Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Tinktura od koprive - ljekovitost, upotreba, doziranje i recept

Tinktura od koprive - ljekovitost, upotreba, doziranje i recept

Recept za domaću tinkturu od koprive.

Tinktura od koprive koncentrirana je verzija ove dragocjene biljke, jednostavna je za korištenje i prije svega praktična. Tinktura se većinom konzumira tri puta dnevno, tako da se nekoliko kapi razmuti u vodi, soku ili kojem drugom napitku, a za rast i jačanje kose nanosi se lokalno. 

Svi članci
07. travanj 2023.

Kopriva, latinskog naziva Urtica dioica, vrsta je samonikle jestive biljke koja većinom raste na zapuštenim mjestima u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi. U narodnoj medicini se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi više od 1000 godina.

Kopriva je poznata kao ljekovita biljka od davnina, pomaže kod probavnih smetnji, a flavonoidi koje sadrži pomažu u održavanju zdravlja i štite od bolesti, jačajući imunitet. Od mikronutrijenata, kopriva je bogata kalcijem, kalijem, željezom, fosforom te vitaminima C i A. Također, djeluje kao diuretik (pomaže u izbacivanju vode i toksina iz organizma) i antihemoragik (uzrokuje hemostazu, odnosno zaustavlja krvarenje).

Glavni sastojci biljke su:  

  • Željezo 
  • Vitamin C
  • Kalcij 
  • Kalij
  • Silicijska kiselina 
  • Fenoli i flavonoidi 
  • Polisaharidi 

U alternativnoj medicini posebno je popularna tinktura od koprive koja se pokazala djelotvornom u liječenje i ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba.

kopriva

Što je tinktura od koprive i za što se koristi?

Tinktura od koprive je prirodni lijek koji se dobiva iz koprive (lat. Urtica dioica) kada se njezini listovi potapaju u alkohol. Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ju čini veoma popularnom biljkom u alternativnoj medicini. Tinktura od koprive koristi se za razne svrhe, uključujući:

Liječenje kožnih problema. Tinktura od koprive može se koristiti za liječenje akni, ekcema, psorijaze i drugih kožnih problema.

Poboljšanje zdravlja kose. Kopriva je poznata po svojim blagotvornim učincima na kosu. Tinktura od koprive može se koristiti za jačanje kose i poticanje njezinog rasta.

Pomoć u liječenju alergija. Kopriva može pomoći u smanjenju simptoma alergija, kao što su kihanje, curenje nosa i svrbež očiju.

Pomoć u liječenju reumatskih bolesti. Kopriva ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju bolova i upala povezanih s reumatskim oboljenjima.

Kopriva je izvrsna »hrana« za krv, jer ju zbog sadržaja ljekovitih tvari pročišćava i obnavlja. Potiče djelovanje cjelokupnog metabolizma tijela, uspješno pomaže kod tegoba s mjehurom i mokraćnim organima, bolesnicima s dijabetesom pomaže kod problema sa žuči, jetrom i gušteračom. Svojim aktivnim sastojcima pomaže i kod bubrežnih i žučnih kamenaca.

tinktura od koprive

Tinktura od koprive za rast i jačanje kose

Kopriva je jedan od prirodnih boraca za zdravlje vlasišta i ljepotu kose stoga ju možemo pronaći kao učestali sastojak raznih šampona, ali potrebno je tijelo hraniti i iznutra stoga je tinktura od koprive idealno rješenje.

Tinktura od koprive se od davnina smatra najboljim tretmanom za ispadanje ili stanjivanje kose te jačanje korijena kose. Preporučljivo je kuhati čaj od koprive i njime nakon svakog pranja zalijevati kosu i vlasište. Tinktura će u tome slučaju pomoći iznutra jer će osigurati prijeko potrebno željezo i ostale tvari za rast i jačanje kose. U slučaju problema s opadanjem kose, nekoliko puta tjedno par kapi tinkture umasirati u vlasište te nakon nekoliko pola sata isprati.

Kako se koristi tinktura od koprive?

Tinktura od koprive može se primijeniti topikalno, primjenom na kožu, ili oralno, uzimanjem nekoliko kapi pomiješanih s vodom ili drugim pićem. Za primjenu na koži, tinktura od koprive se nanosi direktno na područje kože koje treba liječiti. Za oralnu primjenu, preporučuje se razrjeđivanje tinkture u vodi ili drugom neutralnom piću, poput čaja. Oko 10 do 15 kapi tinkture otopi se u vodi i pije triput dnevno, najčešće prije obroka. 

Prije nego što počnete koristiti tinkturu od koprive, uvijek se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom, osobito ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili uzimate neke druge lijekove. Ako ste trudni, dojite ili želite svojem djetetu dati tinkturu, prije korištenja posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Koliko dugo se smije koristiti tinktura od koprive?

Tinktura od koprive može se koristiti maksimalno 4 tjedna u kontinuitetu.  Kao i sa svim biljnim preparatima, potrebno je provoditi pauze kako bi se organizam odmorio. Tako će ponovno korištenje imate bolje rezultate jer se organizam neće naviknuti na stalne količine. Nakon popijene jedne bočice (50 ml) potrebno je napraviti 2 tjedna pauze, a nakon druge bočice potrebno je napraviti pauzu od mjesec – dva dana.

Recept za domaću tinkturu od koprive

Tinkturu od koprive, kao i bilo koju drugu, jednostavno je napraviti kod kuće. Sve što vam treba za 100-120 ml tinkture jest:

  • staklena teglica s poklopcem
  • tamna bočica s pipetom
  • svježe ubrani listovi koprive 
  • 200 ml domaće rakije ili 200 ml medicinskog alkohola koncentracije 70 %

Priprema:

  1. Listove nasjeckate i stavite u teglicu te ih prelijte rakijom (od koma, komovice) skroz do vrha. Tekućinu dobro promiješajte i zatvorite.  
  2. Tako zatvorena, staklenka treba stajati 30 dana. 
  3. Tijekom toga vremena potrebno je nekoliko puta promućkati njezin sadržaj.  Nakon dva do tri tjedna, tinkturu od koprive treba procijediti kroz cjediljku ili gazu.
  4. Čuvajte je u staklenoj ili plastičnoj boci tamnije boje, nikako na svijetlom i osunčanom mjestu. Također, nema potrebe da je čuvate u hladnjaku. Držite je na sobnoj temperaturi.

svježi listovi koprive

Gdje kupiti tinkturu od koprive?

Tinkturu koprive te ekstrakt koprive možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane. 

Soria Natural Kopriva kompleks je potpuno prirodni ekstrakt od lista organski uzgojene koprive u bezalkoholnoj otopini – mješavini biljnog glicerina i pročišćene vode. Učinkovit je kod urinarnih infekcija i reumatoidnog artritisa, te doprinosi prevenciji bubrežnih kamenaca na potpuno prirodan način bez štetnih umjetnih bojila, konzervansa i drugih dodataka.

DarVitalis eko kapi koprive proizvode se ekstrakcijom aktivnih komponenti od koprive iz certificiranog organskog uzgoja. DARvitalis kapi, odnosno tinktura koprive, donose najbolje iz prirode, te za razliku od klasičnih čajeva od koprive imaju puno jače djelovanje. Idealne su za topikalnu primjenu za rast i jačanje kose. 

tinktura od koprive

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.