Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Nordijska prehrana hit je u svijetu zdravlja i kuhanja

Nordijska prehrana hit je u svijetu zdravlja i kuhanja

Kad govorimo o zdravlju najveća korist vidi se na zdravlju srca.

Kad govorimo o zdravlju najveća korist vidi se na zdravlju srca.

Jedan od dokazano najzdravijih načina prehrane – mediteranska dijeta, mogla bi uskoro biti izgurana s pobjedničkog trona na kojemu caruje zadnjih dvadesetak godina. Dokaz su tomu najnovija istraživanja koja pokazuju da je režim prehrane što ga prakticira stanovništvo nordijskih zemalja (Danske, Švedske, Norveške i Finske) znatno zdraviji od specijaliteta mediteranskih zemalja. Bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima skandinavska je dijeta bazirana na ribi, korijenastom povrću, bobičastom voću i raženome kruhu. Sličnost je ovih dviju dijeta u tome što obje uključuju povišen unos ribe, s time da je u nordijskim zemljama osobit naglasak na lososu, pastrvama, haringama i bakalaru.

Ova dijeta/prehrana sve je popularnija među poznatima, a već nekoliko istraživanja potvrdilo je kako je ova prehrana odličan način za mršavljenje ali i za dovođenje reda u svoj vlastiti organizam te poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Kad govorimo o zdravlju najveća korist vidi se na zdravlju srca i krvožilnog sustava, ova prehrana značajno regulira krvni tlak i snižava štetni kolesterol, a velik utjecaj ima i na rješavanje problema upala u tijelu koje su povezane s nekim kroničnim bolestima, rakom, dijabetesom tipa 2 pa čak i Alzheimerovom bolešću.

Ovo je inače i odličan način za zdravo mršavljenje. Ljudi u nordijskim zemljama imaju neke od najnižih postotaka kada je u pitanju prisutnost debljine među populacijom.

U principu, radi se o naglasku na sezonsku i lokalnu prehranu. Idealan obrok bi bio s puno voća i povrća, žitarica i malih količina morskih plodova i mesa. Za razliku od ostalih dijeta, nova Nordijska dijeta ne zahtjeva da uvedete potpuno nov režim prehrane, nego da razmislite o kvaliteti namirnica koje unosite u organizam. Pržena hrana bi trebala tako nestati iz vašeg svijeta, a organski uzgojene namirnice zauvijek u njemu ostati.

Gotovo svo povrće i voće je dobrodošlo no naglasak je ipak na borovnicama, i ostalom bobičastom voću, jabukama, kruškama i šljivama, a od povrća na cikli, poriluku, kelju, špinatu, korabi i mrkvi. U nordijskoj prehrani riba je neizbježna, što je odlično jer je prepuna vitamina D, omega 3 masnih kiselina, joda, cinka i drugih važnih nutrijenata. Dozvoljene su gotovo sve vrste riba, osobito haringa, skuša, losos i bijela riba. Preporuka je da se riba jede najmanje dva puta tjedno. 

Orašaste grickalice igraju veliku ulogu u zdravoj prehrani pa nije čudno da su i ovdje uvršteni. Jedite orahe, lješnjake i bademe, a dodajte im i chia sjemenke, lanene, suncokretove i bučine sjemenke. Kao dodatni izvor proteina tu su mahunarke poput leće, graha, mahuna i graška. Bitan stup ove prehrane su cjelovite žitarice. Raž, ječam i zob glavne su žitarice u nordijskoj prehrani - uz to što manje prerađeno, to bolje! 

I dok se mediteranska prehrana bazira na maslinovom ulju, u nordijskoj prehrani naglasak je na ulju od uljane repice - i to hladno prešanom, a od začina veliku ulogu igraju kopar, peršin, senf, hren, vlasac, timijan, kardamom.

Tradicionalna, uravnotežena prehrana na principu nordijske dijete i načina ishrane povezana je s nižom stopom smrtnosti. Upravo takva vrsta prehrane, koja sadrži malo ugljikohidrata, a mnogo bjelančevina i dobrih masnoća, odlično je čuvala zdravlje Vikinga za dugih ledenih zima. Danas pak, Skandinavce čini najzdravijim, najdugovječnijim i najvitkijim Europljanima.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane!  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.