Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Neuništivi imunitet uz pomoć crnog sezama

Neuništivi imunitet uz pomoć crnog sezama

Upoznajte izvrstan crni sezam.

Osim visokog udjela proteina, crne sezamove sjemenke sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina.

Nakon naslova vam vjerojatno nije jasno o kakvom crnom sezamu sada pišemo? Naime, razlika između crnog i bijelog sezama je u opni, bijeli je oljušten, crni je neoljušten, a ovaj drugi se koristi uglavnom u Aziji i još nije toliko popularan kod nas...što je svakako šteta, jer je crni sezam čudo od sjemenke!

U nastavku članka pročitajte sve o ljekovitim svojstvima crnog sezama te načinima na koje ga možete uklopiti u prehranu. 

Crni sezam - zdravlje i zdravstvene prednosti

Crni sezam je sezam u svome prirodnom organskom obliku prije procesa ljuštenja i čišćenja.  Blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Bogat je kalcijem, magnezijem, fosforom, cinkom, selenom, vitaminima A i B, jača kosti, nokte i zube.

Sadrži dvije vrlo važne aminokiseline - triptofan i metionin - koje pomažu tijelu da proizvodi energiju, održava koncentraciju, dobru formu i dobro raspoloženje. Također, smatra se namirnicom koja usporava starenje.

Izuzetan je izvor kalcija – sadrži čak 60 posto više ovog minerala od bijelog sezama. Odličan odnos kalcija i magnezija u ovoj sitnoj sjemenki pomaže u regulaciji krvnog tlaka, sprječava pojavu migrene, a učinkovit je i u terapiji za nesanicu. Budući da je bogat biljnim vlaknima, crni sezam snižava loš kolesterol, a sadrži više željeza od bijelog, pa se preporučuje u liječenju anemije.

Crni sezam svako jutro možete konzumirati u napitku koji pobjeđuje anemiju. Na prazan želudac popijte šalicu jogurta u koju ste večer prije dodali žličicu sjemenki crnog sezama.

Crni sezam - upotreba

Sezam se može konzumirati na mnogo načina, bilo da se koristi kao glavni sastojak nekog jela ili samo kao ukras. 

Bijeli sezam najčešće koristimo za izradu ukusnog namaza tahinija ili kao začin za salate, juhe i dresinge. Crni sezam također možete koristiti kao dodatak jelima, od kruha i peciva do riže i povrća.

Nutrigold sjemenke crnog sezama su nutritivno bogate i često korištene u azijskim jelima zbog svoje intenzivne boje ili teksture. Sjemenke crnog sezama su neoljuštene, te imaju orašast i blago gorkasti okus koji obogaćuje jela dajući im dašak elegancije, bilo da se dodaje žitaricama, tjestenini, pecivima ili salatama, a mogu poslužiti i kao zanimljiva dekoracija na toplim jelima. 

Odlično se sljubljuju i  s tipičnim azijskim rezancima i jelima od riže. Najčešće se dodaju pečenim i pekarskim proizvodima ili posipaju po salatama ili tjestenini.

crni sezam upotreba

Gdje kupiti crni sezam? 

Crni sezam možete kupiti u našem webshopuA ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

nutrigold crni sezam

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane!  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (1)
Ana El-Zein, 02. ožujak 2019.
Super ste,hvala.Pratim vas!

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.