Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Poljska preslica - ljekovita svojstva i načini primjene

Upoznajte poljsku preslicu - biljku koja jača kosti, kosu, kožu i nokte

Specifična je po tome što sadrži veliki postotak silicijskih kristala.

Preslica je višegodišnja biljka tamno - zelene boje. Stoljećima se koristi u narodnoj medicini zbog svoje ljekovitosti i blagotvornog djelovanja na um, duh i tijelo. U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio biljke, i to vrste poljska preslica (lat. Equisetum arvense L.).

Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) jedna je od onih nevjerojatnih biljaka koja se može koristiti od glave do pete, iznutra i izvana, za ljepotu i zdravlje.

Stoljetna tradicija zabilježila je mnoge ljekovite primjene preslice, koje variraju od naroda do naroda, ovisno o podneblju u kojem raste. Preslica (u narodu poznata i pod imenima konjski rep, cinkrot, voščenka ili rastvić) je višegodišnja biljka tamno - zelene biljka koja raste u vlažnom području. Specifična je po tome što sadrži veliki postotak silicijskih kristala.

Naime, preslica sadrži visokovrijedne silicijeve spojeve, mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline. Sposobna je apsorbirati jedinstvene minerale iz tla poput silicijevog dioksida, koje nije lako naći u drugim biljkama. 

Koristi se u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih bolesti, uključujući prehladu, upalu grla i grla, te bolove u mišićima i zglobovima

Poljska preslica - ljekovitost 

Zbog velikog udjela minerala i drugih nutrijenata preslicu nazivaju i biljkom koja remineralizira organizam. Preporučuje se za obnavljanje koštanih tkiva nakon traume ili tjelesne dekalcifikacije. Posebno se preporučuje ženama u menopauzi s osteoporozom, jer značajno poboljšava gustoću kostiju.

Preslica pomaže kod istegnutih ligamenata i iščašenih zglobova jačanjem vezivnog tkiva i hrskavice. Zbog antiupalne aktivnosti korisna je i kod reumatoidnog artritisa. Također se smatra posebno učinkovitom u slučaju upale ili benignog povećanja prostate. Koristi se i za otapanje, smanjivanje i tjeranje bubrežnih kamenaca, a preporučuje se i kao pomoć kod celulita i mršavljenja.

Poljska preslica proljepšava i pomlađuje kožu, liječi tvrdokorne kožne tegobe i jača nokte. Spada među poznatije biljke za njegu i liječenje vlasišta. Jača korijen kose, uklanja perut, potiče rast kose i pomaže kod alopecije (gubitka kose).

Pomaže kod proljeva, sporozarastajućih rana, promrzlina i konjunktivitisa. Antiupalni spojevi preslice pomažu u smanjivanju upale i neugode uzrokovane upaljenim ranama, ozljedama ili menstrualnim grčevima.

Upotreba poljske preslice

Uz sva navedena ljekovita svojstva, poljska preslica djeluje i kao diuretik, a pomaže u nizu zdravstvenih stanja: 

  • kod čireva i rana u ustima (čaj je potrebno grgljati, a ne piti),
  • djeluje protuupalno
  • pomaže obnoviti krhke nokte
  • pomaže oboljelima od osteoartritisa i osteoporoze
  • pomaže u snižavanju kolesterola u krvi
  • štiti stanice od oštećenja djelovanjem slobodnih radikala
  • pomaže kod urinarnih infekcija 
  • doprinosi procesu zacjeljivanja kože
  • pomoć je kod suhe kože i akni

 Neki od načina upotrebe ekstrakta poljske preslice su:

Oralno: ekstrakt se uzima oralno, u obliku kapsula ili tableta te se može koristiti za liječenje različitih bolesti, uključujući prehladu i upalu grla te ublažavanja bolova u mišićima i zglobovima.

Topikalno (lokalna primjena): ekstrakt se može koristiti i lokalno, primjenom direktno na kožu za liječenje bolova u mišićima i zglobovima te raznih kožnih problema.

I sad, kada ste shvatili koliko je preslica mrak, preporučujemo dvije kapsule dodatka prehrani s poljskom preslicom na dan, najbolje uz obrok. Dobar imunitet i zadovoljstvo će samo doći.  

Ukoliko se odlučite kupiti ekstrakt preslice, tada je učinkovita dnevna doza 1 ml (25 kapljica) tri puta dnevno, razrijeđeno u vodi ili soku. Dodatke prehrani, čajeve i kozmetiku s preslicom možete kupiti putem našeg webshopa

 

Napomena: poljska preslica se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Prije korištenja ovog ili bilo kojeg drugog biljnog pripravka u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom.

Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.