Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Bulgur - žitarica za dobro zdravlje i odlična zamjena za rižu

Bulgur - žitarica za dobro zdravlje i odlična zamjena za rižu

Konzumiranjem bulgura i ostalih žitarica doprinosi se smanjenju ukupnog kolesterola.

U svjetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak povrtnih salata, kao prilog ribi i desert.

Ako živite brzim životnim tempom bulgur je žitarica za vas! Jedinstven način obrade pšenice kojom se dobiva bulgur čini ga jednostavnim za pripremu, a zdravstvene prednosti su brojne.

Što je bulgur i zašto je zdrav?

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Nije samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem, željezom i B vitaminima. Premda je izuzetno hranjiva, ova ukusna žitarica sadrži malo masnoća i kalorija.

Energetska vrijednost 100 g bulgura iznosi 342 kcal, a od toga sadrži 76% ugljikohidrata, 12,3% proteina i 1,3% masti, a uz to sadrži velike količine vlakana, proteina, ugljikohidrata, kalcija, željeza, cinka, magnezija, mangana, fosfora, te vitamina B skupine.

Zdravstvene prednosti bulgur pšenice uključuju sprječavanje zatvora, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Bulgur sadrži feruličnu kiselinu, sastojak koji može spriječiti nitrate i nitrite (prisutne u mnogim namirnicama) od pretvaranja u nitrozamine koji su povezani s većim rizikom od nastanka karcinoma.

S obzirom da je riječ o namirnici koji se dobiva od cjelovitih žitarica, bulgur smanjuje razine lošeg kolesterola u krvi te tako štiti kardiovaskularni sustav. Uz to je bogat prehrambenim vlaknima koja poboljšavaju rad probave, ubrzavaju metabolizam te može biti odlično sredstvo u borbi s viškom kilograma.

Bulgur je odlična zamjena za rižu, evo kako se priprema 

Za procesuiranu hranu obično se govori kako je nezdrava, no bulgur dokazuje da to nije uvijek slučaj. Ove prerađene smeđe granule od cjelovite žitarice pune su hranjivih tvari, pa bi ih bilo dobro uvrstiti u tjedni jelovnik.

Bulgur možemo pripremati na mnogo različitih načina, ovisno o željama i mogućnostima.  U svjetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak povrtnih salata, kao prilog mesu i ribi ili kao samostalni vegetarijanski obrok. Bulgurom se mogu se napuniti tikvice ili patlidžani, iskoristiti ih se može kao zamjena za rižu u pripremi sarmica ili punjenih paprika, a u kombinaciji sa voćem, medom i orašastim plodovima može se napraviti i efektan istočnjački desert.

bulgur

Kako skuhati bulgur? 

Žitarica koju većina zanemaruje dostojna je zamjena riži u toplim jelima i ključni sastojak hladnih salata. Obično se namače u toploj vodi oko 20 minuta, a može se i izravno kuhati dok granule ne omekšaju.

Ukoliko se odlučite za kuhanje, tada bulgur kuhajte u kipućoj vodi s omjerom 1 naprema 2, dakle 1 šalica bulgura, 2 šalice kipuće vode. Bulgur kuhajte 10 do 15 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje.

U vodu možete dodati i malo soli. Kuhanjem bulgura produljit ćete njegovo trajanje pa ga možete skladištiti u hladnjaku do tjedan dana te dodavati kao prilog jelima koje pripremate. Osim kao prilog, bulgur možete pripremiti kao i rižoto samo s kraćom pripremom, ali i u obliku burgera.

Recepti s bulgurom

U našem zdravom kutku možete pronaći mnoštvo zdravih i hranjivih recepata. U nastavku izdvajamo nekoliko ukusnih i zdravih recepata s bulgurom.

Gdje kupiti bulgur?

Bulgur možete kupiti u našem webshopu. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje.  P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

nutrigold bulgur

Za još mnogo savjeta i zdravih recepata prijavite se na naš besplatan NewsletterPrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.