Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Ulje čajevca kao lijek za akne i gljivice - praktični savjeti za upotrebu

Ulje čajevca kao lijek za lice i gljivice - ljekovitost i upotreba

Ulje čajevca - čudesan lijek iz prirode!

Ulje čajevca stoljećima se koristi u prirodnoj medicini za liječenje i ublažavanje različitih zdravstvenih problema.  Smiruje upale i iritacije te je neizostavan u prirodnim tretmanima akni, ožiljaka, prhuti i gljivica. 

Svi članci
30. ožujak 2023.

Ulje čajevca je prirodni lijek koji se dobiva destilacijom listova i grančica čajevca (lat. Melaleuca alternifolia), endemske biljke, porijeklom iz Australije. Čajevac je od davnina poznat kao ljekovita biljka s moćnim antivirusnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima. 

Svoju popularnost u alternativnoj medicini zadržao je do danas, a ulje čajevca se zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava koristi u liječenju različitih kožnih bolesti, ali i gljivica, dišnih infekcija te bakterijskih upala. 

Ulje čajevca - za što se sve koristi

Ulje čajevca dobiva se iz listova stabla čaja (Melaleuca alternifolia) koje raste na močvarnoj jugoistočnoj australskoj obali. Eterično ulje čajevca dobiva se destilacijom vodenom parom listova drveta čajevca. Sadrži aktivne sastojke koji djeluju antibakterijski, fungicidno i protuupalno. Stoga, može dobro poslužiti u borbi protiv prištića na licu, oštećene kože cijelog tijela, pa čak i prhuti. 

Ulje čajevca koristi se u farmaceutskoj, parfemskoj i kozmetičkoj industriji gdje je neizostavan sastojak brojnih krema za njegu nečiste, masne i upalama sklone kože. 

Eterično ulje čajevca snažno djeluje protiv patogenih gljivica, bakterija i virusa te djeluje imunostimulirajuće. Tradicionalno se koristi u liječenju i ublažavanju čitavog niza zdravstvenih stanja i tegoba. U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se za:

  • sve oblike dišnih infekcija,
  • infektivne upale crijeva,
  • urogenitalne infekcije,
  • kožne infekcije,
  • akne,
  • seboreja,
  • slab imunitet i opći umor.

Preporučuje se konzultirati liječnika prije upotrebe ulja čajevca ili bilo kojeg drugog prirodnog lijeka za liječenje ozbiljnih zdravstvenih stanja. 

biljka čajevac

Čajevac za lice - prirodna pomoć u liječenju akni

Zbog svojih protuupalnih i antibakterijskih svojstava, ulje čajevca je prvi izbor u borbi protiv prištića i akni. Naime, ulje čajevca ima antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne.

Nanesite kapljicu ulja čajevca na zahvaćeno područje kože, pomoću vate ili štapića za uši, i ostavite da se osuši prije nego što nanesete hidratantnu kremu. Ukoliko su akne zahvatile veću površinu kože, razrijedite malo ulja čajevca s vodom: pet kapi ulja dodajte u 100 ml vode i namažite tinkturu izravno na zahvaćena područja nekoliko puta dnevno. Pazite da vam ulje ne uđe u oči. 

Ulje čajevca izvrsno je i za ublažavanje iritacije kože, ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju upale i crvenila kože. Nanesite nekoliko kapi ulja čajevca na područje kože koje je iritirano, nakon primjerice alergijske reakcije ili uboda insekata.

Važno je napomenuti da se ulje čajevca ne bi trebalo nanositi na otvorene rane ili opekline i uvijek ga treba razrijediti prije upotrebe, posebno ako se nanosi na veće površine kože. Također, osobe s osjetljivom kožom ili alergijama trebaju biti oprezne pri upotrebi ulja čajevca i uvijek ga testirati na malom području kože prije upotrebe.

Ulje čajevca kao lijek za gljivice na noktima

Ulje čajevca se u prirodnoj medicini godinama koristi za prevencija gljivičnih infekcija, kao što su atletsko stopalo i kandidijaza, jer sadrži antimikotične sastojke. U liječenju gljivičnih infekcija, ulje čajevca se može primijeniti lokalno na zahvaćeno područje (nokat ili kožu) ili se može koristiti u obliku kupke. Jednostavno nanesite nekoliko kapi ulja čajevca na zahvaćeno područje kože, ili dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u kupku.

Jedno je istraživanje pokazalo da nanošenje sto postotne otopine ulja čajevca na kožu dva puta dnevno tijekom šest mjeseci može izliječiti gljivičnu infekciju noktiju na nogama kod jedne od pet osoba koje ga isprobaju. Također, može poboljšati simptome i izgled noktiju kod dvije od tri osobe nakon tri do šest mjeseci nanošenja. 

ulje čajevca

Ulje čajevca za kosu - praktični savjeti za primjenu

  • Ulje čajevca za njega kose i vlasišta

Ulje čajevca može pomoći u sprečavanju peruti i ublažavanju svrbeža vlasišta. Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u šampon ili regenerator, ili ga nanesite direktno na vlasište prije pranja kose.

  • Ulje čajevca protiv peruti

Zbog svojih fungicidnih svojstava može pomoći kod prhuti na vlasištu uzrokovane gljivicama. Jednostavno dodajte pet kapi ulja čajevca u blagi šampon koji uobičajeno koristite, ostavite da kratko djeluje, a potom temeljito operite kosu.

Poznato po svojim antibakterijskim, antifungalnim i protuupalnim svojstvima, ulje čajevca može pomoći u ublažavanju simptoma seboroičnog dermatitisa. Prije nanošenja ulja čajevca na tjeme, treba ga razrijediti s nekim drugim biljnim uljem, poput kokosovog ulja.

  • Čajevac za njegu kože tijela

Ulje čajevca nije učinkovito samo protiv prištića na licu. Čak i ako imate prištiće na dekolteu ili mitesere na leđima, možete im se suprotstaviti uljem čajevca: priuštite si opuštajuću kupku i nakapajte deset kapi ulja čajevca u vodu. Čajevac će ukloniti nečistoće i djelovati protuupalno. 

Ulje čajevca - nuspojave i na što trebate paziti

Ulje čajevca i proizvode koji ga sadrže uvijek čuvajte zaštićene od svjetlosti i dobro zatvorene na temperaturama ispod 25 ° C. Također, nemojte nanositi čisto ulje čajevca direktno na kožu, već samo razrijeđeno – na primjer s vodom ili biljnim uljem. 

Naime, čisto ulje čajevca je vrlo koncentrirano te ga je stoga preporučljivo razrijediti prije upotrebe. Često se koristi u omjeru 1:10 (jedna kap ulja čajevca na 10 kapi vode ili nekog drugog ulja kao što su bademovo, kokosovo, maslinovo ili jojobino ulje). Razrjeđivanjem se smanjuje mogućnost iritacije kože.

Prije upotrebe ulja čajevca na većoj površini kože, važno je napraviti test na malom dijelu kože, kako bi se provjerila osjetljivost i mogućnost alergijske reakcije. Ulje čajevca nije namijenjeno za oralnu upotrebu i može biti toksično ako se unese u organizam. 

Ukratko, pri upotrebi ulja čajevca važno je razrijediti ga, testirati na malom dijelu kože, ne gutati, izbjegavati dodir s očima, koristiti kvalitetno ulje te izbjegavati upotrebu tijekom trudnoće i dojenja.

Gdje kupiti ulje čajevca? 

Ljekovito ulje čajevca možete kupiti u webshopu Tvornice Zdrave Hrane. A ako vam je od tipkanja po kompu draža šetnja po gradu, onda nas posjetite u našim trgovinama, a popis lokacija pronađite ovdje. P.S. Jeste znali da ako se učlanite u naš Loyalty program, ostvarujete minimalno 5% popusta ZAUVIJEK. Super, zar ne?! Više o Loyalty Klubu saznajte na linku: Loyalty klub.

ulje čajevca

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane  Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.