Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Najbolje namirnice za svibanj

Najbolje namirnice za svibanj

Period najsočnijih namirnica!

Proučite popis povrća i voća za svibanj i bacite se na konzumiranje i kuhanje samo s ovim plodovima prirode.

Ako želite biti zdravi, kad je god to moguće, jedite sezonsko voće i povrće iz domaćeg uzgoja. Još do prije desetak godina znali smo kada je sezona kojeg voća i povrća; znali smo da nas na proljeće uveseljavaju jagode i trešnje; tikvice, lubenice i dinje ljeti, a raznoliki agrumi na jesen i zimu. Tada smo imali sklad sa prirodom; godišnja doba diktirala su ritam i izbor jela i hranjive sastojke kojima smo opskrbljivali organizam upravo tada kada su najpotrebniji.

Nažalost, globalizacija uvelike utječe na naše prehrambene navike pa je u svako doba godine moguće u trgovinama naći gotovo svo voće i povrće - rajčicu u prosincu ili jagodu u veljači...a to je iznimno loše.

I baš zato, proučite popis povrća i voća za svibanj i bacite se na konzumiranje i kuhanje samo s ovim plodovima prirode.

Trešnje

Tijekom svibnja na tržnice stižu i prve domaće trešnje. Cijena im često zna biti paprena, ali ljubitelji će ih kupiti barem šaku. Ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali su zato bogate drugim antioksidantima. Sadrže vitamin B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin. Navedeni sastojci pomažu organizmu u borbi protiv raka, štite od srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a navodno su dobre i protiv glavobolje.

Borovnice

Brojna istraživanja su pokazala da borovnice imaju odlična ljekovita svojstva. Njihovo antioksidacijsko djelovanje će smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina C, K i mangana.

Jagode

Jagode su odličan izvor vitamina C, pa ćete već u 150 g dobiti potrebnu dnevnu dozu ovog važnog vitamina. Uživate li u jagodama, u organizam ćete unijeti i vitamin A te potrebni kalij, kalcij, fosfora, magnezij i željezo. Osim toga, jagode su dobro sredstvo protiv probavnih smetnji. Ovaj slatki plod proljeća probajte u sljedećim provjereno dobrim receptima:

Veganska panna cotta s jagodama

Bob

Ovo je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka poznata čovjeku. Pripada porodici mahunarki. Odličan je izvor proteina i složenih ugljikohidrata, a sadrži malo masti. Odličan je jer odgovara svakom režimu prehrane, a naročito je dobar za vegane i vegetarijance. Također je dobar izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, vitamina A i niacina. Bob je stvarno dobra namirnica za raznolika jela, a morate probati i ovo: PESTO OD LJEŠNJAKA, BOBA I PARMEZANA

Celer

Ovo povrće je savršeno za grickati ga samoga ili za pripremu najukusnijih povrtnih temeljaca. Birajte dugačke stabljike blijedo zelene boje koje su na dodir tvrde i hrskave kada ih prelomite i grickajte što češće, jer je celer pravi 'čistači krvi' koji su prijateljski naklonjeni prema vašim bubrezima.

Mahune

Odličan su izvor vlakana, vitamina A, C i folne kiseline. Možete ih kuhati, dinstati ili pak dodavati u salate.

Gljive

Iako postoje razne vrste gljiva, mali broj njih je jestivo. Kultivirane gljive su dostupne tijekom cijele godine, ali u svibnju njihova prava sezona tek započinje. Odličan su izvor riboflavina, niacina, folne kiselina, a nedavno istraživanje je pokazalo da su odličan izvor i vitamina D, koji je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcija. Gljive možete pripremati u obliku umaka, na roštilju ili pak u kao dodatak salatama i raznim jelima.

Sljedeći recepti pravi su dokaz kako gljive možete uvrstiti u svakojaka jela:

Najzdraviji snack koji možete ponuditi svojoj obitelji ili gostima

 Dobar neki mjesec je taj svibanj, zar ne!? Što vi sad najviše koristite od sezonskih namirnica? 

NEWSLETTER je tu za razne pogodnosti, a komentari niže za razmjenu iskustava. Družimo se! 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.