Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Zdravi doručak - 7 najboljih ideja i recepata

Zdravi doručak - 7 najboljih ideja i recepata

Recepti za slane i slatke zdrave doručke!

Zdravi doručak je izrazito važan i nikako ga ne bismo smjeli preskočiti. Njime u organizam unosimo 40 posto dnevnih energetskih potreba! 

Svi članci
04. veljača 2024.

Prvi jutarnji obroci - zajutrak i doručak posebno su važni i ne smiju se zanemarivati jer osiguravaju prvu energiju ključnu za dobro funkcioniranje tijekom dana. Zdravo i sito jutro je sve što nam treba! Odlazak u pekaru nije opcija stoga uz malo truda i nekoliko kvalitetnih sastojaka možete poslužiti zdrav doručak cijeloj obitelji. 

Imate 10 minuta? Znamo da imate i one su vam dovoljne za napraviti sjajni zajutrak! Donosimo vam recepte i savjete za pripremu zdravog i ukusnog doručka.

Zdravi doručak - što uključiti u prehranu?  

Pretvaranje prvog obroka u danu u zdrav početak dana ne mora biti teško, posebno ako pri ruci imate zdrave i provjerene recepte! Doručak je zaista najvažniji obrok u danu, a važno je da bude zdrav i energetski uravnotežen.

Kvalitetne namirnice su, naime, ključ zdravog doručka, a idealnim odabirom smatra se kombinacija mliječnih proizvoda koji su izvori proteina i kalcija, integralnog peciva ili pahuljica koji su izvori složenih ugljikohidrata te voća i voćnih napitaka koji su izvrsni izvori prehrambenih vlakana, vitamina i minerala. Dakle, uravnotežen i zdrav doručak trebao bi uključivati namirnice bogate vlaknima, proteinima, zdravim mastima i mikronutrijentima. Namirnice koje su dobar izbor za doručak su:

  • jaja
  • grčki jogurt
  • zobene pahuljice i zobene kaše 
  • chia sjemenke
  • bobičasto voće
  • svježi sir
  • integralni tost
  • orašasti plodovi
  • voće
  • proteinski shakeovi

Zdravi doručak - recepti i ideje za cijeli tjedan

Najvažnije je izbjegavati nezdrave obroke i namirnice koje sadrže puno šećera, rafiniranih ugljikohidrata i aditiva. 

Kako bi vam olakšali planiranje zdravog (i finog) početka dana, u nastavku vam donosimo 7 primjera zdravih doručka za svaki dan u tjednu! I ne zaboravite sve potrebne sastojke premium kvalitete i organskog porijekla za ove slasne recepte možete pronaći na jednom mjestu - u našoj Tvornici zdrave hrane!

1. Overnight zobene pahuljice - sjajno rješenje za brzi i zdravi doručak

Iako su alternative brojne, zobene pahuljice i dalje ostaju najjednostavnija, najraznolikija i najhranjivija opcija za doručak, pogotovo kada nemamo vremena za ništa drugo. Zato je i postala popularna varijanta gdje ih pripremate večer ranije, a ujutro samo u zdjelicu ili teglicu ubacite svježe dodatke. Donosimo vam recept za fermentiranu overnight zobenu kašu koja je odličnog okusa, a uz to vam njena priprema neće oduzeti puno vremena ujutro i njen okus možete prilagoditi vlastitim preferencijama! Tako praktično, ukusno i zdravo! Recept vaš čeka ovdje

overnight zobene pahuljice

2. Palenta s rajčicama i mladim lukom za zdrav doručak

Palenta, pura, žganci... Bezbroj je naziva za ovo jednostavno, brzo i ukusno jelo koje, osim što može biti glavna zvijezda svakog doručka, također može poslužiti i kao međuobrok ili prilog ručku. Palenta je inače autohtono jelo sjeverne Italije koje obožavamo, jer je hranjivo, a tako se lako i brzo sprema. Uz to, ovo će vas jelo zasititi i napuniti energijom za ostatak dana. Masti je u palenti zanemarivo malo, a kolesterola nema. Žutu joj boju daju karotenoidi lutein, zeaksantin i beta-karoten. Palenta također obiluje vlaknima. Iako ih ne možemo probaviti i iskoristiti, ona igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i vitalnosti.  Recept za palentu s rajčicama i mladim lukom za zdrav i ukusan doručak čeka vas ovdje

palenta za zdravi doručak

3. Proteinska palačinka sa slanutkovim brašnom - doručak za zdrave mišiće

Brze i jednostavne, a bogate i aromatične, ove palačinke bit će idealan doručak, brzinski ručak ili večera. Za koga? Za sve, a pogotovo one koji pomno broje unos proteina i žele graditi mišiće. Tek nekoliko sastojaka, dodaci po želji i slane palačinke spremne su za degustiranje. Odlično se slažu uz jaje na oko, kakvu brzinsku salatu ili umak kojeg smo danas složili - od avokada! Osvježavajuće, a opet zasitno. Hrskavo, a opet nekako sočno. Ma to može samo brašno od slanutka! Recept za ove ukusne palačinke pronađite ovdje. 

palačinke od slanutka

4. Tropska smoothie zdjela pršti bojama i zdravljem

Smoothie zdjela (bowl) apsolutni je hit već godinama, a posuta raznim sastojcima; od zobenih pahuljica, svježeg ili suhog voća, sjemenki, acai i goja bobica, orašastih plodova, ribane čokolade i kokosovog brašna - spremna je na nevjerojatne transformacije. Avokado, ananas, mango, banana, marelica, breskva bit će dovoljni da servirate pravu rapsodiju. I jedna konzerva kokosovog mlijeka, jasno! Jer će baš ono dat tu konzistenciju i gustoću koju svaki smoohtie u zdjeli treba. Nešto poput sladoleda! Recept za zdravi i ukusan doručak - smoothie zdjelu čeka vas ovdje

smoothie zdjela

5. Slatki tost s maslacom od badema za zdravi  doručak

Započeti dan s nečim slatkim mnogima je ritual. Ako mrzite jutra, možda bi i vama to trebao postati ritual...ali zdraviji. Ova verzija slatkog tosta sjajno komponira maslac od badema i voće, ali vi možete ubaciti što vas je volja. Zašto maslac od badema? To je u cijelosti prirodan maslac izrađen od badema, bez soli, bez šećera i bez palminog ulja. Izvrstan je izvor bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masti, a uz to će se odlično sljubiti sa svježim voćem i orašidima. Recept vas čeka ovdje

slatki tost za doručak

6. Lagana rižina kaša za zdravi doručak 

Rižine pahuljice izvrsna su zamjena za tradicionalne zobene pahuljice koje se uobičajeno pripremaju za zdravi početak dana. Prirodno ne sadrže gluten te se mogu pripremiti na bezbroj načina pa su baš zbog toga zajedno s zobenim pahuljicama na tronu kad je u pitanju priprema super doručka. Odlično se slažu s voćem, orašastim plodovima i medom, a u toj kombinaciji su prava energetska bomba. Recept vas čeka ovdje

rižina kaša

7. Pirove palačinke s jabukama i cimetom

Ove palačinke možete jesti za doručak, međuobrok, večeru ili jednostavno kao desert. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno posla, sve što vam je potrebno je pjenjača s kojom ćete spojiti sastojke, te šeflja s kojom ćete oblikovati male palačinke.  Ovim jednostavnim i brzim palačinkama oduševit ćete ukućane u trenu. Vrijeme potrebno za pripremu jednako je kao i kod klasičnih palačinki, a dobit ćete pahuljaste, lagane i, najvažnije, sezonske palačinke koje mirišu cijelim domom. Recept vas čeka ovdje

palačinke od pira

8. Gotove kaše

Užurbani životni stil često zahtijeva brze i praktične opcije za obroke, ali to ne znači da morate žrtvovati kvalitetu prehrane. Gotove kaše su idealno rješenje za one koji traže uravnotežen, hranjiv obrok bez puno pripreme. Naša paleta Nutrigold gotovih kaša nudi raznolike okuse i hranjive sastojke koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Bez obzira volite li klasične okuse poput čokolade i vanilije  ili ste skloniji egzotičnim kombinacijama poput banane, naš asortiman gotovih kaša ima nešto za svakoga.

9. Tradicionalni griz 

Griz je nevjerojatno praktičan za pripremu brzih obroka. Može se koristiti za izradu kaša, pudinga, palačinki, kolača ili kao dodatak juhama i varivima. Zahvaljujući svojoj neutralnoj aromi, griz se lako može kombinirati s različitim sastojcima i začinima, pružajući bezbroj mogućnosti za kulinarsko eksperimentiranje. Posebno je dobar za pripremu hranjivog doručka, s kojim možete napraviti bezbroj kombinacija dodatkom sjemenki, žitarica i voća.

Ako tražite ideje za zdravi doručak za bebe svakako pročitajte našu prethodnu objavu

Još mnogo ideja za zdravi doručak pronađite u našem zdravom kutku

acai bowl

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane!  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu.

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.