Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Đumbir kao lijek - upotreba, recepti, ljekovita svojstva

Đumbir kao lijek - upotreba, recepti, ljekovita svojstva

Svestran ljekoviti korijen.

Sušeni se korijen koristi za želučane bolove, proljev, za liječenje reumatskih oboljenja i raznih drugih tegoba.

Svi članci
17. prosinac 2019.

Đumbir ili latinski zingiber officinale je gomoljasta biljka koja pripada porodici ljiljana. Naziv mu potječe od sanskrtske riječi „sihgabera što znači rožnat. Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a već tisućama godina poznat je i u drugim dijelovima svijeta, ne samo radi fine i tople arome nego i radi ljekovitih svojstava.

No, možda najbolje da preskočimo njegovu prošlost, jer ono što on čini u sadašnjosti je dovoljno "wow".

Ovaj ljekoviti egzotični začin ima i dalje vrlo visoku potražnju te je vrlo cijenjen u ayruvedskoj medicini. Koristi se u kuhinjama diljem Azije, ima fini aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus, te je najpoznatiji kao lijek protiv mučnine.

Nazivaju ga simbolom vitalnosti, začinom života te je namirnica koju bismo svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu. Grci su ga koristili za liječenje probavnih smetnji, Afrikanci kao moćan afrodzijak, a Amerikanci su od njega izrađivali popularno pivo od đumbira

Njegov izgled podsjeća na trsku koja naraste najviše do 1 metar visine sa prekrasnim listovima, a njegovo  korijenje je mesnato, debelo i aromatično te nepravilnog kvrgavog oblika svijetložute do smeđe boje .

Kao začin upotrebljava se njegov podanak ili rizom gdje nakon razmonožavanja iz rizoma nastane izdanak, a biljka uvene.Nakon toga korijenje se iskopa, očisti i dobro opere, pa se nožićima pažljivo odvoji vanjska korica koja se podvrgava procesu sušenja na suncu.

Njegovu aromu opisuju aromi poput limuna koja je rezultat mješavine eteričnih ulja gingerola, zingerona i shoagola, a zahvaljujući sadržaju eteričnih ulja i  mirisnih smola ima jači okus koji peče u grlu.

Nutritivni sastav đumbira

U ljekovite svrhe koristimo podanak đumbira koji u sebi sadrži minerale kalij, bakar, mangan i  magnezij,dok su od vitamina zastupljeni vitamin C te vitamini B skupine.

Aktivni sastojak đumbira je gingerol (pripada porodici  piperina i kapsacina-spoja dobiven iz paprike) koji ima svojstvo analgetika, djeluje protuupalno,antioksidativno te ima antibakterijski učinak. Posjeduje brojna ljekovita djelovanja, a najveću funkciju ima pri liječenju gastrointestinalnih problema te upalnih bolesti ukljujući artritis i giht.

Đumbir kao lijek - zdravstvene prednosti

Đumbir je osim kulinarskog čuda postao i zapanjujuće zdrastveno čudo. Kako i na koji način đumbir može pomoći kod raznih zdrastvenih problema opisat ćemo u ovo poglavlju!

  • Pomaže zdravlju gastrointestinalog trakta  - Ovaj egzotičan začin postao je omiljeno prirodno sredstvo protiv mučnine. Kliničke studije su pokazale da uzimanjem đumbira za vrijeme trudnoće, bolesti putovanja ili mučnina nepoznatog uzroka dolazi do smanjivanja nagona na povraćanje. Kako za vrijeme trudnoće nije preporučljiva upotreba kemijskih lijekova, đumbir se pokazao idealnim lijekom ako se koristi u maloj dozi zahvaljujući svom aktivnom sastojku gingerolu koji potiče izlučivanje probavnih sokova te sadrži fenole koji opuštaju mišiće trbuha. Osim toga đumbir ima svojstvo karminativa te će tako pomoći i kod sindroma irtitabilnog kolona koji može izazvati niz nuspojava od bolnih grčeva, proljeva pa do zatvora.Smanjuje nadutost te neutralizira višak želučane kiseline, a zahvaćajući svom detoksikacijskom djelovanju čisti organizam od nakupljenih toksina i otrova, ubrzava metabolizam te može pomoći pri mršavljenju.
     
  • Pomaže kod menstrualnih bolova jer djeluje kao prirodan analgetik, smiruje bolove te pomaže umirenju grčeva. Može se konzumirati u obliku čaja ili koristiti svježi naribani đumbir
     
  • Prirodan je antiobiotik, ima svojstvo antiseptika te sprečava rast i razvoj mikroorganizma, djeluje preventivno kod prehlade i gripe, smiruje kašalj, razgrađuje sluz u plućima i pročišava upale dišnih putova. Čaj od đumbira potiče znojenje za vrijeme prehlade i snižava tjelesnu temperaturu
     
  • Afrodizijačko svojstvo- ima prirodno svojstvo afrodzijaka te na taj način povećava seksualnu moć, povećava broj i pokretljivost spermija
     
  • Zahvaljujući svom svojstvu antikoagulansa  i njegovom aktivnom sastojku gingerolu sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba. Štiti srce i krvne žile, smanjuje kolesterol i trigliceride, pomaže kod dijabetesa.
     
  • Snažan je antioksidans te na taj način usporava proces starenja organizma, štiti organizam od štetnih djelovanja slobodnih radikala , djeluje u borbi protiv kancerogenih tvari zahvaljujući aktivnom sastojku gingerolu. U kliničkim studijama se spominje da đumbir može pomoći pri ubijanju stanica raka jajnika i prostate na način da inhibira stanice raka, no još uvijek je nedovoljno potvrđenih informacija te se istražuje ljekovitost pri kancerogenim bolestima
     
  • Poboljšava cirkulaciju u rukama i nogama, ako ga koristimo u obliku obloga njegova toplina prodire u tkiva
     
  • Giht, reumatoidni artitis, osteoartritis  samo su neke od upalnih bolesti pri kojima đumbir može pomoći.Osteoartitis je bolest zglobova koja nastaje kao posljedica degenerativnih promjena u zglobnoj hrskavici, dovodi do smanjenje pokretljivost zglobova, a kao i reumatoidni artritis može izazvati niz neugodnih simptoma uključujući i bolne i ukočene zglobove, deformacije šaka, povećanje tjelesne temperature kao i iscrpljenost organizma. S obzirom da se u terapiju uključuju kortikosteroidi koji mogu izazvati puno nuspojava i bolesnici ih teže podnose, kako bi smo olakšali simptome i svakodnevni život upravo nam može pomoći đumbir jer sadrži aktivnu komponentu gingerol koji sprečava nastajanje upalnih procesa u tijelu te blokira enzim koji izaziva upalu. Njegovo svojstvo analgetika ujedno pomaže i suzbiti bol, a djelovanje mu se očituje na način da sprečava stvaranja upalnih tvari-prostaglandina te razgrađuje upalne tekućine i kiseline u zglobovima.

Vrlo je poznato i đumbirovo ulje koje možemo koristiti na način da ga razrijedimo i u vanjskoj primjeni koristimo za masažu jer na taj način opuštamo mišiće i smanjujemo bol. Svakodnevnim konzumiranjem đumbira možemo smanjiti i bolove i grčeve izazvane treningom. Vrlo dobro se pokazala i kupka od đumbira koju pripremimo na način da u malu vrećici stavimo naribani đumbir te ubacimo u kadu. Preporuka je ostati 15 minuta u kadi gdje će nam doći od izlučivanja toksina, a udisanjem pare opustit ćemo mišiće

đumbir čaj nutrigold

Vrste đumbira

Postoje dvije vrste đumbira: svježi i sušeni koji se potpuno razlikuju po sastavu.

Za razliku od sušenog, svježi ima veću količinu djelatne tvari gingerola te mu je namjena za eliminaciju toksina iz organizma kao i poticanje znojenja, dok je sušeni bolji za probavne tegobe i reumatološke tegobe.

Uvijek birajte kvalitetan đumbir, a pri konzumaciji ga možete naribati i pomiješati s medom ili napraviti vrlo ukusan čaj u kojeg po želji možete dodati i kriške domaćeg neprskanog limuna. Čuvajte ga u vrećici u hladnjaku.

Kontraindikacije i nuspojave đumbira

S obzirom da đumbir razrjeđuje krv ne preporučava se konzumacija ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. Za vrijeme trudnoće preporuka je da se ne unosi više od 1 gr dnevno. Ako konzumirate biljne preprate poput anđelike, gospine trave i češnjaka treba biti na oprezu, kao i pri kombinacija s lijekovima za dijabetes i krvni tlak. Najveća dnevna dopuštena količina đumbira je 5 gr.

Energetski sok od đumbira:

Sastojci:

  • 4 mrkve
  • 2 naranča
  • 1 limun
  • 1/2 do 1 cm korijena đumbira

Priprema: 

  1.  Sve sastojke staviti u sokovnik i procijedite.

Prijavite se na naš besplatan Newsletter i prvi saznajte sve novosti iz zdravog života uz Tvornicu Zdrave Hrane! Prijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Zanimat će vas i...

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.