Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Piskavica sjemenke pobjeđuju dijabetes i visok kolesterol

Piskavica sjemenke pobjeđuju dijabetes i visok kolesterol

Božja travica, grčko sijeno, grčko sjeme, kozji rog, sve su to nazivi ove super biljčice.

Prorok Muhamed rekao je za maleno sjeme: “Da znate vrijednost ove biljke, plaćali bi njenu težinu u zlatu".

Božja travica, grohotuša, grčko sijeno, grčko sjeme, jarčev rog, kozji rog, sve su to nazivi za sjemenke koje su našem zdravlju jako dobar prijatelj. Piskavica je biljka čije se sjeme koristi u prehrani te ima mnoga djelotvorna svojstva. Piskavica ima blijedo-žute cvjetove koji cvjetaju od travnja, a koristi se njeno sjeme koje se bere u kolovozu. Pomaže ženama i muškarcima te se preporuča kao bitna namirnica za svaki dom.

Piskavica - ljekovitost i nutritivni profil

Sjeme je bogato polisaharidima (uglavnom se sastoji od galaktomana 25-45%), a sadrži i malu količinu eteričnog ulja, a nutritivni sastav je i više nego bajkovit: vlaga 2,4%, proteina 30% te ukupno dijetalnih vlakana 48% (netopiva 28%, topiva 20%), a pepeo 3,9%. Također sadrži bakar, željezo, mangan i magnezij između ostalih minerala i proteina te zbog tako dobrog sastava postoji nekoliko razloga za upotrebu ovog korisnog sjemena.

Koristi se kao čaj koji se pije za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Također liječi sluznicu dišnog sustava, a djelotvorna je i protiv alergija. Stimulira rad jetre i bubrega te utječe na postavljanje ravnoteže šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa radi aminokiseline koja kontrolira lučenje inzulina.

Imate li problema s kolesterolom ili šećerom u krvi, neka vam piskavica bude među prvim izborima za uklanjanje ovih tegoba. Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina. I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje piskavice u snižavanju i kontroliranju šećera. Prema nekim navodima uzimanje 50 g piskavice na dan u prosjeku dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana. Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snizuje kolesterol i razine triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija. U ovu je svrhu preporučljiva doza 10 do 20 g dnevno.

Čaj od piskavice - recept i upotreba

Sjeme piskavice može koristiti za probleme na koži kao što su čirevi, fistule, otvorene noge. Odličan je za njegu kože jer uklanja nečistoće i pomlađuje kožu pa je u tu svrhu najbolje napraviti čaj. Zakuhajte 2 dl hladne vode u koje ste dodali dvije žličice sjemenki. Nakon što zakuha stavite da odstoji 20 minuta poklopljeno. Povremeno pomiješajte dok stoji pa procijedite pa pijte lagano u malim gutljajima.

Osim za ljepotu, dobra je i za dojilje jer potiče proizvodnju mlijeka, umiruje dojenčad, opskrbljuje ih željezom i pomaže u dobivanju na težini. Također, smanjuje tegobe PMS-a.

Čudo prirode je ta piskavica, zar ne!? Čak je prorok Muhamed rekao je za maleno sjeme: “Da znate vrijednost ove biljke, plaćali bi njenu težinu u zlatu".

Ipak, dvije su studije potvrdile da prekomjerno uzimanje ekstrakta sjemenke piskavice može imati negativne učinke na plodnost kod muškaraca stoga s piskavicom uvijek pažljivo i u dozvoljenim mjerama!

Gdje kupiti piskavicu? 

Čaj od piskavice, prirodni ekstrakt piskavice, kapsuleulja za njegu vlasišta, sve navedeno možete kupiti u webshopu Tvornice Zdrave Hrane.  A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

 

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.