Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Piskavica za rast i jačanje kose - recepti i savjeti za upotrebu

Piskavica za rast i jačanje kose - recepti i savjeti za upotrebu

Pomoć iz prirode!

Piskavica je jedna od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka. U ajurvedskoj medicini naziva se methi, a koristi se za rast, obnovu te jačanje kose. Sjemenke piskavice mogu se uzimati oralno kao dodatak prehrani ili primjenjivati lokalno kao prirodni tretman za kosu i vlasište.

Božja travica, grohotuša, grčko sijeno, grčko sjeme, jarčev rog, kozji rog, sve su to nazivi za ljekovitu biljku piskavicu, koja se stoljećima koristi u prirodnoj medicini za ublažavanje i liječenje različitih zdravstvenih tegoba.

Iako se tradicionalno koristi za snižavanje šećera u krvi, ali i visokog kolesterola, u posljednje vrijeme piskavica je postala jedan od najpopularnijih biljnih preparata za obnovu, jačanje, rast i njegu kose. Mnogi tvrde da ova ljekovita biljka blagotvorno djeluje na vlasište, sprječava opadanje kose te potiče njezin rast, a u nastavku vam otkrivamo kako ju koristiti za najbolje rezultate!

Što je piskavica?

Piskavica je jedna od najstarijih biljaka koje se koriste kao lijekovi, a potječe iz Indije i sjeverne Afrike. Sjeme Piskavice bogato je proteinima, lipidima, flavonoidima, polisaharidima (celuloza, galaktomanan) te saponine. Tradicionalno je upotrebljavano kod dijabetesa i visokog kolesterola, a budući da sadrži i fitoestrogene vjeruje se da doprinosi stvaranju majčinog mlijeka.

Prakse drevne kineske i ajurvedske medicine koristile su ovaj biljni dodatak za:

  • Poticanje trudova
  • Poboljšanje probave
  • Ublažavanje iritacije kože
  • Pravilni metabolizam masnoća u krvi (kolesterola i triglicerida)
  • Regulaciju glukoze u krvi
  • Promicanje cjelokupnog zdravlja

piskavica sjeme - čaj

Može li piskavica potaknuti rast kose?

Piskavica sadrži proteine, aminokiseline, vitamine i minerale koji su važni za zdravlje kose. Sjeme je bogato polisaharidima (uglavnom se sastoji od galaktomanana 25-45%), sadrži i malu količinu eteričnog ulja, a nutritivni sastav je i više nego bajkovit: vlaga 2,4%, proteina 30% te ukupno dijetalnih vlakana 48% (netopiva 28%, topiva 20%).

Također sadrži bakar, željezo, mangan i magnezij između ostalih minerala i proteina te zbog tako dobrog sastava postoji nekoliko razloga za upotrebu ovog korisnog sjemena. Imate li problema s pojačanim opadanjem kose, neka vam piskavica bude među prvim prirodnim izborima za uklanjanje ovih tegoba. 

Piskavica sadrži proteine i aminokiseline, ključne gradivne blokove kose. Uz to, sadrži hormone slične estrogenima koji mogu pomoći u smanjenju gubitka kose. Navedeni hormoni mogu blokirati djelovanje enzima koji pretvaraju testosteron u dihidrotestosteron (DHT), hormon koji se povezuje s gubitkom kose.

Piskavica također obiluje mineralima poput željeza, cinka i selena, koji su važni za zdravlje kose i vlasišta. Poznato je da nedostatak željeza, ali i drugih važnih nutrijenata može uzrokovati gubitak kose. Uz to, sadrži i sadrži lecitin te brojna protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju upale i iritacije na vlasištu.

Kombinacija ovih svojstava čini piskavicu učinkovitom u poticanju rasta i jačanju kose. Studija iz 2006. na 53 osobe procijenila je učinak dnevne oralne doze od 300 mg ekstrakta sjemenki piskavice tijekom 6 mjeseci. Preko 80% sudionika studije koji su uzimali dodatak prijavili su poboljšanja u volumenu i gustoći kose u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Istraživanja pokazuju da piskavica posjeduju protuupalna, hidratantna, antigljivična, umirujuća svojstva i svojstva zacjeljivanja rana, te je izvrstan prirodni pripravak za ublažavanje prhuti.  Također, recentna istraživanja tvrde da bi lokalna primjena ekstrakta piskavice mogla doprinijeti održavanju zdravog vlasišta.

Međutim, važno je napomenuti da su potrebna dodatna znanstvena istraživanja kako bi se potvrdili njezini učinci na kosu i vlasište. Također, individualni rezultati mogu varirati, no ukoliko imate problem s kosom, vjerujemo da vam piskavica neće odmoći, već upravo suprotno!

piskavica

Piskavica za kosu - upotreba

Postoje različiti načini korištenja piskavice za jačanje i rast kose, a najčešće se koristi ulje od piskavice, ekstrakt piskavice i domaća maska od sjemenki piskavice. Ulje od piskavice može se nanositi na vlasište i kosu kako bi se stimulirao rast kose i poboljšao njen izgled. Možete ga napraviti sami ili ga kupiti u Tvornici Zdrave Hrane.

Da biste napravili ulje od piskavice kod kuće, trebat će vam sjemenke piskavice i neko biljno ulje poput kokosovog ili bademovog ulja. Sjemenke piskavice treba namočiti u vodi preko noći, a zatim ih sameljite u pastu. Smjesu sjemenki i biljnog ulja zagrijavajte na niskoj temperaturi, a zatim procijedite i ostavite da se ohladi. Pripremljeno ulje možete nanijeti na vlasište i kosu, ostaviti da djeluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim isprati blagim, prirodnim šamponom. 

Ekstrakt piskavice također se može kupiti u Tvornici Zdrave Hrane u obliku kapsula ili kapi, a uzima se oralno kako bi se "iznutra" djelovalo na rast kose. 

Maska od piskavice za rast kose - recept

Piskavica za kosu, ne samo da ubija bakterije i gljivice prisutne na vlasištu, već jača folikule kose i potiče rast kose. Maska od piskavice se tradicionalno koristi za njegu i jačanje kose, a dobra je vijest da ju možete napraviti i u kućnoj radinosti.

Za izradu maske, sjemenke piskavice treba namočiti u vodi preko noći, a zatim ih je potrebno samljeti u pastu. Dodajte malo vode ili žlicu soka aloe vere, žlicu kokosovog ulja i nekoliko kapi ulja ružmarina kako biste dobili glatku smjesu i nanesite je na kosu. Ostavite da djeluje 60 minuta, a zatim ju isperite.

Sastojci:

Priprema: 

  1. Pomiješajte pola šalice natopljenih sjemenki piskavice, 1 žlicu gela aloe vere, 1 žlicu kokosovog ulja i 6-7 kapi ulja ružmarina.
  2. Nanesite svježe pripremljenu masku na vlasište. Ostavite je da djeluje 1 sat, a potom ju isperite.  

Gdje kupiti piskavicu? 

Čaj od piskavice, sjemenke piskaviceprirodni ekstrakt piskavice, kapsuleulja za njegu vlasišta možete kupiti u webshopu Tvornice Zdrave Hrane.  A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

sjemenke piskavice nutrigold

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.