Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Kurkuma - ukusni recepti s najzdravijim začinom na svijetu!

Kurkuma - ukusni recepti s najzdravijim začinom na svijetu!

Kurkuma u zdravim receptima.

Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira, poznat po intenzivnoj žutoj boji i karakterističnom toplom i pikantnom okusu. U nastavku otkrivamo kako uvrstiti kurkumu u prehranu, a donosimo i najbolje recepte s najzdravijim začinom na svijetu!

Od davnina se indijski začini koriste kao lijek za liječenje raznih bolesti. Od opeklina do bolesti srca, kurkuma se oduvijek koristila kao pomoć iz prirode za ublažavanje raznih zdravstvenih problema. U ayurvedi se kurkuma koristi za uravnoteženje vate, pitte i kapha doše. Ima posebno blagotvorno djelovanje na krv (rasu) i plazmu krvožilnog sustava (rakta dhatus).

Kurkuma posjeduje antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, aktivnom sastojku koji je zaslužan za sva njezina ljekovita svojstva. Kurkumin djeluje kao antioksidans, a njegovo protuupalno i lipofilno djelovanje poboljšava kognitivne funkcije. 

Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je učinkovitiji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Ova biljka iz porodice đumbira naziva se i prirodnim antibiotikom, što i ne čudi, s obzirom da se pokazala učinkovitom i kod liječenja kožnih problema kao što su dermatitis i psorijaza te vrlo moćnom u slučaju gljivičnih infekcija, osobito u slučaju kandide. Neka istraživanja su čak pokazala da kurkuma usporava proces starenja!

Zdravi recepti s kurkumom - kako ju dodati jelima?

Kurkumom možete obogatiti razne recepte.

Svoj domaći kruh obojite u žuto, rižoto odjenite u azijski stil ili pripremite ukusnu curry piletinu. Uz to kurkuma će odlično ići uz šalicu jogurta, jela s grahoricama ili plodovima mora, a može poslužiti kao izvrstan dodatak dressing salata.

Zbog intenzivnog okusa, dovoljna je jedna čajna žličica kurkume kao dodatak nekom jelu. Koristi se za začinjavanje i bojanje salatnih preljeva, pri izradi umaka za povrće i meso, u juhama i rižotima, i ostalim slatkim i slanim jelima.

Može se konzumirati i u napitcima poput čaja i mlijeka, dodati u smoothije, deserte, cijeđeno voće. U termički obrađivana jela kurkumu je potrebno dodati pred kraj kuhanja da se sačuvaju njena nutritivna svojstva.

1. Curry od žute leće s kurkumom - za ručak pun okusa, boja i sreće!

Tražite vegetarijanski ručak fenomenalnih orijentalnih aroma? Na pravom ste mjestu! Donosimo vam recept za curry od žute leće s rižom. Iako zvuči komplicirano, vjerujte nam na riječ, ovaj ćete ručak (ili večeru) pripremiti u tren oka! Recept vas čeka ovdje

2. Juha od bundeve s kurkumom zdravi je ručak i večera

Može li narančastije i hranjivije? Od ovog, ne može! Kad kažemo riječ juha, misli nas uvijek odvedu kod naše bake i njenih riječi „juha je lijek za sve“. I ne, nije to samo floskula! Sjetite se samo onog osjećaja topline u želucu koji nam budi fina topla juha. Još kad zavladaju hladni sivi dani, a vi ih utoplite i zašarenite krem juhom. Mmmm... Donosimo najjednostavniji recept za juhu jeseni. Bundeva je, naravno, glavna, ali njene će narančaste boje dodatno pojačati kurkuma, batat i mrkva. Recept vas čeka ovdje

3. Zobene pahuljice s kurkumom za zdrav doručak

Zobene pahuljice su savršen doručak. Jednostavne su i ukusne. Pripadaju skupini cjelovitih žitarica i mogu se konzumirati na različite načine. Oko 1/2 šalice zobenih pahuljica je sasvim dovoljno. Tako ćete unijeti 150 kalorija, ali ako ne uzmete u obzir i dodatke s kojima ih jedete, kao što su mlijeko ili voće. S dodacima će broj kalorija porasti na otprilike 300. Doručak će biti zasitan, ali neće uzrokovati debljanje.

S druge strane, ako zdravim zobenim pahuljicama dodate najzdraviji začin na svijetu - kurkumu, dobit ćete obrok koji postaje svojevrsni lijek. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti, a u ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Kada se spoje zob i kurkuma u suradnji s voćem dobivate doručak zbog kojeg vam jutro postaje omiljeni dio dana. Recept vas čeka ovdje!

4. Zlatno mlijeko - recept za napitak koji mijenja život - nabolje!

Čarobni napitak koji pomaže u produljenju mladosti, normalizira cijeli probavni sustav i ima blagotvoran učinak na jetru - sve je to zlatno mlijeko! Uklanja toksine, poboljšava ten i potiče dugovječnost. Pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmenog maziva” i ispire naslage soli. Koristan je za hematopezu, debelo crijevo, živčani sustav i koštano tkivo. Ovo je mlijeko vrlo učinkovito kod artritisa i upale zglobava, jer se konzumiranjem “zlatnog mlijeka” povećava pokretljivost zglobova. Kako ga napraviti? Uz pomoć najboljeg začina na svijetu - kurkume. Recept vas čeka ovdje

5. Jogurt i kurkuma za mršavljenje

Kurkuma je začin koji ima termogenički učinak, što znači da potiče povećanje tjelesne temperature i ubrzava metabolizam. Glavni aktivni spoj u kurkumi, kurkumin, ima sposobnost poticanja termogeneze u tijelu. To znači da konzumacija kurkume može pomoći u sagorijevanju kalorija i masti, što je ključno za postizanje gubitka težine. Kurkumin također može pomoći u smanjenju masnih naslaga tako što inhibira enzime odgovorne za njihovu akumulaciju. Također se vjeruje da kurkuma može smanjiti apetit i kontrolirati prejedanje, što može biti korisno za održavanje zdrave prehrane i gubitak težine.

Imajte na umu da kombinacija kurkume i jogurta nije čudesni sastojak od kojeg ćete smršaviti preko noći, već je to samo lakši način unošenja ovog vrijednog začina u tijelo. Za pravilno i zdravo mršavljenje trebate konzumirati uravnoteženu prehranu i redovno vježbati.

Najbolje je koristiti grčki jogurt ili veganski kokosov jogurt. Dodajte pola čajne žlice organske kurkume na 500 ml jogurta, možete dodati i više ako želite i ako vam nije previše jak okus. Ukoliko ovu kombinaciju planirate jesti za doručak, svakako dodajte i voće, orašaste plodove, med ili cimet  kako biste poboljšali okus i hranjivu vrijednost.

Kurkumu i jogurt možete i jednostavno pomiješati s par kapljica limunovog soka za dobar početak dana. Ovo je najjednostavnija kombinacija koja vam neće oduzeti puno vremena za pripremu. Ako želite zasladiti svoju mješavinu kurkume i jogurta možete dodati čajnu žlicu meda, javorovog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača po želji.

Osim toga u ovaj zdravi obrok možete dodati i malo cejlonskog cimeta ili chia sjemenki, a ukrasiti ga možete svježim voćem, kokosovim ljuskicama ili usitnjenim orašastim plodovima. Ako želite poboljšati apsorpciju kurkumina u tijelo dodajte i malo papra u smjesu. Jogurt i kurkumu također možete dodati i u svoj voćni smoothie.

jogurt i kurkuma

Gdje kupiti organsku kurkumu?

Organsku kurkumu možete kupiti u webshopu Tvornice Zdrave Hrane. Nutrigold kurkuma u prahu je izvrsne kvalitete te dolazi iz certificiranog organskog uzgoja. Obiluje nutrijentima koji imaju blagotvoran učinak na organizam. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

 

 

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave HranePrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.