mjeseca.

artičoka

Pasiflora - biljka za umirenje i borbu protiv nesanice

Pasiflora je zeljasta puzavica, tanke, izbrazdane stabljike, duge do devet metara s izmjenično poredanim listovima, porijeklom iz Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Pripisuju joj se umirujuća, sedativna i spazmolitička svojstva, a narodna medicina je upotrebljava za regulaciju otkucaja srca, slično kao glog. Upotrebljava se i za liječenje nesanice, Parkinsonove bolesti te epileptičnih napadaja. 

Južnoamerički i sjevernoamerički Indijanci upotrebljavali su pasifloru za liječenje živčane napetosti, kao sredstvo za smirenje, kod nesanice, epilepsije i osjećaja tjeskobe. Pomagala je također u liječenju bolova kod zubobolje, glavobolje i menstrualnih grčeva. U narodnoj medicini se i danas upotrebljava za reguliranje otkucaja srca te kao sredstvo za smirenje.

Pasiflora je indicirana kod:

  • nesanice (u slučaju nesanice, jedna doza se uzima nakon poslijepodnevnog obroka a druga prije spavanja)
  • tahikardije psihogenog uzroka
  • anksionoznosti
  • stresa

Pasifloru u obliku ekstrakta te u obliku kapsula možete kupiti u našem webshopu. Učinkovita dnevna doza je jedan ml (25 kapljica) tri puta dnevno, razrijeđeno u vodi ili soku.

Ekstrakt koprive za smanjenje upalnih procesa

O njezinoj ljekovitosti pisao je još grčki mudrac Fanias, a stari Rimljani koprivom su trljali reumatične zglobove. Na sjeveru su se u kolibama koprivama trljali po cijelom tijelu jer su tako lakše podnosili hladne zime.

Kopriva je izvrsna za osobe koje se bore sa slabokrvnošću i imaju problema s reumatskim oboljenjima. Svojim aktivnim sastojcima pomaže i kod bubrežnih i žučnih kamenaca, jer sprečava njihov nastanak.

Sadrži vrlo mnogo željeza, magnezija, kalija, fosfora, biljne hormone, sekretin, škrob, taninsku kiselinu, vitamine A, B2, K, C, acetilkolin i mnogo mineralnih tvari.

Soria Natural kapi koprive su potpuno prirodni ekstrakt od lista organski uzgojene koprive u bezalkoholnoj otopini – mješavini biljnog glicerina i pročišćene vode. Učinkovit je kod urinarnih infekcija i reumatoidnog artritisa, te doprinosi prevenciji bubrežnih kamenaca na potpuno prirodan način bez štetnih umjetnih bojila, konzervansa i drugih dodataka.

ekstrakt koprive

Poljska preslica - biljni diuretik

Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) poznata i kao rastavić, voščenka, konjski rep, hvošč ili cinkrot jedna je od onih nevjerojatnih biljaka koja se može koristiti od glave do pete, iznutra i izvana, za ljepotu i zdravlje.

Sadrži visokovrijedne silicijeve spojeve, mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline.

Sposobna je apsorbirati jedinstvene minerale iz tla poput silicijevog dioksida, koje nije lako naći u drugim biljkama. Zbog velikog udjela minerala i drugih nutrijenata preslicu nazivaju i biljkom koja remineralizira organizam. Također, preslica slovi za jedan od najjačih biljnih diuretika, jer može pojačati eliminaciju vode iz organizma i do 30 posto.

Upotreba preslice ima sljedeće indikacije:

  • kod urinarnih infekcija i iritacije mokraćnog sustava
  • doprinosi procesu zacjeljivanja kože
  • kod ispucane kose i noktiju te stanjene kože
  • kod suhe kože i akni

Jedan ekstrakt preslice dovoljan je za oko dva tjedna upotrebe. Kupiti ga možete u Tvornici Zdrave Hrane.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.