Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Kurkuma i jogurt kao lijek - recepti za zdravlje i mršavljenje

Kurkuma i jogurt kao lijek - recepti za zdravlje i mršavljenje

Moćna kombinacija za dobro zdravlje.

Kada se kurkuma, začin i lijek s tisućljetnom tradicijom u Ayurvedskoj medicini, spoji s prirodnim jogurtom bogatim probioticima, nastaje blagi i ljekoviti eliksir koji čisti tijelo iznutra, potiče probavu, jača imunološki sustav i pruža energiju prijeko potrebnu za vitalnost i dobro zdravlje!

 

U današnjem svijetu u kojem su se mnogi ljudi okrenuli prirodnim i holističkim metodama liječenja, kurkuma i jogurt su postali veoma popularni zbog svoje pristupačnosti, ali i mnogobrojnih ljekovitih svojstava. U Ayurvedskoj medicini, kombinacija kurkume i jogurta stoljećima se smatra izvorom blagostanja i dobrog zdravlja, a mnogi vjeruju da su upravo ove dvije namirnice vrlo moćna alternativa konvencionalnim lijekovima zbog svojih protuupalnih svojstava i blagotvornog djelovanja na zdravlje probavnog sustava.

U nastavku pročitajte zašto je kombinacija kurkume i jogurta korisna za zdravlje, može li pomoći kod mršavljenja te kada i kako ju konzumirati.

Kurkuma i jogurt kao lijek - ljekovita svojstva

Kurkuma je biljka koja se stoljećima koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih protuupalnih, antioksidativnih i antibakterijskih svojstava. Glavni aktivni spoj u kurkumi je kurkumin, potentan biljni spoj koji je odgovoran za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Kurkumin ima dokazana antiupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu. Također se vjeruje da kurkuma ima antioksidativne sposobnosti koje pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i štetnih utjecaja slobodnih radikala.

Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je učinkovitiji u smanjenju upala u tijelu od kurkume. Ova čudesna biljka iz porodice đumbira naziva se i prirodnim antibiotikom, što i ne čudi, s obzirom da se pokazala učinkovitom i kod liječenja kožnih problema kao što su dermatitis i psorijaza te vrlo moćnom u slučaju gljivičnih infekcija. Neka istraživanja su čak pokazala da kurkuma usporava proces starenja! Više o ljekovitim svojstvima kurkumi i kurkuminu možete pročitati ovdje.

S druge strane, jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva fermentacijom mlijeka uz pomoć probiotskih bakterija. Bogat je hranjivim tvarima poput proteina, kalcija, vitamina B12 i probiotika. Probiotici su "dobre" bakterije koje podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru. Konzumiranje jogurta s probioticima može poboljšati probavu, jačati imunološki sustav i smanjiti rizik od razvoja određenih probavnih problema poput sindroma iritabilnog crijeva.

Vjeruje se da kombinacija kurkume i jogurta može pružiti brojne zdravstvene prednosti. Naime, jogurt može pomoći u boljoj apsorpciji kurkumina. Kurkumin je lipofilni spoj, što znači da se bolje apsorbira kada se konzumira s masnoćom. Budući da jogurt sadrži zdrave masti, poput mliječnih masti, može poboljšati apsorpciju kurkumina u tijelu. Uz to, kombinacija kurkume i jogurta može imati sinergijski učinak na zdravlje probavnog sustava. Probiotici u jogurtu podržavaju rast "dobre" crijevne mikroflore, dok kurkuma ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upale u crijevima, ublažiti simptome probavnih smetnji i poboljšati opće zdravlje probavnog sustava.

kurkuma i jogurt

Jogurt i kurkuma za mršavljenje

Kurkuma je začin koji ima termogenički učinak, što znači da potiče povećanje tjelesne temperature i ubrzava metabolizam. Glavni aktivni spoj u kurkumi, kurkumin, ima sposobnost poticanja termogeneze u tijelu. To znači da konzumacija kurkume može pomoći u sagorijevanju kalorija i masti, što je ključno za postizanje gubitka težine. Kurkumin također može pomoći u smanjenju masnih naslaga tako što inhibira enzime odgovorne za njihovu akumulaciju. Također se vjeruje da kurkuma može smanjiti apetit i kontrolirati prejedanje, što može biti korisno za održavanje zdrave prehrane i gubitak težine.

Istraživanja su pokazala da kurkuma pomaže kod sagorijevanja masti iz jetre što je posebno važno za mršavljenje. Kurkumin u kurkumi između ostaloga ubrzava metabolizam i smanjuje koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi.

Jogurt je mnogima omiljeni prehrambeni izbor koji je uz to često prisutan u planovima prehrane za mršavljenje. Sadrži malo kalorija, a istovremeno je bogat proteinima, što može pomoći u osjećaju sitosti i održavanju mišićne mase tijekom procesa mršavljenja. Probiotici koji se nalaze u jogurtu također mogu biti korisni za mršavljenje. Studije su pokazale da probiotici podržavaju zdravu ravnotežu crijevne mikroflore, a zdrava crijevna mikroflora može poboljšati metabolizam, regulirati apetit i pomoći u smanjenju upala koje mogu biti povezane s pretilošću.

Jogurt i kurkuma - recept za mršavljenje

Imajte na umu da kombinacija kurkume i jogurta nije čudesni sastojak od kojeg ćete smršaviti preko noći, već je to samo lakši način unošenja ovog vrijednog začina u tijelo. Za pravilno i zdravo mršavljenje trebate konzumirati uravnoteženu prehranu i redovno vježbati.

Najbolje je koristiti grčki jogurt ili veganski kokosov jogurt. Dodajte pola čajne žlice organske kurkume na 500 ml jogurta, možete dodati i više ako želite i ako vam nije previše jak okus. Ukoliko ovu kombinaciju planirate jesti za doručak, svakako dodajte i voće, orašaste plodove, med ili cimet  kako biste poboljšali okus i hranjivu vrijednost.

Kurkumu i jogurt možete i jednostavno pomiješati s par kapljica limunovog soka za dobar početak dana. Ovo je najjednostavnija kombinacija koja vam neće oduzeti puno vremena za pripremu. Ako želite zasladiti svoju mješavinu kurkume i jogurta možete dodati čajnu žlicu meda, javorovog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača po želji.

Osim toga u ovaj zdravi obrok možete dodati i malo cejlonskog cimeta ili chia sjemenki, a ukrasiti ga možete svježim voćem, kokosovim ljuskicama ili usitnjenim orašastim plodovima. Ako želite poboljšati apsorpciju kurkumina u tijelo dodajte i malo papra u smjesu. Jogurt i kurkumu također možete dodati i u svoj voćni smoothie.

jogurt i kurkuma

Kako i kada konzumirati jogurt i kurkumu?

Zdravu kombinaciju kurkume i jogurta možete konzumirati za doručak, međuobrok ili večeru, ovisno o vašim preferencijama.

  • Za zdravi doručak

Jogurt s dodatkom kurkume možete poslužiti za zdrav i hranjiv doručak. Ovaj ukusan obrok može pomoći u poboljšanju probave, ubrzanju metabolizma i povećanju energije. Jednostavno dodajte kurkumu u svoj jutarnji jogurt kao dio zdravog doručka. Kombinirajte ga s voćem, orašastim plodovima, chia sjemenkama ili zobenim pahuljicama kako biste kreirali hranjivi obrok koji će vas zasititi i razveseliti. 

  • Obrok prije ili poslije treninga

Ako se bavite tjelesnom aktivnošću, konzumiranje kombinacije kurkume i jogurta prije ili poslije treninga može biti korisno. Kurkuma može pomoći u smanjenju upale mišića i poticanju oporavka nakon treninga, dok proteini iz jogurta podržavaju obnovu mišićnog tkiva.

  • Zdravi međuobrok

Kombinacija kurkume i jogurta može biti odličan međuobrok tijekom dana. Možete ga konzumirati između obroka kako biste utažili glad i održali stabilnu razinu energije, a slobodno u ovu kombinaciju dodajte i orašaste plodove, chia ili lanene sjemenke i sušeno voće. 

Kurkuma i jogurt - prirodna maska za lice

Kombinacija kurkume i jogurta odlična je za pripremu maske za lice koja hrani kožu i doprinosi svježem izgledu kože. Indijke redovito koriste kurkumu za lijepu i zdravu kožu, a vjeruje se da upravo kurkuma može pomoći i u borbi s aknama i miteserima. U nastavku donosimo popularan recept koji vrijedi isprobati. 

Sastojci:

Priprema:

  1. U maloj posudi ili staklenci pomiješajte kurkumu u prahu s medom, zobenim brašnom, mlijekom ili jogurtom i po potrebi žličicom vode.
  2. Pokušajte postići konzistenciju koja će vam se lijepiti za lice.
  3. Pazite da ne smjesa ne bude prerijetka.
  4. Pažljivo nanesite masku izbjegavajući područje oko očiju. 
  5. Ostavite masku na licu 15-20 minuta.
  6. Isperite toplom vodom.
  7. Ako vam ostane, možete pokriti i ostaviti u hladnjaku za sljedeće nanošenje.
  8. Nanesite dva puta tjedno za najbolje rezultate.

jogurt i kurkuma

Gdje kupiti organsku kurkumu?

Organsku kurkumu možete kupiti u webshopu Tvornice Zdrave Hrane. Nutrigold kurkuma u prahu je izvrsne kvalitete te dolazi iz certificiranog organskog uzgoja. Obiluje nutrijentima koji imaju blagotvoran učinak na organizam. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave HranePrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.