Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Brašno od slanutka kralj je među zdravim brašnima

Brašno od slanutka kralj je među brašnima

Koristi se za pripremu mnogih delikatesnih jela.

Slanutak je omiljena mahunarka orašastog slatkastog okusa. Brašno od slanutka ili besan smatra se nutritivno vrlo bogatim brašno, a to su prepoznali u Indiji gdje je već dugi niz godina jedna od najpopularnijih namirnica za izradu pekarskih proizvoda. 

Brašno od slanutka nije tipičan sastojak, ali sve više postaje prisutno na policama trgovina te se često koristi u ukusnim receptima. Ovo posebno brašno ima svoje korijene u Indiji i Pakistanu, no njegov utjecaj nije zaobišao ni karipsku, nepalsku, šrilankansku i sjevernoafričku kuhinju. Zanimljivo je kako je pronašlo svoje mjesto i u Europi - na jugu Italije, od ovog brašna stvara se hrskava, tanka palačinka po imenu farinata, koja se s ponosom poslužuje kao predjelo umjesto klasičnog kruha. Ovaj sastojak putuje kroz različite kulture, obogaćujući okuse diljem svijeta.

Besan ili brašno od slanutka koristi se za pripremu raznolikih jela poput medaljona, grickalica, umaka, halve-a i slatkiša. Posebno je korisno u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji jer se, pomiješano s vodom, može koristiti kao zamjena za jaja, posebice prilikom pripreme popečaka i palačinki. Osim što je hranjivo, ovo brašno pridonosi raznolikosti i inovaciji u kulinarskim iskustvima. Sve više ga možete pronaći na tržištu, dodajući jedinstvenu notu mnogim receptima.

Brašno od slanutka - nutritivno zlato 

Međutim, brašno od slanutka ne bi trebalo biti rezervirano isključivo za vegane i vegetarijance, jer se radi o vrlo hranjivom brašnu. Na primjer, u usporedbi s integralnim pšeničnim brašnom, sadrži manje ugljikohidrata i gotovo dvostruko više proteina (100 g pruža 22,4 g proteina).

Osim toga,  besan je nadmašio integralno pšenično brašno po sadržaju folne kiseline. Samo će 100 g besana zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom, dok će ista količina integralnog pšeničnog brašna zadovoljiti tek 11 posto dnevnih potreba. Brašno od slanutka obiluje različitim mineralima poput magnezija, fosfora, bakra i mangana. Njegova značajna prednost leži i u tome što ne sadrži gluten, čineći ga odličnim izborom za one koji su intolerantni ili alergični na gluten.

Masnoće prisutne u ovom tipu brašna nose sa sobom priču o visokoj nutritivnoj vrijednosti. Radi se o višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje su ključne za održavanje zdravlja srca i krvnih žila.

No, to nije sve, je odličan odabir za one koji se suočavaju s gastritisom, ulceroznim promjenama ili sindromom želučanog refluksa. Dakle, nije samo o brašnu riječ, već o ukusnom putovanju u svijet nutrijenata koji čuvaju srce i pružaju olakšanje želucu.

Brašno od slanutka - upotreba

U kombinaciji s vodom, soli i praškom za pecivo, besan stvara smjesu koja se koristi za pohanje povrća i mesa, pravljenje palačinki ili čak veganske verzije omleta. Osim toga, besan je izvrstan kao zgušnjivač za juhe, variva i umake, pružajući dodatnu proteinsku vrijednost. Također, može poslužiti kao sastojak koji povezuje druge sastojke prilikom pripreme povrtnih popečaka. Kreativnost u kuhinji s besanom nema granica! U našem zdravom kutku možete pronaći dva odlična recepta s brašnom od slanutka.

brašno od slanutka

Besan se može koristiti kao zamjena za razne vrste brašna, i to najbolje u omjeru “pola-pola”, odnosno receptu dodati pola količine standardnog brašna, a ostalu polovicu neka čini brašno od slanutka. Treba imati na umu da je sadržaj masnoća u besanu nešto veći nego u ostalim vrstama brašna pa ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom mjestu kako se ne bi užeglo.

Gdje kupiti brašno od slanutka? 

Nutrigold brašno od slanutka dobiva se finim mljevenjem mahunarke slanutka. Ovo brašno jedno je od omiljenih u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji budući da se u smjesi sa vodom može koristiti kao izvrsna zamjena za jaja. Nutrigold brašno od slanutka postat će broj 1 brašno u Vašoj kuhinji jer :

  • sadrži samo prirodno prisutne šećere
  • ima nizak udio masti 
  • ne sadrži GMO
  • je bogat izvor vlakana

Nutrigold kvalitetno brašno od slanutka možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.