Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Podočnjaci - prirodni lijekovi koji će ih ublažiti u trenu

Podočnjaci - prirodni lijekovi koji će ih ublažiti u trenu

Zbog ubrzanog načina života i gomile obaveza...

Podočnjake baš nitko ne voli, no srećom, postoji pomoć iz prirode!

Svi članci
02. siječanj 2020.

Koža oko očiju prirodno je tanja i pigmentiranija od ostatka lica, a najprije će se na podočnjacima vidjeti promjena u radu organizma. Tamni podočnjaci su rezultat lomljenja svjetla na tankoj koži ispod očiju ispod koje se nalaze krvne žile. To ne znači da je krv u njima plava, već je boja rezultat difrakcije svjetla i nijanse kože. Koža ispod očiju je prosječne debljine oko pola milimetra dok je na ostatku tijela debela oko dva milimetra.

Zbog toga su podočnjaci prvi pokazatelj promjena u cirkulaciji krvi kroz organizam no stvaranje tzv. vrećica ispod očiju nastaju zbog umora i nedostatka sna, anemije, dehidracije, bolesti jetre ili bubrega, stresa, a nerijetko i hormonalnih poremećaja, bolesti štitnjače, srca i krvnih žila. 

Također, boja i učestalost pojave natečenih podočnjaka često ukazuju na neku bolest pa su tako tamnocrveni i ljubičasti podočnjaci znak problema u radu bubrega, smeđi bolesti jetre, a oni tamnoplaviji mogućnost anemije.

Podočnjaci - prehrana i životne navike

Nekad podočnjaci mogu biti i nasljednog porijekla, a češće su pokazatelj pravog stanja organizma. Stoga nije dovoljno koristiti samo kozmetičke preparate, skupocjene kreme, pudere ili korektore za privremeno prikrivanje problema s podočnjacima. Potrebno je pratiti vlastito zdravstveno stanje te promijeniti način života, jer koža je ogledalo našeg života i naš najveći osjetilni organ

Unesite u svoju prehranu voće i povrće, prije svega zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kupus i kelj. Također, za doručak dajte prednost avokadu i jaja, jer obiluju biotinom, odnosno vitaminom B7. Svježi povrtni sokovi poznati su izvor vitamina, a posebno sok od mrkve.

Sok od mrkve odličan je izbor ako želite postići čist ten i spriječiti nastanak upalnih procesa oko očiju. Mrkva je bogata beta-karotenom koji je zaslužan za proizvodnju melanina. Također pomaže i u procesima detoksikacije jetre.

Kako bi pobjedili podočnjake, pokušajte smanjiti unos soli. Previše soli u organizmu može rezultirati zadržavanjem vode u tijelu i usporavanjem cirkulacije, a samim time i pojavom podočnjaka. Budući da su tamni podočnjaci mogući pokazatelj prisutnosti anemije, poželjno je svako jutro konzumirati 5 grožđica crnog grožđa i 5 badema prethodno namočenih u malo vode. Bademe ostavite da odstoje preko noći. 

Prirodni lijekovi za podočnjake - soda bikarbona i ulje marelice

Naravno, dok se problemi rješavaju "iznutra", dobro je pobrinuti se za vanjski izgled i pobjediti podočnjake prirodnim "receptima" i tajnama!

Prvo rješenje, tvrde mnogi, nalazi se u sodi bikarboni. Trebalo bi ju rastopiti u malo vode da se dobije tekstura paste te nanijeti na podočnjake pa tu pastu od sode bikarbone staviti na podočnjake da se osuši i stvrdne. Nakon par minuta sodu bikarbonu treba isprati s toplom vodom, a smjesu možete nanijeti  prstima.

Ne zaboravite i osnovnu higijenu redovitog čišćenja lica i skidanja šminke. Šminku možete skidati uz pomoć vate natopljene s nekoliko kapi biljnog ulja ili biljnog mlijeka. Prirodni preparati bi trebali sadržavati visoko kvalitetna bazna ulja poput ulja koštica marelice, ulja badema ili jojobe.

Bademovo ulje i ulje marelice čine kožu ispod očiju čvrstom te ako se koriste redovito pomažu kod oticanja ispod očiju. 

Hidrolat smilje - briše podočnjake s lica

I čudotvorno smilje briše podočnjake s lica - u obliku hidrolata. Smilje je mediteranska biljka koja se upotrebljava u kozmetičke i terapeutske svrhe, najčešće u obliku ulja. Ipak, kada su u pitanju podočnjaci hidrolat Mala od Lavande pomaže bez greške.

Hidrolat smilja ima protuupalno i regenerirajuće djelovanje, zacjeljuje rane i oštećenja na koži te smanjuje otekline. Idealan je za osjetljivu i umornu kožu, umanjuje podočnjake kada se koristi kao tonik ili u obliku komprese, tako da namočene blazinice hidrolatom položite na zaklopljene kapke 10-15 minuta.

Hladni oblozi od krastavaca ublažavaju podočnjake

Pojavu podočnjaka ublažavaju i hladni oblozi. Na otečene vrećaste podočnjake možete staviti prethodno ohlađene ploške krastavaca. Krastavci sadrže velike količine antioksidansa te imaju efekt izbjeljivanja. Jednostavno izrežite krastavac na tanke krugove i ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Potom uzmite komade krastavca iz hladnjaka i nanesite na oči. Neka prekriju sva problematična područja. Ostavite 10-15 minuta te operite lice hladnom vodom. Ponavljajte proces svaki dan kroz tjedan dana. 

Čaj od kamilice - pomoć iz prirode

Možda najpoznatije korištena metoda za osvježavanje umornih očiju je čaj od kamilice. Žličicu čaja ili cvjetića kamilice prelijte s četvrt litre vruće vode, ostavite 10 minuta i procijedite. Kad se tekućina ohladi, umočite gazu ili vatu i stavite obloge nekoliko minuta na oči. Jednako djelotvoran je i zeleni čaj. Koristiti možete i vrećice koje su prethodno namočene u hladnoj vodi. Ohlađene vrećice potrebno je na kapcima i području podočnjaka držati oko 30 minuta. 

Ukoliko želite zaprimati još zdravih savjeta i/ili recepata, prijavite se na naš newsletter listu, a pritom dobivate kod za 10% popusta za prvu kupnju! 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.