Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0

Sezonsko voće i povrće ne mora prijeći veliki put da bi došlo do obližnjeg supermarketa. Tijekom uzgoja se koristi znatno manje kemikalija koje štete okolišu, ali i vašem zdravlju.

Svi članci
02. ožujak 2016.

Najbolje voće i povrće za ožujak

Ožujak je mjesec koji najavljuje proljeće i buđenje prirode. Kupovina voća i povrća može biti zahtjevan zadatak, naročito ako ne znate koje vrste su najbolje za ovo doba godine. Kupnjom sezonskih namirnica ćete jesti zdravije, ali i jeftinije.

Počnite pratiti pregled voća i povrća kako dozrijeva po mjesecima, za lakše snalaženje u odabiru namirnica na tržnicama i u marketima. Proučite popis najboljih namirnica odnosno voća i povrća za ovaj mjesec i konzumirajte ih što više.

Cvjetača

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Odličan je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Cvjetača je odličnog okusa i jednostavna za pripremu. S cvjetačom probajte sljedeće recepte: CVJETAČA, ŠPINAT I TAHINI KAO UMAK i TORTILJE OD CVJETAČE

Špinat i blitva


burgeri od špinata

Kralj povrća, špinat, nutritivno je iznimna biljka. Mineralne tvari iz špinata djeluju povoljno na naš organizam. Tako je primjerice magnezij neophodan kod rada mišića i srca, kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma i time olakšava rad bubrega i srca, snižava krvni tlak, potiče rad gušterače i probavu te čišćenje organizma. Blitva, s druge strane, spada u najhranjivije vrste povrća. Ožujak je njihov mjesec i stoga ih kupujte i konzumirajte bez ustručavanja. Zdravih recepata sa špinatom u glavnoj ulozi ima mnoštvo, a isprobano dobri su:

 

Kelj pupčar

Malene prokulice prepune su betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Na tržnici ih ima gotovo cijele zime, ali one koje kupite u ožujku pravi su koncentrat korisnih sastojaka. S njima je moguće raditi salatu i variva, a izvrsne su i zapečene u pećnici.

Rotkvice

100 grama ovog povrća Uskrsa sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Ljutkasto povrće crvene boje ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Iznimno je vrijedna kod tegoba sa žuči i jetrom.

Limeta

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor kalcija i željeza. Odličan je izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Najuobičajeniji način konzumiranja limete je u obliku soka i kao dodatak čajevima ili salatama.

Avokado


avokado s jajima

Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava jer snižavaju rizik od hemoroida i divertikularne bolesti. Uz to, avokado se veže uz mršavljenje pa je ova voćka idealna za proljetnu detoksikaciju i mršavljenje, a s njim morate probati sljedeće recepte: IDEALAN UMAK UZ POVRĆE - UMAK OD AVOKADA I SJEMENKI, GUACAMOLE - NAMAZ PREPUN VLAKNA, AVOKADO S JAJIMA - ZDRAVI PALEO DORUČAK

 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.