Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Sikavica za zdravlje jetre - upotreba, doziranje, gdje ju kupiti

Sikavica za zdravlje jetre - upotreba, doziranje, gdje ju kupiti

Upoznajte sikavicu - čuvaricu jetre!

Sikavica je dragocjena biljka čije su vrijednosti u prirodnoj medicini znane preko 2000 godina!

Svi članci
07. lipanj 2023.

Sikavica  je  dvogodišnja, zeljasta, krupna i razgranata biljka koja se tradicionalno koristi u biljnoj medicini za jačanje imunološkog sustava, ublažavanje upala, smanjenje rizika od infekcija te liječenje raznih bolesti jetre. Postoji nekoliko vrsta sikavice, a najčešće se koriste vrste Echinacea purpurea i Echinacea angustifolia. Sikavica cvate u srpnju i kolovozu, a plodovi sazrijevaju krajem kolovoza i u rujnu. 

Sikavica sadrži razne biljne aktivne sastojke, uključujući polisaharide, alkamide, fenolske spojeve i flavonoide. Smatra se da ovi spojevi pomažu u jačanju imunološkog sustava tijela, ublažavanju upala i smanjenju rizika od prehlada, gripa i drugih infekcija.

sikavica

Sikavica za zaštitu i zdravlje jetre

Jetra, kao naš najveći unutarnji organ ima vrlo bitnu ulogu u normalnoj funkciji cijelog organizma, a bolesti jetre najčešće su uzrokovane nezdravim načinom života. Kako bi očuvali zdravlje jetre, pomoć možemo pronaći i u prirodi, točnije u ljekovitoj biljci crveno ljubičastih cvjetova - sikavici.

Sikavica je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre. Ova biljka je u upotrebi već preko 2000 godina i uglavnom se koristila za čišćenje i regeneraciju jetre. Aktivni sastojak iz sikavice zove se silimarin. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35%. Glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina.

Sikavica štiti jetru od razarajućeg djelovanja mnogih lijekova te ima moć detoksikacije i zaštite organizma, posebice jetre od štetnog djelovanja kemikalija, alkohola, teških metala itd. Preporučuje se osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani s obzirom na to da dokazano pomaže kod masne jetre.

Također je dokazano da sikavica štiti jetru od lijekova kao što su paracetamol i aspirin. Glavni aktivni sastojak sikavice silimarin pomaže popraviti oštećene stanice jetre od alkohola i drugih otrovnih tvari, stimulirajući sintezu proteina. Silimarin je kompleks spojeva s antioksidativnim svojstvima i smatra se da ima zaštitno djelovanje na jetru.

Na koje sve načine sikavica može biti korisna za zdravlje jetre? 

  • Detoksikacija jetre

Silimarin pomaže u detoksikaciji jetre tako što povećava proizvodnju enzima odgovornih za detoksikaciju toksina u tijelu. Također može pomoći u obnavljanju oštećenih jetrenih stanica.

  • Protuupalna svojstva

Sikavica ima i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale jetre. To je posebno korisno kod upalnih bolesti jetre, poput hepatitisa.

  • Antioksidativna zaštita

Silimarin ima snažna antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja slobodnim radikalima. Oštećenje jetre slobodnim radikalima može biti posljedica niza faktora kao što su prekomjerna konzumacija alkohola, loša prehrana, lijekovi, izloženost toksinima...

  • Poboljšanje funkcije jetre

Sikavici se također pripisuje sposobnostima poboljšanja funkcije jetre, uključujući povećanje proizvodnje žuči koja pomaže u probavi i apsorpciji masti.

U nastavku upoznajte različite proizvode od sikavice, poput ulja, sjemenki, kapsula, tinktura, ekstrakta i čajeva koje možete nabaviti u Tvornici Zdrave Hrane

Ulje sikavice za zdravlje jetre

Ulje Sikavice se koristi u prehrani, ali i za vanjsku upotrebu. Bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje su vrlo značajne za zdravlje cijelog organizma. Dragocjeno ulje sikavice sadrži preko 65 % polinezasićenih masnih kiselina (oko 2 % omega 3 i 62 % omega 6), preko 22 % oleinske kiseline i vrlo malo zasićenih masnih kiselina, a ne sadrži kolesterol. Djelotvorno ublažava štetne učinke konzumacije alkohola, pesticida u našoj prehrani, teških metala u našoj vodoopskrbi, onečišćenja zraka, itd.

Ulje sikavice kvalitetan je izvor antioksidanta, posebice silimarina. Silimarin je povezan sa smanjenjem rizika za razvoj raka poticanjem imunološkog sustava, i borbom protiv oštećenja DNA. 2007. godine, nakon pregleda brojnih istraživanja koja su istraživala terapeutske tretmane uljem sikavice, istraživači sa Sveučilišta u Minnesoti otkrili su da postoje snažni pretklinički dokazi o hepatoprotektivnim i antikancerogenim učincima, uključujući inhibiciju rasta stanica raka u ljudskoj prostati, koži, dojkama i vratnim stanicama.

Sikavica je odobrena kao terapeutski tretman za različite bolesti jetre, uključujući sindrom masne jetre, oštećenja od alkoholizma, žutice, psorijaze, hepatitisa i dr.

U Tvornici Zdrave Hrane možete kupiti hladno prešano ulje sikavice. Pogodno je za sve vrste salata ili kao dodatak jelima od povrća, žitarica ili tijesta. Preporučena dnevna doza je 10 g (jedna žlica), a odlično je i za pripremanje raznih umaka. Nježan i blag okus osim što u sebi sadrži obilje zdravlja, čini idealan dodatak raznim receptima, bilo slanim, bilo slatkim, a također se može koristiti i za vanjsku primjenu na koži koju će ostaviti svilenkasto mekom.

Ulje sikavice kupite ovdje

 

Sjemenke sikavice 

Sjemenke sikavice sadrže čuveni sastojak silimarin za kojeg se vjeruje da djeluje na zdravlje i obnovu jetre. Ne sadrže dodane šećere i soli te su pogodne za vegane. Osim što se mogu konzumirati cijele, Nutrigold sjemenke sikavice mogu se koristiti za pripremu napitaka prepunih blagotvornih svojstva, ako se samelju i preliju vrućom vodom, a možete ih konzumirati s mlijekom ili jogurtom ili u smoothieju.

Čaj sikavice je posebno popularan zbog svojih ljekovitih svojstava. Za pripremu čaja 1-2 žličice suhe sikavice prelijte s 2 dcl kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 15 minuta, promiješajte, a zatim procijedite. Pijte 1 šalicu čaja tri puta dnevno.

Sjemenke sikavice kupite ovdje

Ekstrakt sikavice

Kliničkim ispitivanjima dokazano je kako ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće. Ekstrakt sikavice možete nabaviti u Tvornici Zdrave Hrane. Jedan ekstrakt sikavice dovoljan je za oko dva tjedna upotrebe, no za najbolje rezultate preporučuje se upotreba najmanje dva mjeseca. Učinkovita dnevna doza je 1 ml (25 kapljica) tri puta dnevno, razrijeđeno u vodi ili soku.

Ekstrakt sikavice kupite ovdje

Nuspojave sikavice

Sikavica se obično koristi kao dodatak prehrani u obliku kapsula, tableta, ulja tinktura ili čajeva. Međutim, prije upotrebe sikavice, važno je razgovarati s liječnikom ili ljekarnikom, posebno ako uzimate druge lijekove ili imate određene zdravstvene probleme.

Sikavica također nije prikladna za dugotrajnu upotrebu i ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci. Kod uzimanja proizvoda na bazi silimarina preporučuje se svakih 2 tjedna napraviti pauzu. U rijetkim slučajevima sikavica može izazvati probavne probleme, nadutost i mučninu. S obzirom da sikavica djeluje estrogeno ne preporučuje se ženama s fibroidnim tumorima, rakom maternice, jajnika i dojke te endometriozom. Alkoholičarima nije preporučljivo koristiti alkoholnu tinkturu sikavice.

Za još mnogo korisnih savjeta prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.