Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Recepti Kako skuhati najukusniji griz na mlijeku?
Doručak

Kako skuhati najkremastiji griz na mlijeku?

Svi recepti
13. veljača 2023.

 

Mlijeko, malo pšeničnog griza i malo šećera zaslužni su za jednostavno, ali ukusno jelo ili desert u kojem uživaju sve generacije.

Nekoć smo znali i pripremali samo jednu vrstu griza - onaj pšenični, pripremljen na mlijeku i začinjen s malo šećera i kakaa. U našoj Tvornici Zdrave Hrane možete pronaći različite (i jako ukusne) vrste griza: rižin, kukuruzni, pirov i heljdin. 

Griz je zapravo grubo mljevena žitarica. Pšenična krupica dobiva se istim postupkom mljevenja kao i brašno, no granulat je nešto veći, od 0,3 do 1 milimetra. Sitne male granule pšenice kuhaju se u vodi ili mlijeku, nekoliko minuta, dok ne omekšaju, ne zgusnu se i postanu kremaste konzistencije.

NUTRIGOLD pšenični griz

Uz ove dodatke učinit ćete ga još ukusnijim! 

Griz na mlijeku možete ukusno začiniti na mnoge različite načine. Jedan od klasika je zasigurno kakao, a mi vam preporučujemo i dodavanje kockice bijele ili tamne čokolade za kuhanje. Grizu također možete dodati pekmez, šumsko voće, orašaste plodove ili med.

Drugim riječima, možete mu dodati sve što dodajete i ostalim žitaricama, zobenim pahuljicama ili riži na mlijeku. Vanilija i cimet su također izvrstan dodatak grizu. Orašasti plodovi ili grožđice također. Jednostavno nema granice – pustite mašti na volju i uživajte!

Griz na vodi ili griz na mlijeku?

Za pripremu griza najčešće se koristi mlijeko. Međutim, ako želite, možete koristiti i vodu, to ovisi u potpunosti o vama i vašim preferencijama. Također, možeš eksperimentirati s mlijekom: kravlje zamijeniti kokosovim, bademovim ili zobenim mlijekom koji će grizu podariti zanimljivu aromu i okus.

Kako se kuha griz?

Za pripremu griza zaista ne trebate imati posebne kulinarske vještine. Jednostavno je: prokuhajte tekućinu, a zatim u vruću tekućinu dodajte griz. Griz je potrebno dodavati postepeno, neprekidno miješajući, dok se potpuno ne uklopi u tekućinu. Griz se kuha kratko, tek nekoliko minuta, odnosno dok se kaša ne zgusne. Imajte na umu da je griz potrebno neprestano miješati kako bi izbjegli stvaranje grudica.

griz na mlijeku

Možete li se griz skuhati unaprijed? 

Odgovor je i da i ne! Tehnički možete napraviti veću količinu, a zatim dio samo podgrijati, ali bit će puno teže postići glatku i ujednačenu konzistenciju. Naime, griz će nakon nekog vremena postati grudast i (pre)gust, a taj problem čete teško riješiti miješanjem i podgrijavanjem.

Griz je najbolji svježe pripremljen. Priprema je toliko jednostavna i brza da zaista nema potrebe raditi ga unaprijed, čak i ako ga kuhate svako jutro. Međutim, u slučaju da vam ostane malo, možete ga zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili u loncu na štednjaku. Dodajte malo mlijeka ili vode da se razrijedi i umuti ga pjenjačom što je moguće ravnomjernije.

Recept i omjeri za griz na mlijeku 

Popis sastojaka nalazi se prvi vrhu stranice s desne strane.  Važno je znati da na 1 dl mlijeka ide 1 ravna jušna žlica pšeničnog griza i pola žlice šećera (po izboru). Postupak pripreme je jednostavan i čeka vas u nastavku. 

Priprema:

  1. Mlijeko zagrijte u loncu do vrenja.
  2. Kada mlijeko zavrije, smanjite vatru i polako sipajte pripremljeni griz u mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice.
  3. Nastavite kuhati pet minuta neprestano miješajući.
  4. Kada se griz zgusne, maknite ga s vatre i umiješajte žlicu maslaca i med ili šećer, a po želji možete dodati i malo cimeta.

Uživajte!

griz na mlijeku

Zanimat će vas i….

Komentiraj i ocijeni recept

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.