Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Sušene marelice izvor su zdravlja i dugovječnosti

Sušene marelice - zdravlje, nutritivna vrijednost, recepti

Sušene marelice su slatka grickalica te ukusan dodatak žitnim pahuljicama i kašama!

Suho voće, a posebno sušene marelice su zdrav, jednostavan i praktičan izvor vitamina i hranjivih tvari, pogotovo kad ste u žurbi ili cijeli dan na poslu. U nastavku saznajte zašto biste ih trebali uvrstiti u svoju prehranu.


Sušene marelice su mnogima omiljena zdrava grickalica, izvrstan su izvor vitamina i vlakana. Suho voće, osim što je vrlo ukusno, vrlo je zdravo te predstavlja odličan izvor hranjivih tvari, posebice u trenucima kada nemate previše vremena. Izborom prave vrste sušenog voća možete učiniti veliku uslugu svome tijelu.

Sušeno voće može trajati mnogo dulje od svježeg. Neki kažu i godinama. Također, ušenjem raste i koncentracija hranjivih tvari, i to višestruko.
Zimi, kad se ionako često pretrpavamo kalorijama, suhe marelice mogu biti idealna grickalica u kojoj možemo uživati bez grižnje savjesti.

Primjerice, vitamina A u sušenoj marelici ima čak 12 puta više nego u svježoj. Imaju i nekoliko puta više kalija nego banana, koju mnogi hvale upravo zbog ovog minerala. Kao i ostalo suho voće, marelica je ima dosta vlakana, pa je dobra za probavu.


Sušene marelice - zdravlje

Sušene marelice sadrže velike količine hranjivih tvari i nutrijenata koji pridonose očuvanju zdravlja našeg organizma. No, rijetki znaju da sušene marelice sadrže više zdravstvenih prednosti od svježih. U svakodnevnoj prehrani vrlo često zaboravljamo na suho voće, koje je jednako zdravo kao i ono svježe. Još se uvijek vode rasprave o tome je li zdravije sušeno ili svježe voće, no jedno je sigurno - suho voće ima mnogo dobrobiti koji pomažu u očuvanju našeg zdravlja!

Sušene marelice stoga su vrlo tražene i cijenjene u cijelom svijetu. Bogate su vitaminima, folnom kiselinom, kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem, cinkom te zdravim ugljikohidratima. Osim toga, suhe marelice bogate su energijom te sadrže velike količine beta-karotena. Istraživanja su pokazala da marelice zahvaljujući folnoj kiselini poboljšavaju rad mozga, pomaže pri grlobolji, umoru, zatim kod poteškoća s koncentracijom te reguliraju krvni tlak. Sušene marelice također pomažu pri očuvanju zdravlja i ravnoteže probavnog sustava zbog čega ih konzumiraju svi koji se nastoje riješiti suvišnih kilograma.

Plodovi marelice sadrže znatne količine vitamina A koji je poznat kao snažan antioksidans i zaštitnik od degenerativnih poremećaja.
Sadrže i mnoge vitamine B skupine, vitamin C te minerale kalcij, fosfor i kalij. Sve te hranjive tvari su još koncentriranije u suhim marelicama. Tako se sušenjem 100 grama marelica količina vitamina A povećava s 2600 IJ na 7000 IJ. Suhe marelice su također veoma korisne za anemične osobe zahvaljujući njihovoj izrazito visokoj koncentraciji željeza.

100 grama sušenih marelica sadrži oko 240 kalorija. Odličan su izvor vlakana i važno ih je uključiti u zdravu i uravnoteženu prehranu. 

Recepti sa sušenim marelicama

Suhe marelice su slatka grickalica koju možete jesti kad vas ulovi želja za slatkim. Uz to, ukusan su i zdrav dodatak žitnim pahuljicama i kašama. Primjerice, za doručak zobenoj kaši možete dodati više-manje sve svoje omiljene začine, sušeno voće poput marelica  i svježe voće te mliječne proizvode.

Što god mislite da će vas održati sitim tijekom jutra. Naše organske Nutrigold marelice sušene su prirodno, bez dodatka sumpora, te su tamnije boje od konvencionalo uzgojenih suhih marelica.  S njima možete napraviti mnoštvo zdravih jela, a ako volite sušene marelice svakako isprobajte recept za ukusne bombice s marelicama. 

kolač sa sušenim marelicama

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.
Komentari (3)
VERA VUIČIĆ, 24. siječanj 2022.
Jako, jako fino a jako zdrava grickalica koja sadrži sve vitamine i minerale.
kara Baja, 21. siječanj 2022.
i imaju jako puno šečera kao i svo sušeno voće...
Violet trgovcic, 03. lipanj 2021.
Puno hvala uzivam citat takove clanke.Puno se nauci.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.