Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Vitamin C u hrani - ovo su namirnice koje imaju najviše vitamina C, a nisu naranče!

Vitamin C u hrani - ovo su namirnice koje imaju najviše vitamina C, a nisu naranče!

Vitamin c izuzetno je važan za zdravlje.

Da, vitamin C dobivamo iz naranče i limuna, ali puno je više hrane bogate ovom hranjivom tvari! 

Sprječava prehladu i gripu, ublažava njihove simptome, smanjuje količinu kolesterola...da, pričamo o vitaminu C odnosno kralj među vitaminima!

Nedvojbeno je da je vitamin C – tvar koja je po svom sastavu askorbinska kiselina – nezamjenjiv u ljudskom organizmu, baš kao što su to kisik i voda.

Kapsule, tablete, prašci… mnogi od nas redovito uzimaju vitaminske dodatke prehrani u želji da održe dobro zdravlje, no ponekad možete preskočiti svoju dozu tablete i dobru dozu vitamina C dobiti putem hrane, odnosno namirnica bogatim vitaminom c. Da bismo dobili preporučenu dnevnu dozu od 80-100 mg vitamina C, trebali bismo kombinirati različite izvore povrća i voća. 

Zašto je Vitamin C važan? 

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od nama neophodnih vitamina koji doprinosi raznim tjelesnim funkcijama no ljudsko ga tijelo ne može samostalno proizvesti stoga ga je potrebno unositi putem prehrane ili raznih vitaminima. S obzirom na to da se nalazi samo u voću i povrću, može biti teško unijeti potrebnu dnevnu dozu vitamina, stoga su Nutrigold veganski vitamini odličan izbor za sve koji žele doprinijeti zdravlju organizma.

Vitamin C osim što povećava apsorpciju željeza i regeneraciju reducirane forme doprinosi:

  • održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti
  • normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, kože i zubi 
  • normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • normalnom funkcioniranju živčanog sustava i psihološkoj funkciji

VITAMIN C U HRANI

Vitamin C  u hrani - popis namirnica 

Da, vitamin C dobivamo iz naranče i limuna, ali puno je više hrane bogate ovom hranjivom tvari! Pa zašto ne unijeti raznolikost u svoju prehranu? Pročitajte u današnjem članku koju hranu vrijedi uvijek jesti kako bismo imali imali dovoljno vitamina C u prehrani.

Paprika - izvor vitamina C!

Najbolja i najzdravija za jelo je svježa, toplinski neobrađena paprika, a ljekovitim se smatra njen mesnati, plodni dio. Zbog velikih količina vitamina C preporučuje se kao dodatak prehrani za jačanje imunološkog sustava.

Šipak  je vitaminska bomba

Šipak ili nar je poznat kao prava riznica zdravlja i prava vitaminska bomba. Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je prema tvrdnjama znanstvenika čak pedeset puta viša nego u naranči.

nutrigold šipak u prahu

Bobičasto voće - borovnice, brusnice, maline, ribizl

Ako svoj unos vitamina C želimo dovesti do savršenstva uz pomoć voća, ne bismo trebali posegnuti samo za agrumima, već i za bobičastim voćem. Visoko iznad svih ostalih vrsta stoji jedan predstavnik, naime crni ribiz sa svojih 160 - 180 mg vitamina C (na 100 g).

Peršin - riznica zdravlja i vitamina

Peršin je najpopularniji začin u svijetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tijekom cijele godine no ipak se držite svježeg iz vrta, jer ova je biljčica osim flavonida, odličan izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.

Krumpir sadrži dobre količine vitamina C!

Malo tko zna da je krumpir odličan izvor vitamina C! Naime, krumpir ima samo 10-25 mg vitamina C na 100 g, ali obično ga pojedemo više u jednoj porciji nego što pojedemo brokule ili korabe u jednoj porciji. Osim toga, krumpiri su dostupni tijekom cijele godine.

Kelj - zeleno bogatstvo vitamina

Kelj se često naziva «kraljem kalcija», ali treba znati da je ovo lisnato povrće jako bogato vitaminom A i C, željezom, luteinom te prehrambenih vlakana.

Hren je bogat vitaminom C!

Hren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, željezom i kalcijem, dok ćemo magnezij, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama. U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne puteve. Hren potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet. Naribajte u salate i juhe, a od njega napravite i super zdravi UMAK OD HRENA

Jagode - izvor vitamina C

Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih voća (samo 35 Kcal na 100 g). Posebno je bogata vitaminom C (količina odgovara jednoj naranči). Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo), kako bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C, koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu.

Ponekad nismo u mogućnosti ove namirnice nabaviti svježe i kvalitetne pa je dobro imati pri ruci dodatke prehrani koji su puni vitamina C. Kvalitetni i provjereni dodaci prehrani mogu samo pomoći vašem zdravlju kao i ovi:

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.