Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Recepti Jela na žlicu Brza energetska juha za kraj godine
Glavno jelo

Brza energetska juha za kraj godine

Svi recepti
28. prosinac 2018.

Vijeme je za mnogo vitamina i detoksikaciju organizma! Ova je juha idealna za to!

Brza energetska juha za kraj godine oporavit će vaš organizam, koji ste tijekom zime sigurno ponekad "zeznuli" raznom lošom hranom.

Svoje tijelo možete očistiti kada god želite, odnosno kada vam je potrebno. Ipak, čišćenje organizma se preporučuje nakon blagdana zbog povećanog unosa hrane, šećera i alkohola. Potom i u proljeće kako bi očistili organizam od zimske masne i teške hrane i pripremili ga na unos sezonskog voća i povrća te ga opskrbili vitaminima i mineralima.

U prehranu tako treba uključiti što više voća i povrća, ne preskakati obroke i izgladnjivati se, koristiti što svježije i zdravije namirnice te finalno i najbitnije - piti dovoljnu količinu tekućine. Preporučuje se dnevni unos 2L tekućine - voda, prirodni sokovi, čaj, juhe. I kad smo došli do juha, donosimo sjajan recept za brzu energetsku juhu koju u ovo vrijeme uvrstite na jelovnik.

Brza energetska juha sastoji se od avokada, mrkve i đumbira.

Prije nego krenemo u spremanje ove juhice, možda najbolje da naša tri glavna aktera upoznate u još nekim jelima:

AVOKADO S JAJIMA

ČIPS OD MRKVE

PRELJEV ZA SALATU OD ĐUMBIRA

A sad se bacimo na posao...

Riješimo na početku jednu nedoumicu – avokado je voće. Sada možemo prijeći na pripremu jednostavne juhe. Činjenicu da je juha hladna voljet će mnogi poklonici “hladnog stola”, a ostale će pridobiti njezin neodoljiv okus. Ako i na to niste "otkinuli", mrkva i đumbir su tu da od ove juhe naprave pravo malo gastro čudo. I nutritivno čudo!

Đumbir je začinska biljka ljekovitih svojstava koju ljudi koriste već dulje od 7000 godina. Pozitivan učinak aktivnih tvari đumbira najjednostavnije je iskoristiti njegovim korištenjem u kulinarstvu. Njegovi antioksidansi su prilično termostabilni i pokazuju zaštitno djelovanje čak i nakon 30 minuta kuhanja đumbira u vodi. Ta su svojstva aktivnih komponenti đumbira razlog njegova čestog korištenja u spravljanju džemova i kiseljenju povrća. Ipak, s obzirom na to da dugotrajno izlaganje visokoj temperaturi smanjuje učinkovitost đumbira, preporučuje ga se dodavati jelima pri kraju kuhanja. Ovi podaci svakako bi trebali biti poticaj za češće korištenje đumbira u kuhinji.

Jednako moćna je i mrkva. Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima. Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost - posebice kod djece. Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni kolesterol, te podiže razinu dobrog HDL kolesterola.

Zajedno s đumbirom i avokadom, ovo će povrće zahvaljujući blenderu postati juha koja "diže iz mrtvih". Brza energetska juha za kraj godine, sve je što trebate i ponekad tijekom godine.

Priprema:

  1. Dobro promiješajte sve sastojke u blenderu i ako je pregusto dodajte malo vode.  

Na kraju, možete cherry rajčice ili obične rajčice narezati na manje komadiće pa juhu obogatiti rajčicom i s par kapi maslinovog ulja.

I to je sve, dobar tek!

Za još više zdravih i odličnih recepata, prelistajte naš novi NEWSLETTER!

Komentiraj i ocijeni recept

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.