Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Vrijedni savjeti Ayurvede - 6 pravila pijenja vode za uravnoteženost i vitalnost

Vrijedni savjeti Ayurvede - 6 pravila pijenja vode za dugovječnost i vitalnost

Na prvu vam se može činiti kao pretjerivanje, ali uvrstite ih u svakodnevni život i osjetite promjenu.  

Iako većina misli da nam za pijenje vode ne trebaju posebna pravila, Ayurveda, indijski sustav tradicionalne medicine, nudi savjete kako da osvježimo tijelo i dušu uz pomoć kapljica vode.

Svi članci
01. ožujak 2023.

Voda je izvor života i jedan od najvažnijih faktora u nastajanju života. Čak je 80% zemljine površine pokriveno vodom, a naše je tijelo sadrži još više, čak 90%.

Pijenje vode je više od samog naslanjanja staklene čaše na usne i gutanja. S malo više osviještenosti, način na koji pijete vodu može ozbiljno promijeniti vaš život. Mnogi ljudi imaju naviku piti vodu ili kakvu drugu tekućinu tijekom jela. Na taj način ˝podmazujemo˝ grlo da hrana lakše klizi u želudac međutim ta navika razrjeđuje želučane kiseline što smanjuje njihovu efikasnost i usporava probavu.

I pijenje hladne vode nakon obroka može zbilja naštetiti vašem zdravlju. Naime, hladna voda će očvrsnuti masne tvari koje ste upravo konzumirali i usporiti njihov metabolizam. Time se masne tvari talože u crijevima i mogu posljedično dovesti do razvoja bolesti tog dijela probavnog sustava.

Zbog svih navedenih razloga, a i brojnih drugih "sitnica" koje mnogo znače proučite ayurvedska pravila ispijanja vode. Na prvu vam se može činiti kao pretjerivanje, ali uvrstite ih u svakodnevni život i osjetite promjenu.

čista izvorska voda u čaši

Pravila pijenja vode prema drevnoj Ayurvedi

Ayurveda je tradicionalna Indijska medicina. Na sanskrtu riječ ayurveda se doslovno prevodi kao "znanost o životu" ili "umjetnost dugovječnosti". U nastavku pročitajte drevna pravila ispijanja vode za zdravlje i vitalnost uma, duha i tijela. 

1. Prije svega, sjednite i popijte vodu baš kao što biste trebali sjesti kada jedete. Uzmite gutljaj i nemojte ispijati cijelu čašu. Gutljaj, mali odmor i disanje pa ponovite. Ako progutate previše vode odjednom vaše tijelo zapravo ne upija tu tekućinu. Većina toga samo prođe kroz vas.

2. Voda bi trebala biti sobne temperature. Toplo je uvijek bolje. Hladna i ledena voda doslovno gase vašu probavnu vatru.

3. Nakon jela popijte samo mali gutljaj vode. Ako pijete previše dok jedete, vaš trbuh neće imati dovoljno prostora za probavne akcije. Zapamtite ovo pravilo: ispunite vaš želudac 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% praznog prostora za probavne procese.

4. Pijte kad ste žedni. Žeđ je prirodni poriv koji treba osluškivati. To znači da tijelo treba vodu.

5. Što se tiče količine, svi smo različiti, različitih veličina s različitim dijetama i načinima života. Univerzalno pravilo od osam čaša dnevno se jednostavno ne može primijeniti na svakoga. Ako ste žedni, pijte vodu. Kada slušate signale žeđi i pijuckate vodu tijekom dana imat ćete pravu mjeru.

6. Boja vašeg urina najbolji je pokazatelj je li vaše tijelo dovoljno hidratizirano. Trebao bi biti prilično bistar i boje slame, a ne tamno žut. Takva boja je znak da vam zasigurno nedostaje vode u organizmu. Također, vaše usne su još jedan pouzdan pokazatelj. Ako su suhe, vjerojatno je vaše tijelo dehidrirano.

čaša vode

Ayurveda je tzv. prirodna medicina i ona nas podučava kako na prirodan način ostvariti harmoničan, sretan i balansiran život. Nekoliko vrijednih savjeta ayurvede upoznajte kroz naše prethodne tekstove:

Prijavite se na naš besplatan NEWSLETTER i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane!  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

voda,
Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.