Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Upoznajte Rhodiolu - adaptogenu biljku koja pobjeđuje umor i stres!

Upoznajte Rhodiolu - adaptogenu biljku koja pobjeđuje umor i stres!

Rhodiola kao lijek.

Rhodiola ima mnoge zdravstvene prednosti i smatra se sigurnim dodatkom prehrani s niskim rizikom od nuspojava kada se uzima u preporučenim dozama.

Svi članci
03. srpanj 2023.

Rhodiola (Rhodiola rosea, iz obitelji L. Crassulaceae), ili ružičasti žednjak, jednogodišnja je biljka žutih cvjetova koja raste primarno u suhim planinskim područjima, a rasprostranjena je od Kanade, preko sibirske tundre, Europe, do Azije i Kine.

U tim se zemljama tradicionalno koristi kao sredstvo protiv umora i adaptogeni spoj. Glavni kemijski spojevi za koje se smatra da su odgovorni za spomenute učinke su rosavin i salidrozid. Raste i kod nas u Hrvatskoj na Velebitu, ali je iznimno rijetka i zakonom zaštićena.

Rhodiola - moćan biljni adaptogen

Pojedine biljne vrste pružaju nezanemarivu, znanstveno potvrđenu podršku u kontroli učinaka stresa na naš organizam (adaptogeni), poboljšanja kognitivnih funkcija (nootropici) i optimizacije imunosnog sustava. 

Novija farmakološka ispitivanja adaptogena nam donose obrazloženje njihovih učinaka na molekularnoj/staničnoj razini. Dr.sc. Sebastijan Orlić objašnjava kako je pokazan blagotvoran učinak adaptogena na zaštitu od stresa povezan s regulacijom homeostaze (ravnoteže) putem nekoliko mehanizama djelovanja koji su povezani s funkcijom osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda (HPA) te regulacijom ključnih medijatora reakcije na stresne okolnosti, poput nekih enzima, hormona kortizola te metabolizma dušičnog oksida (NO).

Ukratko, adaptogeni se mogu smatrati novom farmakološkom kategorijom „lijekova“ protiv umora i stresa koji:

  • izazivaju povećanu pažnju i izdržljivost u situacijama smanjenih performansi uzrokovanih umorom i/ili osjećajem slabosti.
  • smanjuju oštećenja u organizmu izazvana stresom i stresom uzrokovane poremećaje vidljive na funkciji neuro-endokrinih i imunosnih sustava.

Sugerirano je da adaptogeni nemaju samo specifične terapeutske učinke kod nekih poremećaja uzrokovanih stresom i povezanim sa stresom, već kako će imati utjecaja i na kvalitetu života pacijenata/konzumenata kada se uvode kao pomoćna sredstva u standardnu terapiju protiv mnogih kroničnih bolesti i patoloških stanja (npr. oporavak nakon operativnog zahvata, zatajenja rada srca, kronične opstruktivne plućne bolesti, KOPB).

rhodiola rosea

Kako Rhodiola utječe na zdravlje? 

Dakle, adaptogeni su tvari koje pomažu tijelu da se prilagodi različitim stresnim situacijama, bilo da je riječ o fizičkom, emocionalnom ili kemijskom stresu. Rhodiola rosea je poznata po svojim adaptogenim svojstvima jer pomaže organizmu da se nosi s različitim stresnim faktorima, smanjuje osjećaj umora i poboljšava opći osjećaj blagostanja.

Uz to, Rhodiola rosea može pomoći u povećanju energetske razine organizma. Istraživanja su pokazala da ova biljka može poboljšati izdržljivost, smanjiti osjećaj umora te povećati fizičku i mentalnu izvedbu. Također se vjeruje da Rhodiola rosea potiče proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), koji je glavni izvor energije u našim stanicama.

Rhodiola rosea ima svojstva koja mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Smatra se da ova biljka djeluje na smanjenje razine hormona stresa, poput kortizola, te potiče proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i dopamina, koji su povezani s poboljšanim raspoloženjem.

Istraživanja su pokazala da Rhodiola rosea može imati povoljan učinak na kognitivne funkcije, kao što su pamćenje, koncentracija i pažnja. Neki rezultati istraživanja.

Postoje studije koje sugeriraju da Rhodiola rosea može imati blagotvoran učinak na psihičko zdravlje, posebice kod osoba koje pate od blage do umjerene depresije. Smatra se da ova biljka može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije.

Rhodiola kao dodatak prehrani - doziranje

Suplementacija Rhodiolom obično se odnosi ili na ekstrakt SHR-5, ili na ekvivalentni ekstrakt, koji sadrži barem 3% rosavina i 1% salidrozida. Izviješteno je u znanstvenim radovima kako je upotreba rhodiole kao dnevne preventive protiv umora učinkovita već u dozama od samo 50 mg.

Primijećeno je u znanstvenim istraživanjima da se za akutnu upotrebu rhodiole protiv osjećaja umora i za antistres efekte preporuča raspon doze 288-680 mg. Preporučuje se ne prekoračiti spomenutu dozu od 680 mg, iz razloga što veće doze u pravilu mogu biti neučinkovite. 

Adaptogeni, poput Rhodiole Rosee, pružaju nezanemarivu, znanstveno potvrđenu podršku u kontroli učinaka stresa na naš organizam (adaptogeni), poboljšanja kognitivnih funkcija (nootropici) i/ili optimizacije imunosnog sustava.

Naš dr.sc. Sebastijan Orlić napominje kako se nikako ne treba osloniti na suplemente kao “quick fix”, rješenje za sve životne probleme, zamjenu za lošu prehranu i općenito “hvatanje krivina”, ali ako smo posložili temelje zdravog života, prehrane i tjelovježbe, određeni znanstveno dokazani dodaci prehrani definitivno mogu poslužiti za dodatnu optimizaciju naše kvalitete života.

Nijedni suplementi, pa tako ni ovi vrlo interesantni, nisu zamjena za dobru prehranu i zdravi životni stil, nikad nisu bili niti će to ikada postati! Ukoliko se prepoznajete u nekom od navedenih simptoma, uz modifikacije prehrane i primjenu tjelovježbe, ovi dodaci prehrani vam mogu biti od značajne pomoći.

Gdje kupiti Rhodiolu Roseu u obliku kapsula i ekstrakta? 

Rodiola je pravo čudo prirode, a u narodnoj je medici poznata kao biljka koja blagotvorno djeluje na um i oporavak živčanih stanica. Rhodiola rosea jedan je od najpoznatijih adaptogena. Naime, rodiola sadrži aktivne spojeve koji pomažu u oporavku uma, povećava otpornost tijela na stres i doprinosi suzbijanju umora. Ljekovita Rhodiola rosea posebnim mehanizmom djelovanja utječe na niz medijatora stresa, smanjuje hormon kortizol koji je povišen tijekom stresa te regulira serotoninski i dopaminski sustav.

Rhodiolu u obliku kapsula te u obliku ekstrakta možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

rhodiola kapsule  

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave HranePrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.