Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Novogodišnje odluke i trening- kako se doista natjerati da aktivno započnete novu godinu?

Novogodišnje odluke i trening- kako se doista natjerati da aktivno započnete novu godinu?

Aktivne promjene

Koliko puta smo si iz godine u godinu zapisali i rekli da od 1. siječnja započinjemo s novim načinom života? Ovaj već uobičajeni obrazac postao je navika, a do ostvarenja je potrebno krenuti malim koracima.

Svi članci
08. siječanj 2024.

S dolaskom nove godine, mnogi od nas stvaraju popis rezolucija koje često uključuju želje za zdravijim životnim stilom. Među najčešćim odlukama nalazi se i obećanje da ćemo posvetiti više pažnje vježbanju. To uglavnom završi na način da krenemo, pa ubrzo odustanemo ili uopće ne krenemo, a samo oni najuporniji stvarno tu odluku provedu u djelo. No, zašto je ova odluka toliko važna i kako može značajno utjecati na naš život?

Psihofizičko zdravlje

Vježbanje donosi niz fizičkih prednosti koje direktno utječu na naše zdravlje. Redovita tjelesna aktivnost poboljšava kardiovaskularno zdravlje, jača mišiće i kosti, te potiče bolju cirkulaciju. Osim toga, vježbanje oslobađa endorfine, tzv. "hormone sreće", koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju stres. Osim toga, odluka o redovitom vježbanju ima i snažan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Aktivnosti poput trčanja, yoge ili treninga snage ne samo da poboljšavaju koncentraciju i mentalnu jasnoću, već i smanjuju razinu stresa. Vježbanje može poslužiti kao vrijeme za opuštanje i oslobađanje napetosti nakupljene tijekom svakodnevnih izazova. Sve ovo i još više toga, pisali smo i ranije, a s obzirom da je stigla nova godina, pravo je vrijeme da osim opisivanja i davanja razloga zašto vježbati, zapravo krenete vježbati.

Kako početi?

Ako ste odlučili uvesti redovitu tjelesnu aktivnost u svoj život, počnite postavljajući realne ciljeve i prilagodite ih svojim sposobnostima. Pronađite aktivnost koja vam pruža zadovoljstvo kako biste bili motivirani za dugoročno održavanje. Bez obzira jeste li ljubitelj trčanja, teretane ili grupnih treninga, ključ je pronaći nešto što vas inspirira.

Zašto uvijek odustajemo? Ključ je u malim koracima

Često si na početku godine znamo postaviti ambiciozne ciljeve, kao naprimjer smršavit ću toliko i toliko, vježbat ću svaki dan neprestano, svako jutro ću trčati… Možda se dogodi i da ostvarite te ciljeve, ali postavljajući si velike ciljeve, veća je vjerojatnost da ćete do njih brzo i odustati. To se događa iz jednog jednostavnog razloga- jer na samom početku ne shvaćamo koliko taj cilj zapravo velik. No, ne brinite jer to nije problem. To je sasvim normalna pojava koja se događa ako naše tijelo dugo nije bilo u aktivnom pokretu, posebno nakon blagdana i praznika, kada je sasvim opravdano dopustiti si odmor. Upravo zbog toga treba krenuti polako, i umjesto da si zadamo da svaki dan trčimo velik broj kilometara, dovoljno je odlučiti i da to bude samo jedan, i čak ako motivacija ne traje više od tjedan dana, uzeti pauzu i pokušati ispočetka. Ili pak umjesto da si odredimo da želimo smršaviti do ljeta i krenemo automatski s naglim treninzima, bolje je odrediti mali cilj koji je ostvariv i pratiti svoj režim prehrane. Osim toga, kada postavimo cilj koji ima rok, u ovom slučaju ljeto, veća je vjerojatnost da ćemo ga željeti ispuniti, nego kada nema posebno definiranog vremena za ostvarenje istog. Važno je napomenuti da je 30 minuta dnevno dovoljno za tjelovježbu, što preporučuje i American Heart Association. No, ako tek započinjete s vježbanjem, bit će dovoljno i ako si prvi dan odredite 10 minuta kratke tjelovježbe kojom će te barem zagrijati i pokrenuti tijelo, a onda iz dana u dan te minute povećavati. Upravo tako, važe tijelo će već samo osjećati potrebu za dužom tjelovježbom, a ona će s vremenom ući u naviku.

Online videa i treninzi

Neki ljudi rado biraju teretanu, grupne treninge i izlazak u prirodu, dok drugima to stvara stres i nelagodu, ne želeći se previše javno izlagati za vrijeme treninga. Srećom pa i zato postoji rješenje, posebno za one koji su dosta introvertirani i ne osjećaju se ugodno vježbati pred nekim. Online treninzi sve su više popularni, a cijene variraju od trenera do trenera. Oni poznatiji često su nešto skuplji, dok ima i dosta dobrih početnika koji ne naplaćuju preskupo svoje usluge, a cifre znaju biti nešto skuplje od članarine u teretani, ali uglavnom budu i jednake. Kada platite svoje pakete treninga, to često bude i razlog zašto ćete ih i pratiti, jer ste na nešto dali nove i želite to naravno iskoristiti. No, uvijek ima i onih koji ne mogu sebi priuštiti treninge iz bilo kojih razloga ili jednostavno ne stignu odraditi cijeli uplaćeni trening, pa postoji i opcija treninga s YouTube-a. Potrebno je samo uključiti video i pratiti ga kao da je trener/ica s vama i uzeti vremena onoliko koliko imate. Brojni profili nude i treninge od pet minuta, koji su vrlo efikasni i učinkoviti, a dobro dođu za one koji nemaju vremena i tek kreću s vježbanjem. Na YouTube-u tako možete pronaći i fitness savjete, objašnjenja o svim sportskim pojmovima i vodiče za početnike potpuno besplatno. Na vama je samo da otvorite jedan od tih videa i za početak se barem inspirirate.

Vježbanje u paru ili grupi

Grupna podrška može biti ključna u održavanju dosljednosti u vježbanju, pružajući podršku i motivaciju tijekom puta prema postizanju fitness ciljeva. Za početak je najbolje obratiti se članu obitelji, prijateljicama, prijatelju i li partneru/ici i zajedno krenuti u nove sportske avanture i tijekom vašeg „malog projekta“ motivirati jedno drugo i ne dozvoliti odustajanje. Osim toga, danas su jak popularne grupe sportaša i grupni treninzi u koje se možete uključiti potpuno sami i steći brojna poznanstva jer u takve ekipe  uglavnom svi i dolaze sami kako bi stekli iskustvo. Osim toga, samo uključivanje može biti jedan obavljen cilj- izlazak iz svoje zone komfora!

Glazba

Općepoznato je da glazba utječe na tjelesnu aktivnost i niz sposobnosti, posebno vježbača. S glazbom je čovjek prirodno povezan da od nje ne može biti oslobođen čak i kada bi htio. Gotovo da ne postoji situacija u kojoj je čovjek imun na bilo kakvu vrstu glazbe i koja neće izazvati u njemu neki osjećaj pri slušanju određene melodije. Upravo zbog toga mnogi sportaši svoje treninge započinju uz omiljenu glazbu koja će ih uvesti u motivacijsku zonu i tako ostaju fokusirani i "isključeni" od vanjskog svijeta. Čak i brojna znanstvena istraživanja 20. stoljeća potvrđuju utjecaj glazbe i ritma na rad mozga tijekom treninga ili neke druge aktivnosti. Glazba utječe na otkucaje srca, krvni tlak, potiče metaboličke promjene, smanjuje fizički i mentalni stres te smanjuje osjećaj umora. Zar je potrebno više nabrajati? Uz omiljene pjesme svaki trening bit će zasigurno ljepši i bolji!

Sportska oprema i moodboard

Za dobar početak aktiviranja, važno je okružiti se mislima i stvarima koje će biti neprestana informacija. Tu nije riječ o nekoj skupoj profesionalnoj opremi koja je prijeko potrebna za treniranje, već o sitnicama uz koje je trening lakši, a vaše će raspoloženje isto tako biti drugačije. Šarena boca, mekani ručnik, komplet oprema ili sportski dodaci već su dovoljan početak. Osim toga, u zadnje vrijeme vrlo je popularan tzv. moodboard- svojevrsni kolaž slika, predmeta i porukica složenih u priču koja budi inspiraciju. Sve elemente u cjelini povezuje zajednička tema, a kroz priču i stil se pokušava zadržati dobar osjećaj. Upravo s time možete napraviti svoj fitness moodboard u kojem ćete zalijepiti neke slike sa svojih treninga i svaki dan ga nadopunjavati, porukice inspiracije i svoje uspjehe iz dana u dan ili čak fotografije koje pokazuju vaš napredak od prvog dana.

Neka nova godina ovoga puta bude početak vaše avanture prema boljem zdravlju i vašoj sreći. Odlučite se za vježbanje i promatrajte kako se vaš život transformira iznutra prema vani. Vaša tijela će vam biti zahvalna, a vi ćete uživati u nizu benefita koje donosi ova odluka. Sretno vam bilo u ostvarivanju svojih fitness ciljeva!

P.S. Cijeli svoj plan možeš realizirati uz naš newsletter i dobivati savjete o sportskim i svim ostalim proizvodima i informacijama, a prilikom prve narudžbe ostvarujete 10% popusta! Osim toga, za vas imamo i našu aktivnu kampanju, uz koju će svaka sportska avantura biti lakša! Vrijeme je za nove odluke uz našu trgovinu! 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.