Izbornik
0 kom
Kupon je obračunat - Obriši
Dostava: Besplatno
Osnovica za izračun PDV-a: € 0,00
Ukupan PDV: € 0,00
Ukupno bez dostave: € 0,00
Sveukupno: € 0,00
0
Početna Zdravi kutak Super hrana Napunite čašu kefirom, ljekovitim napitkom i eliksirom zdravlja

Napunite čašu kefirom, ljekovitim napitkom i eliksirom zdravlja

Objavljeno: 25. kolovoz 2016.

Napunite čašu kefirom, ljekovitim napitkom i eliksirom zdravlja


Zovu ga mađioničarem zdravlja. Smatraju ga napitkom za dugovječnost. Kažu da je čudo iz Kavkaza. Pokazao se prirodnim antibiotikom.

Sve je to kefir, čudesni mliječni napitak. Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od takozvanih kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica.

Iskustvo je pokazalo da kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Mliječno-kisele bakterije (laktobakterije ili probiotičke bakterije) koje žive u našim crijevima igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštite organizma od raznih bolesnih stanja.

[caption id="attachment_17910" align="alignnone" width="300"]Kefir Kefir[/caption]

Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca su od meke, bjelkaste želatinozne biološke mase koja podsjeća na čestice kuhane cvjetače. Kefirno je zrno po sastavu mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći dio ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva, a nalazi se i u kefiru samom. Organizmi koji stvaraju ove strukture i sami se u velikoj mjeri nalaze unutar nje.

Industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć 'kefirne gljive', nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu.

Pravi, tradicionalni, autentični kefir lako se priprema kod kuće. Mala količina kefirnih zrna dodaje se mlijeku i ostavlja 24 sata radi fermentacije. Zrnca se najprije hrane mlječnim šećerom i proizvode mlječnu kiselinu i CO2. Kefir se cjedilom odvaja od zrna koja se ubacuju u novu rundu mlijeka. Odvojeni kefir trošite ili ostavite na hladnom za kasnije.

Jednom kad usavršite njegovu izradu, konzumirajte ga svaki dan...a razloga za to je mnogo. Naime, svakodnevna konzumacija ovog čuda s Kavkaza jača imunitet, smanjuje razinu kolesterola, pomaže kod želučanih bolesti, gradi zdravu crijevnu floru koja može pobijediti candidu, usporava širenje stanica raka...

Zato, idući put kad ćete pripremati doručak ili birati lagani obrok za večer, odaberite kefir.

 
Autor:
Tara Lukičić
Svi članci ovog autora
Komentari

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Danas izdvajamo za tebe
Newsletter
Prijavom ostvari 10% popusta na prvu narudžbu
Primaj besplatne savjete i recepte svijeta zdrave prehrane