Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Kukuruzno brašno - zdrava i bezglutenska alternativa u kuhinji

Kukuruzno brašno - zdrava i bezglutenska alternativa u kuhinji

Bogatstvo hranjivih tvari bez glutena!

Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, proizvodi se mljevenjem svježih zrna kukuruza, a svojom neodoljivom slatkastom notom pruža hrskavu teksturu i karakterističan okus brojnim omiljenim jelima širom svijeta.

Svi članci
04. prosinac 2023.

U današnje vrijeme, sve veći broj ljudi prepoznaje važnost prehrane bez glutena, bilo zbog celijakije, osjetljivosti na gluten ili općeg opreza prema ovoj proteinskoj tvari. Kukuruzno brašno postaje sve popularniji izbor među onima koji traže ukusnu alternativu koja ne sadrži gluten, pružajući raznolikost u kuhinji i održavajući prehrambenu ravnotežu.

Kukuruzno brašno- bogat izvor hranjivih tvari

Kukuruzno brašno ne samo da zadovoljava prehrambene potrebe bez glutena, već također pruža bogatstvo hranjivih tvari. Sadrži važne vitamine poput tiamina (vitamin B1) i folata (vitamin B9), minerala poput magnezija i fosfora, te vlakna koja podržavaju probavno zdravlje. Ove hranjive tvari ne samo da doprinose općem zdravlju, već i pružaju dodatne beneficije koje obogaćuju bezglutensku prehranu. 
Osim toga, žuto kukuruzno brašno predstavlja izuzetno bogat izvor cinka koji igra ključnu ulogu u aktivaciji enzima koji reguliraju aktivnost gena u našim stanicama, jača imunološki sustav te potiče aktivaciju antioksidativnih enzima koji štite membrane naših stanica, kao i DNK i proteine. 
Samo jedna šalica žutog kukuruznog brašna sadrži 2 mg cinka, što čini 25 posto preporučenog dnevnog unosa za žene i 18 posto za muškarce. Uz to, uključivanjem ovog brašna u prehranu pružate tijelu važan mineral za održavanje zdravlja i optimalne funkcije.
Kukuruzno brašno riznica je beta- karotena koji pozitivno utječe na imunološki sustav te povećava stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Idealno za najmlađe

Prijelaz s dojenja na uvođenje čvrste hrane lakše je odabirom kukuruznog brašna. Bogatstvo hranjivih sastojaka, odsutnost glutena, sladak okus u obliku kašice te mogućnost kombiniranja s različitim namirnicama, posebno voćem i povrćem, čine ga privlačnim izborom za vašu bebu, pružajući joj ukusan obrok sa zdravim sastojcima. Također, važan je za uspostavljanje dobrog probavnog režima tijekom tranzicije s mlijeka na mekšu, kašastu hranu.

Kukuruzno brašno- upotreba


Kukuruzno brašno je obično žuto, ali može biti i bijelo, ovisno o vrsti kukuruza koja se koristi. Tekstura je fina i glatka, slična integralnom brašnu.
Još jedna od prednosti kukuruznog brašna je njegova svestranost u kuhinji. Može se koristiti za pripremu raznovrsnih jela, uključujući kruh, peciva, tjesteninu, palačinke i još mnogo toga. Njegova neutralna aroma i lagani okus čine ga odličnim suputnikom brojnim jelima, pružajući im teksturu i gustoću.
Za one koji su tek ušli u svijet bezglutenske prehrane, kukuruzno brašno može biti dragocjen sastojak. Kroz kreativno kombiniranje s drugim bezglutenskim sastojcima, moguće je stvoriti ukusna jela koja će zadovoljiti nepca čak i najizbirljivijih gurmana.
Jedno od najpoznatijih upotreba kukuruznog brašna je u obliku palente- krupno mljevena žuta kukuruzna krupica koja se poslužuje kao jelo kašaste forme. Najčešće se uživa kao prilog, no može biti i glavno jelo. Često se krupica i palenta mijenjaju jedno s drugim, no kukuruzna krupica je sastojak palente i drugih peciva, dok je palenta obrok i ne klasificira se kao sastojak. 

Gdje kupiti organsko kukuruzno brašno?

Ako vam je već sinuo novi recept, u Tvornici Zdrave Hrane možete kupiti organsko kukuruzno brašno i ono bez glutena.

A ako ipak birate šetnju po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK, a više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Ne zaboravite se i prijaviti na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu!

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.