Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Superhrana Upoznajte plavi krumpir, krumpir bogat antocijaninima

Upoznajte plavi krumpir, krumpir bogat antocijaninima

Plavi krumpir kao lijek.

Prirodno snažno obojeni krumpiri su ujedno i prvi pronađeni krumpiri pa možemo reći da njima unosimo duh tradicije drevnih civilizacija Maya i Inka u naše domove.

Svi članci
17. listopad 2016.

Plavi krumpir, osim što je izuzetno privlačnog izgleda i boje, ima i brojna vrijedna nutritivna svojstva. Radi se o starinskoj sorti koja do danas nije toliko bila uzgajana, međutim s vremenom su otkrivene brojne nutritivne vrijednosti ovog krumpira pa mu je popularnost zadnjih godina porasla.

Plava boja krumpira potječe od pigmenta antocijanina iz skupine fitonutrijenata nazvanih flavonoidi. Antocijanini su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svjetlu reflektiraju od tamnocrvene do plavičaste boje te daju boju borovnicama, kupinama, višnjama, brusnicama. To su snažni antioksidansi koji vežu i neutraliziraju visoko reaktivne, slobodne radikale, sprečavaju štetno djelovanje UV zračenja te imaju i antibakterijska svojstva.

PLAVI KRUMPIR

Plavi krumpir podrijetlom je iz peruanskih Anda, a bio je omiljeno jelo tadašnjih kraljeva. Prirodno snažno obojeni krumpiri su ujedno i prvi pronađeni krumpiri pa možemo reci da njima unosimo duh tradicije drevnih civilizacija Maya i Inka nekoliko tisuća godina u naše domove.

Kada se hrana konzumira u kasnim poslijepodnevnim satima opterećuje se probavni trakt. Užurbani način života nas tjera da jedemo kasno,ali kad jedemo kasno bilo bi preporučljivo da jedemo bjelančevine ili vlaknaste proizvode jer su lakši za probavu. Rješenje za te probleme upravo se nalaze u plavom krumpiru. Lagan je za probavu dobar stimulans za vaše srce, jetru, krvne žile, itd.

Iako je plavi krumpir peruanskog porijekla, može se koristiti u gotovo svakoj vrsti kuhinje koja i inače koristi krumpir. Plavi krumpiri mogu biti prženi, kuhani, pečeni ili prženi u dubokom ulju. Dobro se slažu sa začinskim biljem, češnjakom, kukuruzom ili grahom baš kao i klasični krumpir.

Ljubičasti krumpir možete pripremati po sljedećim receptima:

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.