Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Čaj od vrkute za žene - ljekovitost, upotreba, priprema

Čaj od vrkute za žene - ljekovitost, upotreba, priprema

Upoznajte ljekovitu biljku - vrkutu!

Vrkuta, latinskog naziva Alchemilla Vulgaris, tradicionalno se koristi u obliku čaja, kapi i tinktura za liječenje i ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba. 

Svi članci
18. travanj 2023.

Vrkuta (gospin plašt, virak, rosnik, Alchemilla Vulgaris,) je ljekovita biljka koja se stotinama godina koristi kao prirodni lijek za ženske, ali i mnoge druge bolesti. Riječ je o vrlo rasprostranjenoj biljci, koja uspijeva na velikim nadmorskim visinama, voli vlažnija staništa, a često se nalazi i na rubovima livada, polja, travnjaka i šuma. Listovi i cvjetovi vrkute imaju ljekovita svojstva te se beru kroz srpanj i kolovoz kako bi se iz njih dobili prirodni pripravci ljekovitog djelovanja

Zanimljivo je da je vrkuta, odnosno gospin plašt, dobila svoje latinsko ime Alchemilla Vulgaris, što u prijevodu znači "mali alkemičar" ili "mali čarobnjak". Naime, alkemičari su vjerovali da ova biljka posjeduje magična ljekovita svojstva. Često su skupljali rosu s lišća biljke i koristili je u svojim formulama, vjerujući da ona može izliječiti gotovo svaku bolest. Za kapljice vode koje su se stvorile na listovima ove biljke smatralo se da su najčišći oblik vode - toliko čist da se može koristiti za izradu Kamena mudraca.

I danas je vrkuta jedna od najcjenjenijih ljekovitih biljaka u alternativnoj medicini. Vrkuta sadrži brojne biljne spojeve; tanine, flavonoide, gorke tvari, organske kiseline, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i obilje vitamina C. Upravo zahvaljujući taninima vrkuta ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

vrkuta biljka žutih cvjetova

Vrkuta čaj - za što se koristi? 

Čaj od vrkute se tradicionalno koristi kao univerzalni lijek za sve ženske, ali i mnoge druge bolesti. Vrkuta je ljekovita biljka koja sadrži fitoestrogene, tvari slične ženskim hormonima estrogenima te može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa. Budući da vrkuta djeluje kao regulator hormona, omogućuje pravilan menstruacijski ciklus, što je važan korak kod borbe s neplodnošću. Iz istog razloga je korisna i kod liječenja sindroma policističnih jajnika.

Čaj od vrkute može se koristiti za ublažavanje simptoma PMS-a, kao što su grčevi, bolovi u trbuhu, nesanica, razdražljivost i promjene raspoloženja. Također se može koristiti za ublažavanje simptoma menopauze, poput valunga.

Kod ženskih bolesti vrkuta ima posebno djelovanje na:

  • bolne, neredovite ili jake menstruacije,
  • upale i bolesti maternice,
  • oslabljene mišiće i vezivno tkivo maternice poslije poroda,
  • ciste,
  • klimakterijske tegobe i tegobe menopauze,
  • pomaže kod upale jajnika, kod bijelog pranja, gljivičnih infekcija, hormonalnih poremećaja, neplodnosti,
  • koristi se kod oboljenja kojima je uzrok HPV.

Međutim, važno je napomenuti da čaj od vrkute nije lijek i ne smije se koristiti kao zamjena za medicinski tretman. Ako imate ozbiljne zdravstvene probleme, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani ili ljekovitih biljaka. Također, čaj od vrkute nije prikladan za trudnice i dojilje.

vrkuta čaj

Vrkuta čaj za plodnost

Postoji nekoliko znanstvenih istraživanja koja ukazuju na to da čaj od vrkute može pomoći u reguliranju menstrualnog ciklusa i potencijalno poboljšati plodnost kod žena. Međutim, nema dovoljno čvrstih znanstvenih dokaza da bi se moglo tvrditi da čaj od vrkute može povećati plodnost kod žena.

Vrkuta sadrži spoj zvani viteksin koji djeluje na hipotalamus i hipofizu, dvije žlijezde u mozgu koje su odgovorne za regulaciju hormona u tijelu. Konzumiranje čaja od vrkute može pomoći u uravnoteženju razine hormona u tijelu, posebno prolaktina i progesterona, što može potaknuti regulaciju menstrualnog ciklusa i potencijalno pomoći u povećanju plodnosti kod žena.

Međutim, važno je napomenuti da je plodnost kompleksna tema i da postoji mnogo različitih čimbenika koji utječu na nju. Ako imate problema s plodnošću, važno je potražiti pomoć stručnjaka i ne oslanjati se samo na čaj od vrkute kao jedino rješenje. Također, ako uzimate druge lijekove ili imate određene zdravstvene probleme, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom prije konzumiranja čaja od vrkute kako biste bili sigurni da neće doći do interakcija lijekova ili pogoršanja vašeg zdravstvenog stanja. 

Kako i kada piti čaj od vrkute?

Konzumiranje čaja od vrkute može imati zdravstvene prednosti za žene, ali je važno znati kada i koliko često ga treba piti. Općenito, preporučuje se piti čaj od vrkute tijekom drugog dijela menstrualnog ciklusa (nakon ovulacije) kako bi se pomoglo u reguliranju menstrualnog ciklusa i ublažavanju simptoma PMS-a. Preporučuje se konzumiranje jedne do dvije šalice čaja od vrkute dnevno, tijekom tjedan dana.

Ako želite koristiti čaj od vrkute za ublažavanje simptoma menopauze, tada se može piti tijekom cijelog mjeseca. U tom slučaju, preporučuje se konzumiranje dvije do tri šalice čaja od vrkute dnevno.

Važno je napomenuti da čaj od vrkute ne bi trebao biti vaša jedina metoda liječenja i da se ne bi trebao koristiti kao zamjena za medicinski tretman. Također, budite oprezni pri uzimanju prevelikih doza čaja od vrkute kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava. 

Kako pripremiti čaj od vrkute?

Vrkuta (gospin plašt) se kao čaj može piti samostalno ili u mješavini s drugim biljkama. Kada se pije kao čajna mješavina za smanjenje ženskih tegoba, vrkuti se obično dodaju stolisnik, neven, kamilica, kadulja.

Čaj od vrkute priprema se na uobičajen način. U 250 ml vruće vode umiješajte punu čajnu žličicu usitnjenih i osušenih listova vrkute. Ostavite da odstoji 10 do 15 minuta u prekrivenoj posudi, a potom ga procijedite i popijte. Čaj od vrkute je važno piti svježe pripremljen, do tri puta dnevno po jednu šalicu čaja.

Vrkuta čaj - nuspojave

Iako čaj od vrkute ima brojne zdravstvene prednosti, kao i kod bilo kojeg ljekovitog bilja, postoji mogućnost pojave nuspojava. Nuspojave čaja od vrkute mogu uključivati:

  • Mučninu
  • Glavobolju
  • Vrtoglavicu

Također, čaj od vrkute može povećati razinu estrogena u tijelu. Iz tog razloga, osobe s hormonski ovisnim karcinomima, poput raka dojke, maternice ili jajnika, ne bi trebale uzimati čaj od vrkute bez savjetovanja s liječnikom. Uzimanje prevelike doze čaja od vrkute može uzrokovati ozbiljne nuspojave poput konvulzija i respiratorne depresije. Stoga je važno slijediti upute za doziranje i konzultirati se s liječnikom prije uzimanja čaja od vrkute. Općenito, čaj od vrkute nije preporučljiv za dugotrajno korištenje i ne smije se koristiti kao zamjena za medicinski tretman. Ako doživite bilo kakve nuspojave nakon uzimanja čaja od vrkute, odmah se obratite svom liječniku ili farmaceutu.

Tinktura od vrkute - upotreba

Uz čaj, sve je popularnija i tinktura od vrkute. Tinkturu od vrkute možete koristiti na način da 10 do 15 kapi (do dva puta na dan) razrijedite u malo čaja ili soka. Za vanjsku upotrebu služi kao dezinfekcijsko sredstvo kod liječenja rana i raznih kožnih oštećenja. Možete ju kupiti u Tvornici Zdrave Hrane.

DARvitalis eko tinktura vrkute je 100 % prirodan proizvod te ne sadrži dodane arome, bojila i konzervanse, a spravljena je od vrkute iz certificiranog organskog uzgoja. Ova tinktura nastaje ekstrakcijom aktivnih komponenti biljke vrkute koja je, zbog svog blagotvornog djelovanja na reproduktivni sustav, posebice popularna među ženama.

darvitalis tinktura od vrkute

 

Gdje kupiti čaj i kapi od vrkute? 

Čaj od vrkute, kapi vrkute i tinkturu možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Darvitalis vrkuta ekstrakt kapsule

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Ivona Gorski , 16. svibanj 2023.
Jako dobro pomaze

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.