Izbornik

Korisnička podrška: +385 1 5573 568

Kategorije proizvoda
Brza narudžba
0
U košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte bilo koji proizvod iz kataloga.

Kupon je obračunat Obriši
Dostava: Besplatno
Ukupno s uključenim PDV-om: 0,00 €
Do besplatne dostave nedostaje vam 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Početna Zdravi kutak Hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Uz ukusnu hranu koja potiče proizvodnju kolagena svi bi bili mlađi!

Mnoge ‘anti-aging’ kreme koje možete pronaći na policama u sebi sadrže kolagen, ali to nije mjerljivo s količinom kolagena u hrani.

Prve bore i smanjivanje tonusa kože počinje već nakon 25-e godine života. Proizvodnja novih ćelija kože polako opada, koža postaje manje elastična i počinje stariti. Nakon 25.-e godine računa se da prosječna osoba godišnje gubi 1,5% kolagena iz kože.

Kolagen ima ogromnu ulogu za naš organizam kao temeljno tkivo koje uz vezivno, hrskavično i koštano čini potporno tkivo koje je rasprostranjeno po cijelom tijelu. Mnoge ‘anti-aging’ kreme koje možete pronaći na policama u sebi sadrže kolagen, ali to nije mjerljivo s količinom kolagena u hrani.

No u kojoj hrani ima kolagena?

Jaja sadrže kolagen, u žumanjku. U jajima ima i puno sumpora, koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tijela.

Chia sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za hidrataciju i obnavljanje stanica kože da bi ona izgledala mladoliko i glatko.

Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju razine kolagena u tijelu.  Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamno zelenih listova. Ono je najčešće i bogato antioksdansom luteinom koji neutralizira slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi zadržala mladenački izgled stoga bacite se na špinat, kupus, kelj i blitvu.

Losos je prepun minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Također sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala više elastična i ljepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua kojima možete nadoknaditi 6% kolagena u samo šest mjeseci. Soja radi fitoestrogena i elementa genisteina potiče proizvodnju kolagena.

Dodaci prehrani koji u sebi sadrže veliku količinu kolagena mogu biti zamjena za kolagen iz hrane. Oni se mogu naći u obliku praha, tableta, kapsula ili tekućih sirupa. U Tvornici Zdrave Hrane možete kupiti visokokvalitetne dodatke prehrani s ribljim ili goveđim kolagenom. Više o prednostima svake pojedine vrste kolagena pročitajte u našoj prethodnoj objavi.

Kolagen je najbrojniji protein u našem tijelu!

Nalazi se u mišićima, kostima, koži, krvnim žilama, probavnom sustavu i tetivama. Potiče jačanje i elastičnost kože. Kada je riječ o zglobovima i tetivama, kolagen služi kao „ljepilo“ za tijelo.

S godinama se proizvodnja kolagena usporava. To utječe na pojavu bora, opuštanje kože, pojavu boli u zglobovima zbog slabije ili stanjene hrskavice. Na smanjenu proizvodnju kolagena također mogu utjecati nezdrava prehrana, visoki unos šećera u organizam, pušenje i preveliko izlaganje suncu. Na njegovu proizvodnju također mogu utjecati i genetika, slab unos namirnica bogatih kolagenom ili probavne smetnje.

Kolagen potiče zdravlje kože i kose, smanjuje degeneraciju i bol u zglobovima, jača metabolizam, mišićnu masu, kosti i daje energiju.

Čemu služi i kako se koristi kolagen u prahu, saznajte u tekstu "Riblji kolagen ili goveđi kolagen: Kako odabrati najbolji kolagen za kožu, kosu i zglobove?".

Pijete li i vi kolagen ili ga unosite putem hrane? 

Zanimat će vas i...

Za još mnogo savjeta i zdravih recepata prijavite se na naš NEWSLETTERPrijavom na newsletter ostvarite 10% popusta na prvu narudžbu. 

Komentiraj članak

Vaš email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar/recenziju.

Korisnička podrška

Pon - Pet: 07:00 - 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Želiš 10% popusta?

Prijavom na newsletter ostvari 10% popusta na prvu narudžbu. 
Besplatno primaj savjete i recepte iz svijeta zdrave prehrane. 
*Popust se ne zbraja s drugim popustima.