Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Žličica kumina u prahu za ukusnija jela i zdravo mršavljenje

Žličica kumina u prahu za ukusnija jela i zdravo mršavljenje

Osim u jogurt, kumin se može dodati i u salatu ili razne umake i namaze.

Kumin može pomoći organizmu pri rješavanju viška masnoća te isto tako smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Svi članci
03. siječanj 2023.

Iako skroman izgledom, njegov oštar, pomalo opor okus, daje jelima posebnu aromu. Često se povezuje s meksičkom kuhinjom, ali rado se koristi diljem svijeta. Posebno je cijenjen na istoku gdje je ključni sastojak currya. Sve je to kumin - začin, koji oduševljava!

Što je kumin?

Kumin je sjeme male, travkaste biljke iz obitelji umbelliferae, a potječe samo s jednog mjesta, doline Nila u Egiptu, no već se dugo uzgaja u većini vrućih regija – istočni Mediteran, Sj. Afrika, Indija, Kina, i Amerika. Prije najmanje 4000 godina u Egiptu i minojskoj Kreti upotrebljavao se u lijekovima. Rimljani su ga upotrebljavali na isti način kao što mi koristimo papar. U srednjem vijeku kumin je bio popularan u Europi, ali je njegovo mjesto postepeno zauzeo kim. Da, dobro je naglasiti da kim i kumin nisu isto sjeme!

Ovo na izgled obično sjeme je puno više kada se govori o utjecaju na zdravlje. Sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogočemu pomaže tijelu, a glavna je komponenta hemoglobina koji transportira kisik iz pluća u sve stanice tijela, te je dio enzima za pretvorbu energije i pokretanje metabolizma. Željezo je čuvar imunološkog sustava.

Kumin za mršavljenje 

Pokušavate izgubiti višak kilograma na sve načine? Možda vam rezultati novog istraživanja pomognu. Naime, kumin u prahu može pomoći organizmu pri rješavanju tijela masnoće te isto tako smanjiti razinu lošeg kolesterola. Najzanimljiviji dio ove priče je činjenica da se radi samo o jednoj čajnoj žličici praha na dan kako bi se postigao idealan rezultat. Kumin je začin koji je bogat fitosterolom, supstancom koja smanjuje apsorpciju kolesterola u tijelu. Autori istraživanja vjeruju i da ovaj začin može ubrzati metabolizam.

Prisustvo kofeina, vitamina C i bogatih esencijalnih ulja, koja ujedno stimuliraju i dezinficiraju, čini kumin izrazito korisnim kod raznih infekcija dišnog sustava, prehlada i drugih stanja kod kojih je potrebno smanjiti začepljenost dišnih puteva. Od ostalih mogućih zdravstvenih pluseva, treba napomenuti da kemopreventivno djeluje na pojedine vrste karcinoma, koje je zasad dokazano tek laboratorijski. Ima i pozitivne učinke na dojilje, osobe oslabljenog imuniteta i osobe s kožnim oboljenjima, kojima je potrebna visoka količinu vitamina, minerala i esencijalnih ulja iz kumina.

U kuhinji najviše upotrebljavamo kumin u prahu te finije ili grublje zdrobljeni kumin. Kuminom se začinjaju jela od ribe i morskih plodova. Zbog svoje ugodne arome kumin nalazimo i u jelima ostalih svjetskih kuhinja kao što su indonezijska ili indijska. Najpoznatije jelo u kojemu koristimo kumin je klasik meksičke kuhinje, chilli con carne.

Prije začinjanja jela kumin je dobro malo popržiti kako bi se razvila puna aroma. Kumin sadrži eterično ulje te pomaže kod nadutosti, loše probave i proljeva. Osim u jogurt, kumin se može dodati i u salatu ili razne umake i namaze kao što su humus ili tofuneza.

Gdje kupiti kumin u prahu?

Kumin u prahu možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Prijavite se na naš besplatan NEWSLETTER i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.