Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Peršin kao lijek za urinarne infekcije, anemiju i nesanicu

Peršin kao lijek za urinarne infekcije, anemiju i nesanicu

Pomoć iz prirode.

Zbog brojnih nutrijenata koje sadrži peršin jača imunitet. Koristi se i u liječenju anemije uzrokovane nedostatkom željeza u obliku čajeva i sokova od peršina.

Svi članci
16. listopad 2022.

Peršin je biljka koju koristimo kao začin, a njegova je količina u jelima uvijek relativno mala i nedovoljna za bilo kakva značajna ljekovita djelovanja. No, peršin je poznat u narodnoj medicini kao ljekovita biljaka koja se koristi kao lijek za bubrežne bolesti, protiv urinarnih problema, kao odličan diuretik, ali i kao odličan saveznik u gubljenju kilograma. Naime, čaj od peršina i napitak od peršina u narodnoj se medicini koriste od davnina. Peršin je oduvijek smatran eliksirom vitalnosti te je jedan od boljih prirodnih lijekova koji pruža bogatstvo vitamina i minerala. 

Peršin - ljekovita svojstva i upotreba

Toliko smo navikli na perišin, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Stari Grci smatrali su je svetom biljkom povezanom s podzemnim svijetom pa su njome ukrašavali grobove, ali i kitili svoje ratne heroje, junake i pobjednike u natjecateljskim igrama. Rimski gladijatori jeli su ga prije borbi jer su vjerovali da će im dati posebnu snagu, spretnost, brzinu i lukavost.

Izuzetno je bogat vitaminima, mineralima i ljekovitim eteričnim uljima te flavonoidima. Možda niste znali da peršin sadrži dva i pol puta više vitamina C od limuna? To se odnosi samo na njegovo lišće, dok korijen ima četiri puta manje vitamina C nego list.

Flavonidi, koje sadrži peršin, posebice luteolin, djeluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprečavajući njihovo štetno djelovanje na organizam. U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi. Osim flavonida, peršin je odličan izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti. Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem tijelu, koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala.

U tradicionalnoj medicini se peršin koristi u sljedeće svrhe:

  • pomaže u otklanjanju problema vezanih uz loš zadah,
  • budući da je peršin bogat željezom, preporučuje se u liječenju anemije,
  • ublažava menstrualne bolove i grčeve, a koristan je i kod liječenja neredovitih menstruacija,
  • smanjuje razinu lošeg kolesterola,
  • koristi se za smanjenje visokog krvnog tlaka,
  • pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa,
  • ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, a posebno kod upale pluća,
  • djeluje kao antioksidans,
  • pomaže u oporavku od porođaja.

Kad je tako sjajan, peršin probajte ubaciti u svako svoje jelo, no iskoristite ga i na druge načine, koje donosimo u nastavku. 

peršin kao lijek

Peršin za zdravlje bubrega

S obzirom na to da je bogat antioksidansima i vitaminima, peršin prirodno pomaže čišćenju bubrega i doprinosi normalnom funkcioniranju. Stoljećima se koristio kao diuretik za probleme s bubrežnim kamencem, žučnim kamencem i infekcijama mokraćnog sustava. Čišćenje bubrega peršinom može se odviti uz medicinski nadzor unošenjem peršina u obliku čaja ili soka. Korijen peršina koristan je i kod suzbijanja bubrežnih kamenaca.

Čaj od peršina napravite na sljedeći način. Jednostavno, u ½ litre proključale vode ubacite dvije jušne žlice svježeg peršina i pustite da kuha 4-5 minuta. Na kraju procijedite čaj i pijte ga ili toplog ili ohlađenog u bilo koje doba dana osim kasno navečer, jer je odlazak na toalet zbog čišćenja puno učestaliji nego inače. 

Napitak od peršina i limuna za mršavljenje

Zahvaljujući enzimima i vlaknima peršin potiče metabolizam, a diuretičkim djelovanjem pomaže izbacivanju viška tekućine iz tijela i smanjivanju nadutosti.

Napitak od peršina napravite od sljedećih sastojaka:

  • 1 stručak peršina
  • 1 limun
  • 1 voda

Za razliku od čaja, ovaj je izvrstan napitak više "orijentiran" na mršavljenje. Peršin sitno nasjeckajte (najbolje u blenderu), iscijedite sok od limuna i prelijte u čašu vode. Sok bi trebalo piti ujutro na prazan želudac, samo 5 dana, a nakon toga napraviti pauzu 10 dana. Ovaj sok pomaže kod sagorijevanja kalorija, hrani tijelo vitaminima i mineralima i poboljšava probavu.

Peršin protiv podočnjaka i za bolji san

Osušite veću količinu listova peršina od kojih ćete pripremati ljekovite čajeve. Rasporedite listove na čistoj krpi, ostavite da se osuše, isjeckajte ih i čuvajte u staklenki na tamnome mjestu. Iskoristite ih za pripremu čaja protiv natečenih kapaka. Uzmite sto grama osušenog lišća i stavite ih u decilitar hladne vode. Neka odstoji cijeli dan i potom procijedite. Uzmite blazinicu, namočite je u tekućinu i stavite na kapke prije spavanja ili ujutro nakon buđenja.

Peršin protiv kolesterola i anemije

Stavite u lončić pola litre vode i dovedite ju do vrenja. Kada voda zakipi dodajte 2 žlice svježeg peršina (ili jednostavno pola šake peršina) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Izvadite listove peršina i bacite ih, a tekućinu pustite da se ohladi. Čaj od peršina može se piti i topao i ohlađen, tri puta dnevno.

Korijen peršina, limun i med u borbi protiv urinarnih infekcija

Sirup od peršina primjenjuje se u borbi protiv bakterija, a može biti koristan i kod liječenja infekcije mokraćnih putova uzrokovanih bakterijom Escherichijom coli. Sameljite 10 g peršinova korijena, dodajte istu količinu limuna s korom i sve skupa sameljite. Mješavini dodajte 10 g meda i 100 ml maslinova ulja. Dobro promiješajte, prelijte u staklenku i uzimajte žlicu mješavine prije svakog obroka.

Napravite energetski sirup od peršina 

Sirup od peršina primjenjuje se u borbi protiv bakterija, a može biti koristan i kod liječenja infekcije mokraćnih putova uzrokovanih bakterijom Escherichijom coli. Sameljite 10 g peršinova korijena, dodajte istu količinu limuna s korom i sve skupa sameljite. Mješavini dodajte 10 g meda i 100 ml maslinova ulja. Dobro promiješajte, prelijte u staklenku i uzimajte žlicu prije svakog obroka

peršin smoothie

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.