Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Bademovo ulje - čudo za kosu, lice, nježnu bebinu kožu, ali i kuhanje!

Bademovo ulje - čudo za kosu, kožu, ali i kuhanje!

Upoznajte ljekovito ulje badema!

Bademovo ulje svojim hranjivim sastojcima umirujuće djeluje na suhu i osjetljivu kožu te je revitalizira do blistavo hidratiziranog sjaja i ujednačenog tena, a odlično je i za kožu lica jer ne začepljuje pore. Bademovo ulje je obnovljivo, biorazgradivo i stoga ekološki prihvatljivo.

Svi članci
05. svibanj 2023.

Bademi su prava riznica zdravlja, prepuni su zdravih masti, vlakana, fitokemikalija, vitamina i minerala. American Heart Association preporučuje konzumaciju badema zbog visokog sadržaja zdravih masti koje su dokazano korisne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. No, što je s bademovim uljem i posjeduje li i ono sva ta korisna svojstva? Pogledajmo zajedno zdravstvene dobrobiti ovog dragocjenog ulja!

Što je bademovo ulje?

Gotovo polovica težine sušenog badema je ulje. Zreli bademi se prešaju kako bi se izvuklo ulje uz minimalnu toplinu. Tim se postupkom dobiva nerafinirano bademovo ulje koje čuva hranjive tvari i okus ulja. Bademovo ulje prepuno je vitamina E, a uz to, izvrstan je izvor magnezija, fosfora i bakra. Ovo ulje bogato antioksidansima poznato je po svojim sposobnostima borbe protiv slobodnih radikala. Također djeluje protuupalno i jača imunitet. Sadrži omega-3 masne kiseline te može biti korisno u održavanju zdrave razine kolesterola, a vjeruje se i da može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca i raka.

Prednosti bademovog ulja za kožu - liječi ekceme, akne i psorijazu

Bademovo ulje se stoljećima koristi za umirivanje kože i liječenje manjih rana i posjekotina. U drevnoj kineskoj i ayurvedskoj medicini, bademovo ulje se koristilo za liječenje kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze.

Osim što može "nahraniti" suhu kožu, bademovo ulje može poboljšati ten i tonus kože. Vrlo je omekšavajuće, što znači da pomaže uravnotežiti apsorpciju vlage i gubitak vode. Budući da de djeluje antibakterijski i sadrži mnogo vitamina A, bademovo ulje može se koristiti za prirodno liječenje akni. Njegova koncentracija vitamina E također može pomoći u zacjeljivanju oštećenja od sunca, smanjiti znakove starenja i izblijediti ožiljke.

Zbog svog sastava, bademovo ulje jedno je od najkvalitetnijih ulja za njegu te ima vrlo dobra svojstva:

  • jednostruke i dvostruke nezasićene masne kiseline koje njeguju i štite kožu
  • visok udio oleinske kiseline čini kožu nježnom
  • linolna kiselina pozitivno djeluje na suhu kožu

Bademovo ulje se brzo upija u kožu te je izuzetno hidratantno, a može se koristiti i na licu i na tijelu. Možete ga nanijeti izravno na kožu ili ga pomiješati s eteričnim uljima, ovisno o potrebama i stanju vaše kože. Osim što hidratizira kožu, bademovo ulje je izvrsno ulje za masažu. 

Također ima snažna antifungalna svojstva. Utrljajte ga na stopala kako biste spriječili atletsko stopalo ili pomogli u uklanjanju gljivičnih infekcija poput lišajeva. Bademovo ulje možete koristiti kao sredstvo za čišćenje ili za nježno uklanjanje šminke.

Bademovo ulje za bebe 

Bademovo ulje se često koristi kao prirodni proizvod za njegu suhe bebine kože. Ovo dragocjeno biljno ulje ima hidratantna svojstva, bogato je vitaminom E, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Osim toga, bademovo ulje djeluje protuupalno, što ga čini korisnim za ublažavanje iritacija i crvenila na koži vaše bebe. Može se naravno koristiti i kao dodatak za kupanje ili za ugodnu masažu vaše bebe.

Međutim, prije korištenja bilo kojeg novog proizvoda na koži vaše bebe, preporučljivo je obaviti test na malom području kože kako biste bili sigurni da nema alergijskih reakcija. Također, važno je koristiti samo bademovo ulje koje je prirodno, hladno prešano i namijenjeno za korištenje na bebinoj koži. Nemojte koristiti ulje koje je namijenjeno za kuhanje.

Nije preporučljivo koristiti bademovo ulje u njezi beba koje imaju atopijski dermatitis zbog moguće senzibilizacije na badem kod direktne primjene na kožu. Kod atopijskog dermatitisa preporuča se kokosovo ulje. Više je studija koje su dokazale učinkovitost kokosovog ulja u liječenju suhoće kože i obnove kožne barijere kod atopijskog dermatitisa.

Također, nemojte primjenjivati bademovo ulje u djece koja imaju alergiju na orašaste plodove jer primjena na kožu može izazvati ne samo lokalnu reakciju (crvenilo i oteklina) već i sistemsku alergijsku reakciju. Ukratko, bademovo ulje se može koristiti za njegu kože beba, ali se mora koristiti pažljivo i uvijek u dogovoru s pedijatrom.

bademovo ulje za bebe

Prednosti bademovog ulja za kosu

Vaša koža nije jedino što može imati koristi od bademovog ulja. Hranjivo ulje badema može omekšati i ojačati vašu kosu. Bogato je vitaminom B-7 ili biotinom, te pomaže u održavanju kose i noktiju zdravim i jakim. Također može pomoći u zaštiti  kose od UV zraka, budući da ima prirodni zaštitni faktor 5.

Bademovo ulje možete koristiti kao tretman za vlasište. Njegova antibakterijska i fungicidna svojstva čine ga učinkovitim u balansiranju gljivica koje uzrokuju perut. Lako se upija u kožu te dobro djeluje na hidrataciju vlasišta i čišćenje folikula dlake.

Bademovim uljem također možete zagladiti kovrče i oporaviti oštećenu kosu. Nanesite malu količinu ulja na vrhove kose prije sušenja kako biste hidratizirali vrhove kose i smanjili kovrčanje.

U nastavku su navedeni neki od načina za dodavanje bademovog ulja vašoj rutini njege kože ili kose.

  • Nanesite ulje na izrazito suha mjesta, utrljajte bademovo ulje na laktove, stopala i sva druga područja koja su sklona ljuskanju i suhoći. 
  • Napravite domaću hidratantnu masku za kosu tako što ćete pomiješati bademovo ulje sa zgnječenim avokadom. Nanesite ju na vlažnu kosu i ostavite da djeluje jedan sat. 
  • Koristite bademovo ulje kao bazno ulje za razrjeđivanje eteričnih ulja kada ih nanosite na kožu.

Planirate li kuhati s bademovim uljem? Evo što trebate znati

Srce će vam doslovno biti zahvalno ako započnete konzumirati bademovo ulje. Prepuno mononezasićenih masnih kiselina, bademovo ulje može povisiti razine "dobrog" kolesterola ili lipoproteina visoke gustoće (HDL). Također može sniziti razine "lošeg" kolesterola ili lipoproteina niske gustoće (LDL). U jednoj studiji, prehrana bogata bademovim uljem značajno je snizila razinu LDL i ukupnog kolesterola, dok je HDL kolesterol povisila za 6%.

Bademovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti zbog visoke razine antioksidansa, sposobnosti smanjenja upale u tijelu i blagotvornih učinaka na kolesterol.

Nutritivni profil bademovog ulja

Jedna žlica bademovog ulja sadrži:

  • Kalorije: 119
  • Ukupne masnoće: 13,5 grama
  • Zasićene masti: 1,1 grama
  • Mononezasićene masti: 9,4 grama
  • Polinezasićene masti: 2,3 grama
  • Vitamin E: 26% RDI
  • Fitosteroli: 35,9 mg

Bademovo ulje izvrstan je izvor vitamina E, a sadrži malu količinu vitamina K. Većina zdravstvenih dobrobiti bademovog ulja proizlazi iz velike količine zdravih masti. Bademovo ulje sadrži:

  • Mononezasićene masti: 70%
  • Polinezasićene masti: 20%
  • Zasićene masti: 10%

Prehrana bogata nezasićenim mastima povezana je s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjeni rizik od bolesti srca i pretilosti tvrde istraživanja. Štoviše, mononezasićene masti mogu pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka, jednog od faktora rizika za srčane bolesti

Prehrana s visokim udjelom mononezasićenih masnoća također se povezuje s nižim rizikom od određenih vrsta raka poput raka endometrija, a čak vam mogu pomoći i da smršavite. Naime, nedavni pregled 24 studije uključujući 1460 ljudi otkrio je da je dijeta s visokim udjelom mononezasićenih masti učinkovitija od dijete s visokim udjelom ugljikohidrata za mršavljenje. 

Bademovo ulje je dobar izvor antioksidansa i nezasićenih masti. Prehrana bogata nezasićenim masnoćama može pružiti mnoge zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od srčanih bolesti i pretilosti, a može pomoći i kod mršavljenja.

Ovo dragocjeno ulje izvor je i snažnog antioksidansa vitamina E. Samo jedna žlica (15 ml) ovog bademovog ulja pruža 26% preporučenog dnevnog unosa. Kada kuhate s bademovim uljem, ne zaboravite čuvati nerafinirana ili djevičanska ulja na niskoj temperaturi kako biste spriječili kvarenje i uništavanje nutritivne vrijednosti. Bademovo ulje najbolje je koristiti kao preljev za salatu, pečenje na niskoj temperaturi ili kao završno ulje na vrhu jela za dodatni okus i hranjivost.

Njegov blagi okus čini ga savršenim za ubacivanje u razna jela. Rafinirano ulje može se koristiti za pečenje ili pirjanje jer je obrađeno da podnosi puno višu temperaturu, do 215°C.

Evo nekoliko načina korištenja nerafiniranog bademovog ulja u kulinarstvu: 

  • Za ukusan preljev za salatu, pomiješajte nerafinirano bademovo ulje s jabučnim octom i nasjeckanim začinskim biljem.
  • Da biste obrocima dodali orašasti okus pokapajte bademovo ulje preko svog omiljenog priloga da biste mu dali dodatnu draž.
  • Dodajte malo bademovog ulja u tjesteninu kako biste jelu dodali više zdravih masti.
  • Ako želite zamijeniti neke od svojih proizvoda za kožu i kosu s prirodnijim, netoksičnim opcijama, bademovo ulje je sjajan izbor. Ovo odlično prirodno ulje jeftinije je od većine komercijalnih hidratantnih krema i ne sadrži nikakve štetne sastojke.
  • Kada koristite nerafinirano bademovo ulje u kuhinji, nemojte ga zagrijavati. Umjesto toga, koristite ga kao ulje za začinjavanje ili ga dodajte pri kraju kuhanja.

Iako će cijeli bademi pružiti vašem organizmu najviše hranjivih tvari, bademovo ulje može biti zdrav dodatak vašoj prehrani. Bilo da ga stavljate na tijelo ili na salatu, uvijek kupujete nerafinirano ili djevičansko bademovo ulje. Nerafinirano ulje zadržava više hranjivih tvari koje su korisne za vašu kožu, kosu i cjelokupno zdravlje. Ako niste sigurni imate li alergiju na orašaste plodove, isprobajte malu količinu ulja badema na unutarnjoj strani zapešća prije nego što ga upotrijebite u svojoj rutini za njegu kože.

bademovo ulje

Razlika između rafiniranog i nerafiniranog bademovog ulja

Nakon berbe, bademi se ljušte i suše prije nego što se koriste različite metode ekstrakcije ulja. Rafinirano bademovo ulje dobiva se iz badema obradom na visokoj toplini uz pomoć kemikalija. Ova metoda negativno utječe na nutritivnu vrijednost ulja, jer se mnoge hranjive tvari koje se nalaze u sirovom bademovom ulju uništavaju tijekom visokih toplinskih ili kemijskih obrada. Iako ova metoda rezultira manje hranjivim uljem, rafinirano bademovo ulje može izdržati puno više temperature i jeftinije je od nerafiniranog tipa, što ga čini isplativijom opcijom za kupce. Nerafinirano bademovo ulje dobiva se prešanjem sirovih badema bez upotrebe visoke temperature ili kemijskih sredstava. Ovaj proces pomaže bademovom ulju da zadrži većinu nutritivnih vrijednosti, čineći nerafinirano bademovo ulje boljim izborom za kulinarsku upotrebu.

Gdje kupiti bademovo ulje?

Ulje badema iz ekološkog uzgoja možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane.  Nutrigold hladno prešano ulje badema dobiva se iz 100% čistih sjemenki organskog badema u visoko kontroliranim uvjetima, procesom hladnog prešanja kojim su zadržane sve nutritivne vrijednosti badema.

ulje badema nutrigold

 

Prijavite se naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.