Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0

Neprestano nam se ponavlja kako trebamo jesti manje ali to nikako ne znači i rijeđe.

Svi članci
19. prosinac 2017.

Konzumiranje zdrave, niskokalorične hrane ne mora značiti da se odričete dobrog okusa ili namirnica u kojima najviše uživate.

Ako nastojite smršaviti onda vas sigurno zanima kakva hrana ima malo kalorija, a da je ipak zasitna? Zanima vas način mršavljenja koji ne traži gladovanje? Zanimaju vas zdrave hrane pune vitamina, ali siromašne kalorijama?

Neprestano nam se ponavlja kako trebamo jesti manje ali to nikako ne znači i rijeđe. Baš obrnuto treba jesti što češće, ali male količine hrane pa će ukupni dnevni kalorijski unos biti manje, kilogrami se neće gomilati, metabolizam će se ubrzati, imat ćemo dovoljno energija da obavimo sve što je pred nama.

Nikada ne preskačite doručak. Kod ljudi koji ne doručkuju često se događa da oko podneva užasno ogladne i posežu za grickalicama i slatkišima. Izgovor 'ujutro nemam vremena jesti' više ne prolazi jer kvalitetan doručak možete pojesti u pet minuta – napravite porciju zobenih pahuljica ili u mikseru napravite shake od svježeg voća. Recepte imamo, naravno: Zobene pahuljice s kurkumom, Kaša od riže i ječma, Kvinoja za najbojlji početak dana.

Lako s “grickalicama “ koje nemaju više od 200 kalorija po obroku, a mogu se jesti na poslu, kod kuće, na putovanju. Čak nije važno radi li se o slatkom ili slanom obroku već je bitan njegov sastav, odnosno zadovoljava li prehrambena pravila. Ne bi li olakšali put koji vodi do ubrzavanja metabolizma i čuvanja dobre linije, par zdravih zalogaja kao što su grčki jogurt, jaja, pečene bućine golice, voće ili indijski oraščići, jednostavi su, a istodono neće opteretiti organizam. Uvijek uz sebe imajte zdrave grickalice koje ćete pojesti kada zaželite pojesti nešto 'na brzinu'. To može biti svježe ili sušeno voće, prutići od žitarica, voćni jogurt s malo masnoća i slična hrana.




 
 

Također, pijte puno vode. Svaki dan uzmite na posao litru i pol vode i pokušajte sve popiti do kraja radnog vremena. Nemojte izbaciti cijele grupe namirnica, na primjer ugljikohidrate, u želji da brzo izgubite suvišne kilograme – vaše tijelo treba uravnoteženu prehranu. Ne zavaravajte sami sebe da možete izdržati bez hrane koju ste prije svakodnevno konzumirali – vaše odricanje može završiti slomom i nekontroliranim gutanjem svega što vam se nađe pri ruci.

Tjestenina je niskokalorična, dragocjena pomoć u održavanju vitkosti stoga ju nemojte micati s vašim jelovnika.
Jedite integralnu tjesteninu od nerafiniranih zrna. Jedna porcija osigurava 20% dnevno preporučene količine vlakana. Osim što poboljšava rad crijeva, integralna tjestenina bogatijeg je okusa, bolje podnosi kuhanje i upija manje umaka. Izbjegavajte sir i vrhnje u umacima, jer 100 g tjestenine s rajčicama sadrži 285 kCal, dok ista količina tjestenine s vrhnjem i jajima sadrži 880 kCal. I zapamtite, prekuhana tjestenina ima veći glikemijski indeks.

Jeste li znali da možete smanjiti unos šećera za pola? Koristite vaniliju, klinčić, muškatni oraščić ili cimet za bolji okus.



Izbjegavajte prženje koje zahtijeva mnogo dodatnog ulja. Koristite roštilj ili kuhajte na pari. Pečenje i roštiljanje je odličan izbor jer višak masnoće pada daleko od hrane. Povrće pak sadrži važne vitamine i minerale, a ima malo kalorija. Povrće koje spada u ultra-laku kategoriju po kalorijama je: špinat, blitva (i sve ostalo lisnato povrće), mrkva, brokule i šparoge. Većina ostalog povrća također ima malo kalorija za svoju zapreminu, naročito ako se jede svježe. Jedini koje ne smijete jesti previše su krumpir i grah. S ostalim se prilično teško udebljati. Koristite sjeckano povrće kao zamjenu za meso kod nekih juha, variva, složenaca. Koje juhe i variva? Ova svakako: VARIVA ZA SVA GODIŠNJA DOBA, GUSTA JUHA OD SLATKOG KRUMPIRA ili JUHA OD CVJETAČE.

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu.

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (2)
Maja Tvrtković, 27. lipanj 2018.
Žeim zdravo jesti. Hvala vam.
Sandra Budimir, 26. lipanj 2018.
Zdravi recepti i savjeti

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.