Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Tulsi prah i čaj - ayurvedski lijek za živčani i respiratorni sustav

Tulsi prah i čaj - ayurvedski lijek za živčani i respiratorni sustav

Jedna od najboljih svetih biljki u Indiji.

Tulsi prah uklanja višak Kaphe iz pluća i dišnih puteva što omogućuje pravilno disanje.

Tulsi je jedna od najcjenjenijih svetih biljki u Indiji i često se čuva u dvorištima i kućama zbog njezina umirujućeg djelovanja na okolinu. Ayurveda smatra da tulsi uklanja višak Kaphe iz pluća i dišnih puteva što omogućuje ugodno disanje.

Potiče cirkulaciju i omogućuje pravilno djelovanje srca, potiče probavu i dobro utječe na regulaciju tjelesne mase, jača imunološki sustav i koristan je za održavanje normalne temperature tijela. Tulsi se u ajurvedskoj medicini koristi od davnina radi:

  • jačanja imunološkog sustava
  • poboljšanja kognitivnih funkcija
  • smanjenja razina stresa

Drugim riječima, Tulsi se u ajurvedskoj medicini smatra blagotvornim za tijelo, dušu i um, a njegovom svakodnevnom unosu pripisuju se mnogobrojni učinci na zdravlje, o kojima će više riječi biti u nastavku.

Tulsi - sveta biljka Ayurvede ima brojne kvalitete

Pojačava vitalnu životnu energiju. Svakodnevni je ritual svima koji se bave jogom i radom na sebi, a zbog svojih izuzetnih kvaliteta dobro će doći i svima ostalima. Tulsi odlično djeluje kako na spiritualnoj, tako i na medicinskoj razini. 

Nutrijenti koji se ističu u sastavu tulsi su:

  • vitamin A,
  • vitamin C,
  • kalcij,
  • kalij,
  • cink,
  • željezo,
  • klorofil.

Ublažava temperaturu, kašalj i viroze, te čisti pluća. Snižava temperaturu na način da potiče znojenje. Ublažava astmu, bronhitis i alergije respiratornog trakta. Povećavajući vitalne funkcije pluća, pomaže kod teškoća s disanjem, kod iskašljavanja i čišćenja sluzi iz pluća i respiratornog trakta. Kao borac protiv stresa, smanjuje potrebu za duhanom koji je mnogima način da se umanji stres. Osim toga, tulsi ima efekt sličan mentolu: hladi grlo pa smanjuje želju za duhanskim dimom.

Jedna je biljka koja u indijskoj kulturi zauzima posebno "sveto" mjesto, a koja se posljednjih godina zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje, počela probijati i kod nas. Ta činjenica ne čudi, jer dobrih učinaka ima mnoštvo.

Što je tulsi prah i zašto je koristan za vaše zdravlje?

Tulsi prah je napravljen od osušenih listova biljke svete bazilike (Ocimum sanctum), koja je poznata i kao "tulsi" ili "sveti bosiljak". Ova biljka se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi. Tulsi prah se obično koristi kao dodatak prehrani, a može se dodati u smoothieje, sokove, čajeve ili razne druge napitke. Također se može koristiti kao začin u raznim jelima, poput juha, variva ili umaka. Tulsi prah se smatra zdravim jer sadrži mnoge antioksidanse i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava, smanjenju upale, ublažavanju stresa i tjeskobe, te poboljšanju zdravlja srca i krvnih žila.

Kako konzumirati tulsi u prahu? 

Tulsi u prahu možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane. Prah je izuzetno praktičan za konzumiranje. Jednostavno umiješajte 1/2 čajne žličice praha Tulsija u vodu, sok ili čaj. Ayurvedskim rječnikom govoreći, Tulsi sadrži gorak, trpak i opor okus, te zagrijava organizam.  Pola žličice tulsi praha otopljenog u 2 decilitra tople vode treba konzumirati ujutro, sat vremena nakon doručka, te navečer prije spavanje.

Sadrži obilje vrijednih nutrijenata zbog čega je cijenjen kao dodatak prehrani. Nema dodanih tvari pa je pogodan za konzumiranje veganima i vegetarijancima.

Čaj Tulsi - ajurvedski napitak za životnu energiju 

Tulsi možete konzumirati u obliku čaja. Vjeruje se u njegove ljekovite ili duhovne svrhe. Čaj Tulsi zagrijava i jača organizam. Prema ayurvedi, tulsi korelira na razini skladne ravnoteže dosha (doša) s balansom ljutog i gorkog. Doshas (doše) su ayurvedski principi o biološkim osnovama.

Za još više zdravih savjeta i recepata, prijavite se na naš newsletter! 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.