Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Salate dobrim odabirom ulja postaju prave delicije

Salate dobrim odabirom ulja postaju prave delicije - vodič i trikovi

Salata ne mora 'plivati' u ulju i octu kako bi bila ukusna.

Salata ne mora 'plivati' u ulju i octu kako bi bila ukusna. Donosimo vam vodič kroz najbolja ulja i male trikove za pripremu i začinjavanje najukusnijih salata. 

Salate su među najomiljenijim obrocima jer su zdrave, hranjive i lako ih je pripremiti. No jeste li sigurni da to znate ispravno učiniti?

Za mnoge su salate sjajno rješenje za brz i zdrav obrok. Dovoljno je ubaciti izrezano povrće i začiniti. Reklo bi se da gotovo ne možemo pogriješiti, no je li to zbilja tako?

Mala škola začinjavanja salata i vodič kroz neobična ulja koja mijenjaju svijet povrća

Ako ste odlučili mrkvu napraviti na salatu, đumbir, ghee maslac, med, korijander i limun najbolji su odabir za začinanjavanje. Ciklu pak uvijek obogatite češnjakom, mladim lukom, kaduljom i sezamovim uljem. Rikula pak voli klasiku - maslinovo ulje, limun i papriku u prahu, a kupus klinčić, maslac i majčinu dušicu.

nutrigold ulje sezama

Ulje konoplje izvrstan je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina te je poznata nutricionistička činjenica da samo jedna žlica ulja konoplje zadovoljava naše dnevne potrebe za nezasićenim masnim kiselinama.

Kako sadržava gotovo sve esencijalne aminokiseline, odličan je izvor bjelančevina za vegetarijance i vegane. Ne pogoduju mu visoke temperature pa ulje konoplje radije upotrebljavajte kao začin, za poboljšanje okusa gotovih umaka za slana i slatka jela. Svojim blago orašastim okusom oplemenit će sve povrće koje pripremite, posebno matovilac i svježe krastavce kao i salate od mahunarki poput leće ili slanutka.

 

nutrigold ulje konoplje

Ulje lana obiluje mineralima, vitaminima i nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži čak dvostruko više omega-3 masnih kiselina nego riblje ulje. Laneno ulje nije pogodno za kuhanje jer visoka temperatura njegove zdrave masnoće može pretvoriti u štetne spojeve.

Laneno ulje zato radije dodajte hrani nakon kuhanja ili pri posluživanju. Možete ga stavljati u umake i preljeve za salate tako što ćete ga pomiješati s nekim drugim uljem ili uživajte u njegovu ljekovitom daru – na žlicu, pomiješanu s jogurtom ili u povrtnom smoothieju. Ako ste se ipak odlučili za izradu salate, prelijte ga preko blanširanog kelja, paprike, rajčica.

nutrigold laneno ulje

Bučino ulje osim što sadržava omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, bogato je oleinskom kiselinom, kao i vitaminima A, E, C i K te brojnim mineralima (mangan, selen, željezo...).

Ovo tamnozeleno, gotovo crno ulje, s bogatim, specifičnim, pomalo orašastim okusom najzdravije je koristiti kao začin za sve vrste salata i za poboljšavanje okusa raznim gotovim umacima jer se kuhanjem gube njegova brojna zaštitna nutritivna stvojstva (osim oleinske kiseline).

Dajte mu priliku i upotrijebite ga umjesto maslinova ili suncokretova ulja jer sadržava raznovrsnije masne kiseline, a obožavat će ga mahunarke poput graha i boba i salate u kojima glavnu ulogu vodi klasična zelena salata, radič, rajčice, rikula pa čak i žitarice poput kvinoje i prosa.

bučino ulje nutrigold

Malo egzotike ubacite u salate i više nikada neće biti "dosadne"!

Sezamovo ulje odličan je izvor omega-6 masnih kiselina. Iako se najčešće upotrebljava u azijskim jelima, posebno u kineskoj i korejskoj kuhinji, to ne znači da neće začiniti i obogatiti i domaća jela. Svijetlo ulje koje se dobiva od sirovih, neprženih sjemenki, blažeg je okusa i upotrebljava se za prženje, dok je tamno ulje aromatičnije i intenzivnog orašastog okusa te se dodaje jelima potkraj kuhanja, pogotovo u salate.

Znate koje povrće ga obožava? Svako! No sezamovo ulje će vas puno više iznenaditi u salatama miksanim povrćem i voćem poput nara ili naranči.

Ulje oraha sadržava više od 80 posto omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina te širok spektar minerala i vitamina. Izbjegavajte ga prilikom kuhanja ili pečenja na visokim temperaturama i radije ga upotrijebite za kratko prženje ribe ili povrća.

Uključite ga i u pripremu hladnih salata, carpaccia, juha i umaka ili njime poboljšajte već gotova, kuhana ili pečena jela. Svojom će dominantnom aromom svježe prženih oraha te trpkim, gorkastim okusom obojiti svako jelo. Odlično se sljubljuje sa svim vrstama sira, a može se vrlo dobro kombinirati sa salatom od bundeve i rikule ili pak feta sira i potočarke.

Kako vi koristite Nutrigold ulja? Pišite nam u komentarima. 

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.