Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Napravite pire od bundeve - za najbolje slatke i slane delicije

Napravite pire od bundeve, a onda krenite u zdrave kulinarske igre

Kako napraviti bazu mnogobrojnim zdravim slasticama?

Tikva, bundeva ili buča, nama je svejedno, ali znamo da od nje možemo napraviti najfinije gastro delicije! Donosimo vam recepte i postupak pripreme pirea od bundeve. 

Svi članci
30. listopad 2023.

Aromatičan i kremast, pire od bundeve poprilično je jednostavan za pripremu, ne oduzima previše vremena niti namirnica, a koristiti ga možete na nebrojeno mnogo načina. Za pripremu koristite slatkaste bundeve kao što je butternut te im zatim dodajte začine po želji, usitnite i uživajte.

Kolači, torte, pite i smoothiji s raznim vrstama bundeva postaju sve popularniji jesenski deserti! Većina recepata zahtjeva određenu količinu pirea od bundeve, pa nemojte da vas priprema pirea u startu obeshrabri!

Pire od bundeve - za najbolje slatke delicije

Tradicionalno, od bundeve se pripremaju guste juhe, razna variva i složenci te neizostavne slane savijače – bučnice, no sve popularnija postaju i slatka jela s bundevom. Svima koji su probali pokoji desert s ovim povrćem, postanu svjesni kako nije samo voće rezervirano za izradu slastica. Bundeva ima sto lica – sjajna je kao predjelo, još bolja kao kolač, a može biti i sjajan prilog. Napravite li pire od bundeve, možete ga dodavati u brojna jela i pretvoriti ih u pravi gastro doživljaj.

muffini od bundeve

Pire od bundeve priprema se zaista jednostavno i brzo!

Jednom kad je gotov, kulinarske igre i mnogobrojni recepti su tako lako izvedivi! Pire od bundeve možete pripremiti na dva jednostavna načina, pečenjem ili kuhanjem bundeve, a mi vam u nastavku donosimo postupak pripreme za obje verzije. 

Sve što će vam trebati za pripremu slanog pirea bit će malo maslinovog ulja, sol i papar, pećnica i 20 minuta vremena. Bundevu nasjeckajte na veće komade, ogulite joj kožu i posložite u posudu za pečenje. Dodajte joj dvije do tri žlice maslinovog ulja te soli i papra po želji (ako pire pripremate za deserte, preskočite začinjavanje).  Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite oko 20 minuta ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada. Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori, pa štapnim mikserom ili blenderom pretvorite pečenu buču u pire.

Druga metoda priprema pirea od bundeve je kuhanjem. U tom slučaju izradu započnite guljenjem bundeve te ju takvu očišćenu nasjeckajte na srednje velike komade i ubacite ih u kipuću vodu. Kuhajte na laganoj vatri dok bundeva ne omekša, otprilike 20-ak minuta. Kada je bundeva mekana, ocijedite vodu, a malo vode od kuhanja ostavite sa strane. Ocijeđenu bundevu stavite u blender i izmiksajte dok se ne pretvori u pire, a ako vam je pire pregust i teško se blenda dodajte malo vode od kuhanja. Pire iz blendera prebacite u opranu i suhu staklenu teglicu i takvog ga možete čuvati u hladnjaku do 4 tjedna, a zamrznuto i više od 6 mjeseci.

Vrijedi napomenuti kako će svaki pravi sladokusac ipak dati prednost pečenju u pećnici budući da se na taj način najbolje razvije i očuva okus bundeve. Nakon takve termičke obrade, bundeva se po potrebi očisti od kore i dobro usitni u blenderu ili pak štapnim mikserom.

Ovaj pire možete dodavati u muffine, kekse, kombinirati uz slana jela, miješati s jogurtom, vanilijom, cimetom, kokosom, medom, grožđicama. Načina i recepata je mnoštvo!

pire od bundeve

Ukoliko imate veću količinu bundeva, možete ih spremiti u zamrzivač!

Bundeve ogulite, očistite od koštica pa narežite na kockice. Spremite bundeve u vrećice za zamrzavanje pa u zamrzivač. Bundeve u zamrzivaču možete čuvati do godinu dana. Po potrebi ih odledite, skuhajte i napravite svježi pire.

Sada kada znate kako se priprema pire od bundeve, vrijeme je da upoznate neke recepte koji zahtjevaju baš taj slasni žuto narančasti pire:

Slani pire od buče možete poslužiti uz riblja jela, grilano povrće ili popečke, ali i iskoristiti kao dio juhe, dodatak rižotu ili tjestenini. Tako pripremljenom pireu možete dodati mlijeko, pa sve skupa zagrijati, u kombinaciju ubaciti malo topljivog sira, začine po želji, pa uživati u kremastoj sezonskoj tjestenini.

Osim što obiluje brojnim nutrijentima, butternut tikva sadrži vrlo malen broj kalorija te se preporučuje svima koji održavaju dijetu ili su na posebnom režimu prehrane. U malom broju kalorija nalazi se iznimno velik broj vitamina i minerala, a poželjno je konzumirati ju jednom tjedno ili po volji.

Nutrigold brašno od bundeve u smeđoj papirnatoj ambalaži od 500 grama.

Znamo koliko volite ovu narančastu kraljicu povrća, a znamo i da volite naš NEWSLETTER, pa se prijavite na njega čim prije. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.